• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Училище за идеи през януари 2010
Училище за идеи през януари 2010 Печат

ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ И УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРАВЕНЕ

Концепцията на проекта Училище за идеи” e свързана с мисловните уменияно и със знания за това как идеите ни може да се случват, т.е. учене чрез правене. И ако трябва да се позова на проф. Де Боно, че "концепциите са родители, които раждат деца (идеи)" (Вж Де БоноКак да притежаваме красив ум. С., Локус, 2009. с. 112), то нашият проект има ново дете - учебна фирма “Дизайн студио” ООД (симулация).

На 27 януари т.г. осемнадесет от децата, обхванати от проектаУчилище за идеи”, проведоха учредително събрание. Присъстващите приеха и подписаха Дружествен договор за “ учредяване на Дружество с ограничена отговорност(ООДс фирма към него Дизайн студио”. Те избраха за управител на фирмата Стефани Марковаа за подуправител – Елена Огнянова, и двете от IV “а” клас. “Регистрацията” бе извършена с пакет от документи, връчени на директора на училището г-жа Емилия Караславова.

Цялата дейност на фирмата симулира (симулация (лат.) - престореностпресторено действие) различни практически ситуации - от учредяването и регистрирането на фирматаобявяването и кандидатстването за свободни работни местауправлението и организирането на  цялата фирмена дейност до реализирането на създадените стойности. Пред децата се откриват възможности за интегриране на знанията, които получават в Часа по мисленев Часа по бизнес и в Работилницата за детска инициатива с практикуването на предприемачески умения и работа в екипОбогатява се икономическата им грамотност и се стимулира тяхното бизнес мислене. Участието им във фирмата ги държи в центъра  на една социално отговорна практика, каквато е фирмената дейност. Като вземат участие в различните практически ситуации, учениците усвояват и упражняват и други допълнителни умения, като писането на мотивационно писмо и Спри кандидатстване за работа, самостоятелност при вземане на индивидуални и групови решения и т.н.

Предметът на дейност дава възможност да се разгърнат  творческите умения на учениците като проектанти на ученическо облекло; проектиране и изработване на картичкисувенири, бижута и уникатипроектиране и изработване на предмети за бита и принадлежности; живопис и иконопис. При реализирането на отделните проекти децата ще използват различни техники и подрьчни материали – прежда, текстил, кожа, мьнистапластмасови опаковки и др. Финализирането на дейността ще е в рамките на Дните на мислителитекоито се организират всяка година през месец май с Ден на предприемачеството - изложение на продукцията и аукционСредствата от него ще се използват с решение на Общото събрание на съдружниците, така както е записано в договора.

Младите предприемачи ще получат възможността да се кандидатират за наградата Млад мислител”, учредена и финансирана от автора на проекта. Тази година ще бъде връчена една колективна награда Млад предприемач” и една индивидуална – Най-добър презентатор”.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА - автор и координатор
на проекта Училище за идеив XI ОУ Николай Лилиев

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker