• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Баба Марта бързала...
Баба Марта бързала... Печат
 
Побързайте и вие, малки посетители на Детския сайт на библиотека “Родина”! Не позволявайте на възрастната дама да ви изпревари, защото време не остава. Предварително помислете върху това, което ще реализирате. Скицирайте идеята си.

Ако сте решили да правите мартеница, първо поразпитайте баба си за торбата, в която държи кълбетата от прежда. Необходим ви е бял и червен конец. Можете да разнообразите със син, зелен, златисто жълт – все символи на здраве и сила! Припомнете на мама за мънистата, които е скътала от гердана, разпилян преди години. Може би ще ви трябва и малко парче картон, ако правите по-голяма мартеница. Останалото е ножици и сръчност.

Ако решите да зарадвате приятел или  роднина от друго населено място със саморъчно направена картичка, то тогава си набавете малко картон. Същата работа ще свърши и блоков лист. Оразмерете вашата картичка. Приложете уменията си по рисуване с акварел или темпер, а  по-малките – с обикновени цветни моливи. Използвайте наученото в училище във връзка с рисуването и апликирането. За апликацията използвайте бяла и червена гланцирана хартия, плат в същите цветовe, прежда. Проектирайте как ще изглежда цялата видима страна на картичката – образите, които ще нарисувате или ще апликирате. Добра идея е и прикачената в горния ъгъл, предварително направена мартеничка.Добавете и текст: ”Честита Баба Марта!”. Повярвайте ми, вашата картичка ще ги зарадва повече от електронната! Старанието и сръчността  ви ще развълнуват този, за когото е предназначена.

Искам да ви припомня, че е много важно да съчините подходящ текст за поздравлението си – по традиция  е свързано със здраве, сила, живот, с добрината и с късмета. И да внимавате – без правописни грешки!

Не се бавете и отделете време за тези, които обичате и които желаете да  зарадвате – хората, които са всеки ден край вас: мама, тати, баба, дядо, кака, батко, учителката… Така ще постъпят децата от проекта “Училище за идеи”. Този четвъртък те за втори път “ще работят” в създадената  учебна фирма – симулация  “Дизайн студио” ООД. Част от мартениците и картичките ще подарят, а останалите ще участват в изложението и аукциона в Деня на предприемачеството, който ще организираме през месец май т.г.

Приемете казаното дотук като мартеничка, която ви наричам за здраве и късмет. Бъдете силни и добри!

 

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор и координатор
на проекта "УЧИЛИЩЕ ЗА ИДЕИ" в XI ОУ "Николай Лилиев"

 
< Предишен   Следващ >

 

Статистика

В момента на сайта има 1 гост онлайн

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker