• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Как да притежаваме красив ум
Как да притежаваме красив ум Печат

"Как да притежаваме красив ум" (С., Локус, 2009) от професор Едуард де Боно е издадена през 2009 година. Според мен никога не е късно още някой да напише добри думи за творчеството на човека, чието посещение в България през септември се очаква не само от познавачите му.
И тази книга е написана достъпно. Една от стойностите й е простота, простота и пак…простота. За "новаците", които не познават системата за латерално мислене, ще е лесно да се ориентират – става дума за тактики за водене на разговор. Авторът ги разработва в осемнадесет раздела, всеки от които завършва с резюме – още едно удобство, за да се ориентирате по-лесно в прочетеното. Дори нищо друго да не сте чели до този момент за тази уникална теория, многото примери са в състояние веднага да ви осигурят достъп до намерението на автора – да ви помогне да демонстрирате красив ум чрез умението да разговаряте.
Тези, които знаят кой е професор Де Боно и са чели и други негови книги, или са имали възможност да се запознаят с формалните му подходи чрез други източници, ще могат да разширят знанията си. Не само това, но и да направят връзка с познатите вече мисловни инструменти, техники, навици...
Какви ще са практическите ползи от прочитането на тази книга?
На първо място, ще изпитате още веднъж удовлетворението, че ви се предоставя един достъпен начин да сте по-полезни на себе си, но и на околните. Комуникативните умения са важни за човешките взаимоотношения, но когато те са условие за сътворяващо мислене, само по себе си това е интересна гледна точка.
Усвоявайки тактиките за водене на разговор или за участие в дискусия, всеки човек ще знае кога и защо трябва да се съгласява или да не се съгласява. Ще е в състояние да избягва всичко онова, което ще направи неговия ум отблъскващ.
Навярно не допускате, че противопоставянето също може да има заслуги за това умът ви да стане по-красив? Ще научите как да го постигнете, след като прочетете тази книга, но и след като разберете за съществуването на т.н. внимателно несъгласие, т.е. подбирайки подходящите изразни средства. Това ще ви наведе на мисълта дали не използвате много прилагателни, и в такъв случай мнението ви да "е просто проводник на емоциите."
Ще намерите и отговорите на въпроса :"Как да бъдем интересни?", но и защо трябва да се научим да казваме по време на разговора: "Това е много интересно!"
Ще усвоите умението да слушате и как да отговаряте, когато ви задават въпроси. А подобни компетентности имат пряко отношение към взаимодействието по време на всеки разговор или дискусия.
Ако вече добре ви е известно какво е мястото, което професор Де Боно отделя на алтернативите, възможностите, колко голямо е значението на концепциите, или знаете нещо повече за Метода на шестте шапки, сега просто ще затвърдите всичко това и ще откриете нови аспекти на тяхното приложение.
Знам, че Детски сайт, и по-специално тази негова страница, се посещава от децата и техните родители, но и от други хора в различна възраст. Всички биха искали да разберат на кого тази книга ще свърши много добра работа. В такъв случай моят отговор е – на всички. И на малките ученици, ако родителите им, прочитайки я, се опитат да резюмират съдържанието до степен на опростяване – основен подход на професор Едуард де Боно. И на учителите, които могат да я използват за формиране на комуникативни умения у своите ученици. И на бизнесмените, развивайки своите умения за водене на преговори. Това е книга за всеки, за когото комуникацияте е ежедневие, но и похват за изследване на дадена тема по време на разговор или за печелене на доверие и съмишленици.

Йорданка Христова - автор на проекта "Училище за идеи"
и "Учител на годината 2010"

 
< Предишен   Следващ >

 

Статистика

В момента на сайта има 1 гост онлайн

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker