• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Метод на оперативното рисуване
Метод на оперативното рисуване Печат

Предлагам ви примерни теми за решаване на проблем чрез Метода на оперативното рисуване, въведен от професор Едуард де Боно. Според автора на системата за латерално мислене, “оперативност” означава “умение да правиш нещо, да караш нещо да се случи”. (Научете детето си да мисли, С., 2001). Това рисуване се различава от т.н. художествено рисуване. Чрез тези рисунки децата ”решават проблеми”, “решават задачи”, “проектират”. (пак там). Предимството на метода е, че чрез него се компенсира недостига на думи.Но той е и средство за преодоляване на затруднения при описателното представяне на една идея. Рисунката помага на малкия ученик да организира мисленето си. 

Според професор Едуард де Боно, задачата трябва да  бъде ясно формулирана. С това изискване се съобразих при съставянето на следващия списък. Включените в него задачи съм използвала при обучението на деца между 7 – 10 години.           

1. Как можем да пренесем скутер, тежащ 800 кг, от морския бряг до склад във вътрешността на град Варна.
2. Как ще изглежда робот, който да проверява учениците на входа на училището, вместо дежурния учител.
3. Конструирай кола, в която да има специално място за домашния ви любимец.
4. Магистралите не могат да поемат всички коли и камиони. Предложи други модели на превозни средства и начини за придвижването им.
5. Измисли, монтиран към вашия креват механизъм, който да оправя сутрин леглото ви.
6. Хищна акула безпокои хората на плажа. Предложи начин как да се ограничи навлизането й в крайбрежните води.
7. Покажи как да накараш учениците от вашето училище да престанат да замърсяват училищния двор.
8. Конструирай по-удобен училищен чин.
9. Как според вас трябва да изглежда устройството, което като “зло куче” да предупреждава, че крадец иска да проникне в жилището.
10. Покажи нов начин за почистване на улиците.

След като детето приключи с рисунката – обсъдете я заедно. Това е най-важният етап! Не пропускайте да задавате въпроси,свързани с всеки детайл, с функциите и с резултата от действието. Специално внимание обърнете на подробностите. Поискайте от детето да ви разкаже за тях. Може да насочите вниманието му към някои пропуски или да намерите общо решение на възникнал проблем. Целта на обсъждането е да стимулира словесното изразяване, но и да окуражи малкия ученик. По този начин ще му помогнете да повярва в себе си,че може да бъде автор на добри идеи. Не забравяйте, че вярата в себе си е предпоставка да си целеустремен и успяващ. А когато децата започнат да възприемат себе си като успяващи, бъдете сигурни – един ден те наистина ще станат такива.

Успех!

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –
автор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker