• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Едуард де Боно идва в България
Едуард де Боно идва в България Печат

Големият мислител професор Едуард де Боно, когото наричат "странстващ" преподавател, пристига в България. Моите адмирации към организаторите (Вж www.debono-bg.com ), които ще направят личността на този голям мислител позната за повече хора в България. Ако съдим от първите отзиви, семинарът на 23 септември в НДК действително ще е най-голямото събитие на годината. Днес авторът на системата за странично мислене ("латерално") е човекът, който според думите на Джордж Галъп – председател на Галъп Организейшън, прави най–голямото добро за света, учейки хората да мислят. Методите и техниките, които всеки може да усвои чрез т.н. Модел на дърводелеца, превръщат умението ни да мислим в същинска индустрия за идеи и тяхното успешно осъществяване.
За мен ще е професионално удовлетворение и истинско събитие, че по време на семинара ще мога да се срещна лично с човека, когото милиони хора смятат за откривател и лидер на новото мислене. Не е случайно, че когато Европейската асоциация по творчеството се допитва до своите членове в цяла Европа, опитвайки се да изясни кой им е повлиял най-много, най-често споменаваното име било на проф. Едуард де Боно. Неговата система за странично ("латерално") мислене действително може да промени живота ти, да те усъвършенства професионално, да направи бизнеса ти успешен, а отношенията ти с другите хора – балансирани, защото аспектите на мисленето, които Де Боно прокарва чрез методите и техниките на латералното мислене са ценностни. През последните десет години аз имах възможност да проверя резултатите от тяхното прилагане. Уверих се и в твърдението му, че както от умението на шофьора зависи до колко успешно ще използва потенциала на една кола с добри характеристики, така и от умението за мислене зависи как всеки човек ще използва потенциала на интелекта си. Да си умен и да притежаваш много знания, все още не означава, че си добър мислител.
Стара Загора може да се гордее, че тук живеят деца, които от десет години първи в страната имаха шанса да научат за професор Де Боно и неговата система, развиваща целеустремеността им, учейки ги да мислят и да успяват. Те вече знаят, че има начини идеята да се превърне в реалност. Разбраха, че могат да се научат да управляват своя интелектуален потенциал и да се ръководят от ценностните стандарти в своя живот. Получиха възможност да изпитат удовлетворение от своята предприемчивост и да се гордеят с резултатите от своето мислене. Зарадваха със своята креативност родители и учители. Почувстваха се оценени и важни, защото нещата им се случват. Заедно с посетителите на Детския сайт на библиотека "Родина", които четат моите публикации за основните елементи на умението да мислим, те са вече част от голямото общество на мислещите хора.
Да благодарим на библиотека "Родина" за това, че чрез страницата на "Училище за идеи" в Детски сайт, която е и най-посещаваната, ми дава възможност да популяризирам гениалността на една система, както и да запозная повече хора с резултатите от практическото й прилагане в едно българско училище. Тази система променя всеки, който я опознае и реши да я използва за личното си успяване, за просперитета на училището или на фирмата си, за регионалния, националния или общочовешки напредък . Нека това да е нашият принос – моят, на децата и на техните родители, които ме подкрепяха, на библиотечния колектив, на всички, които продължават да ме подкрепят, нека да е българският щрих към усилията на професор Едуард де Боно да създаде един съзидателен свят. Световен лидер в практическото мислене, срещите с него наистина са чест за всеки мислещ човек, стремящ се към креативност – съвсем не е случайно, че авторът на системата за странично мислене определя идеята като валутата на успеха.
Системата на професор Де Боно е най-демократичната теория, достъпна за различни възрасти, за хора с различен интелектуален потенциал, за различни професии и за различни области на практическия живот. Благодарение на нея, формирането на конкурентноспособни личности престава да е нещо абстрактно. В този смисъл, България ще продължи да изостава, ако не регламентира с новия Закон за училищното образование въвеждането на т.н. Час по мислене в училище, а Стара Загора ще загуби много, ако концепция като "Училище за идеи" не получи подкрепа за мултиплициране и по-нататъшно развитие.

Йорданка Христова –
автор на проекта "Училище за идеи"
и "Учител на годината – 2010"

 
< Предишен   Следващ >

 

Статистика

В момента на сайта има 1 гост онлайн

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker