• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow При какви обстоятелства
При какви обстоятелства Печат
 
Знаем, че истината е това, което е вярно. Но дали при всички обстоятелства тя е такава? По този повод проф. Де Боно разказва интересен случай от своето пътуване до България, описан в неговата книга “Научете детето си как да мисли”. Става дума за една жена по време на негова лекция в Пловдив, тя постоянно си въртяла главата, докато го слушала. Той си помислил, че тя не е съгласна с него. След лекцията се приближил и я попитал, а тя му отговорила, че у нас, за разлика от други европейски страни, това е знак за съгласие. Примерът е доказателство, че истината може да е истина само при определени обстоятелства, а при други – не.

По същата логика мога да ви попитам относно твърдението, че водният басейн е опасен. Веднага възниква въпроса, а при кои обстоятелства това е вярно? Отговорът би бил – ако влезеш в него, въпреки че не можеш да плуваш; ако не спазваш указанията за поведение във водата или пренебрегваш препоръките на треньора.

И в двата примера трябва да си зададем въпроса: „При какви обстоятелства това е вярно?” Според проф. Де Боно, тази е и същността на самия мисловен навик, насочен към отговора дали едно твърдение е винаги вярно или е вярно само при определени обстоятелства.

Предлагам ви да помислите върху следните мои твърдения:
-         карането на скутер е опасно
-         посещаването на дискотека е опасно за децата и младежите

Успех!

Йорданка Христова – автор и и координатор
на проекта “Училище за идеи” в XI ОУ “Николай Лилиев” – Стара Загора

 
< Предишен   Следващ >

 

Статистика

В момента на сайта има 2 гости онлайн

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker