• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Докосване до поета
Докосване до поета Печат
 
125 години от рождението на Николай Лилиев
 
През прага на поезията му можеш да преминеш, след като пречистиш душата си. Неговата творческа енергия търси хармонията между вътрешния свят на човека и заобикалящия го свят. Изключителното съвършенство на стиха и неговата мелодичност определят автора като уникален поет. Трудно бихме определили болезнената му чувствителност като обикновена сантименталност. По-скоро се усеща едно скрито напрежение, родено от трудната съдба на българския интелектуалец във време, в което живяха и Димчо Дебелянов, Димитър Подвързачов, Гео Милев и други.

Според неговите съвременници, Николай Лилиев носи в себе си бунта на символистите – поетите, които чрез символи, ритъм и звук представят човешките чувства. Откриваме ги и в поезията на този нежен лирик, чиито стихове звучат като нежна мелодия:

Тихият пролетен дъжд
звънна над моята стряха,

с тихия пролетен дъжд

колко надежди изгряха…


Творчеството му е доказателство за жизнеността на поета – обратно на онова, което твърдят някои критици.Творбите му са част от съвършения свят. Когато Николай Михайлов става Николай Лилиев, това вече е един акт на доброволно кръщение пред олтара на чистата поезия. Съприкосновението с нея ни помага да разберем човешките добродетели на поета. А неговата сто двадесет и пета годишнина е повод да си припомним, че той е наш съгражданин, но и талантлив национален поет.

Йорданка Христова –
“Учител на годината – 2010”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker