• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Моите пет стъпки към твоето бъдеще
Моите пет стъпки към твоето бъдеще Печат
      Ти си ученик днес? А вече питаш ли се какво ще е Бъдещето, в което ще живееш? И ако е така, не е ли време да поемеш отговорност за себе си? Защото твоето Бъдеще ще е Бъдеще на голямата промяна в начина на производство и потребление. Водещи лидери в глобалното развитие на света твърдят, че ще бъдат заличени границите между физическата, дигиталната и биологическата сфера. В този свят, чиито темпове на напредък понякога остават незабелязани от нас, едни други хора и сега използват своя интелектуален потенциал, за да превърнат фантазиите ни в реалност. Знаеш ли, като дете много обичах да чета книги с фантастична тематика. Фантастичното в тях беше, че хората летяха с някакви космически апарати до други планети, имаше описани срещи със странни извънземни същества. В пред вид равнището на тогавашните технологични достижения, това си беше фантасмагория! Никой не можеше да го допусне, дори и в сънищата си. А когато към Космоса полетяха първите спътници, а после - и първият човек, нашият свят изведнъж излезе от обичайната си орбита. И небето, и звездите не изглеждаха вече така недостъпни….
     Ти си ученик днес? А мислиш ли за твоето място в Бъдеще? Къде точно ще си в него? Защото в твоя бъдещ свят ще има широко приложение на изкуствения интелект, а роботи масово ще заместят ума и физическата сила на човека…, самоуправляващи се превозни средства, безпилотни самолети, очаква се сериозно развитие на квантовата теория и квантовият компютър няма да е хипотетично устройство, биотехнологиите ще са водещи, човечеството ще открие нови начини за съхранение на енергията…Фантастичното сега, в Бъдеще ще е реалност и ежедневие. Без съмнение, тогава талантът и креативността ще са водещи фактори. Ще успяват високообразованите, защото те ще са най-можещите. Но и те ще са тези, които ще живеят и по-добре, защото ще са и по-високоплатени. Високата степен на твоето образование, твоята креативност и уменията ти да боравиш с технологиите, ще те направят по-конкурентноспособен от другите. Колкото по-високо е твоето образование, колкото по-голяма е силата, с която налагаш твоите идеи, колкото по-силен е порива на ентусиазма ти да ги реализираш успешно, толкова по-търсен ще си на пазара на труда.
     Ти си ученик днес? В позицията на редовен читател на Детски сайт – Училище за идеи, бъди сигурен, че ти вече си стартирал твоята стратегия за Бъдещето. А както казва една китайска пословица, и най-дългият път започва с една първа стъпка. Не, не те ентусиазирам с обещания за непременно успяване! Това зависи от теб. Аз само се опитвам да ти давам сигурност със знанията, които ти предлагам в моите публикации. Някъде четох, че Наполеон никога директно не е искал от войниците си да спечелят предстоящата битка, макар че това винаги е било неговата крайна цел. Вместо това им предлагал храна, когато били гладни, предлагал им почивка, когато били уморени, хвалел ги, когато те се чувствали пренебрегнати…Изглеждало, сякаш игнорира победата като водеща крайна цел, съсредоточавайки се в усилията, в стъпките. Всъщност, така те заедно извървявали пътя до успеха. Това искам и аз. Затова ти предлагам моите пет стъпки към твоето бъдеще:
   1. Не спирай да четеш и пишеш, защото четенето и писането са ключови умения за разбирането.
   2. Учи се да мислиш, и ако си фен на нашето “Училище за идеи”, вече трябва да си разбрал, че мисленето е умение и навик.
   3. Не спирай да се образоваш през целия живот, ако искаш да изпиташ щастието да си свободен човек, който взема за себе си верни решения и може да носи отговорности.
   4. Бъди постоянно недоволен от собствените си постижения. Така ще си винаги мотивиран за промени.
   5. Не разчитай на онова, което други ти обещават, нито на онова, което ще направи за теб държавата. Постоянно се питай: А какво аз правя за себе си и за другите?
     Твоето Бъдеще не изглежда далече. То започва от днес. Дошло е време да си отговориш, какво Бъдеще искаш за себе си. Какъв желаеш да бъдеш утре? Привлечен ли си от възможностите да се реализираш като образован човек, но заедно с това и да изпиташ удовлетворението да си свободен?
     Излишно е да казвам, че това са моите пет стъпки към твоето Бъдеще. Можеш да допълниш. Тогава това ще е твоята пътна карта, която ще съответства на твоите отговорности, съобразени с твоята мечта за мястото ти в Бъдеще. Ако вече си стигнал до това изречение и си ученик, учител или родител, препоръчай го и на друг да го прочете. Така моето послание към теб, ще се превърне в кауза на всички.
                                                                                                        ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи”
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker