• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Една книга, която развива навиците на ума
Една книга, която развива навиците на ума Печат

"Как да развием творческото мислене" ( С., Локус, 2OO9) e заглавие, което издателство “Локус” предложи през 2009 година на познавачите на името ЕДУАРД де БОНО. Целта на книгата според автора “e да осигури възможност за практикуване на умственото умение на творческото мислене и да развие навиците на ума, които карат креативността да се случва” ( стр. 15 - 16). В тази връзка книгата е самоучител, но и практическо помагало, което е видно и от подзаглавието – съдържа 62 упражнения за усъвършенстване.

И тази книга на Едуард де Боно е написана достъпно за всеки, който реши да развива своята креативност или тази на своите деца или ученици. И това е така, защото книгата може да се използва самостоятелно, както от по-малки, така и от родители и от учители. Упражненията са своеобразни “игри”, които може да заменят семейното решаване на кръстословици. Те са и прекрасна възможност да се превърнат в учебни игри, които ще провокират творческото мислене. А в края усещането за успяване ще вдъхновява всеки участник да не спре дотук, а да продължи да развива такова сериозно умение като креативността, т.е. предлагането на идеи, “които добавят стойност за хората” (Виж размислите на Де Боно за креативното мислене, представени в клипа с него в www.novavizia.com).

Указания за използването на книгата се съдържат в раздела “Как да използвате тази книга”. Този факт, както и достъпният език, й дават шанс да се превърне в “домашна” книга за децата и родителите. Но тя е и отлично помагало за учителите, които решават да въведат своите ученици в техниките за справяне с тестове, да формират умения за писане на текстове чрез основните похвати на латералното (странично) мислене, какъвто е методът на произволната (случайната) дума. Достатъчно е да си спомните за ябълката, която случайно пада на главата на Нютон, и събитието го вдъхновява да открие закона за гравитацията, за да ви стане ясно какво всъщност представлява този похват.

В края на книгата има приложени таблици с произволни думи и т.н. числови карти. Ще ви направи впечатление, че думите са само съществителни, защото са по-лесни за употреба. Авторът описва начините за използването им. Към всяка игра има описание как да се употребява самият метод.

Препоръчвам на всеки, който реши да работи с книгата, първо да я прочете цялата и да започне с онова упражнение, което му изглежда по-лесно и по-достъпно. Постепенно преминавайте към онези, които изискват допълнително запознаване със системата на Де Боно. Мисля, че ведната можете да започнете с “Произволен вход”, “Елиминиран играч”, “Групиране”, “Свързване”, “Чифтосване”, “Сюжетна линия”, "Писане на роман" – за рамкиране на текст по произволна дума, както и други. И не бързайте! Следвайте съветите на автора – към всяко упражнение се връщайте и пак, и пак…, защото тази книга наистина е “като фитнес център за навиците и уменията на творческото мислене”.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – 
автор и координатор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker