• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Сказание за буквите
Сказание за буквите Печат

Сказание за буквите

Имената на Св. Св. Кирил и Методий трябва да се помнят и пазят, така както ги опазиха тези, преди нас. Защото те извършиха голям подвиг, оставяйки ни в наследство светлината на знанието. А без него тъмнината отдавна щеше да ни заличи като народ, така както се е случило с много други. Писмеността, която Братята създадоха и разпространиха сред всички славяни, оцеля. Стигна до нас, въпреки историческите бури и домогванията на онези, които хвърляха сянката на съмнението или искаха да поробят душите ни.

За живота и делото на Кирил и Методий са запазени много документални свидетелства и литературни творби. Въпреки отдалечеността на епохата, те не губят своята историческа конкретност. Дори и в идеализацията им няма да открием отдалечаване, а приближаване до техния истински образ. Нищо от  личността и от поведението им не е пропуснато – решителност и воля да служат на духовното развитие на славянските народи, политическа зрялост, която им помага да се преборят с триезичниците,  широки философски познания за света и тревога за бъдещето. Истински богата - политическа, духовническа и просветителска дейност!

            Но коя реч може да засвидетелства истината за свършеното от Кирил и Методий, защото “тези отци са свършили много повече от това и са направили много знамения?” Най-великото от тях е азбуката. И защото трябва да се знае и помни, предлагам ви откъс от сказанието За буквите”,  чийто автор е Черноризец Храбър:

Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.

Когато се кръстиха, бяха принудени дa пишат славянската реч с римски и гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви:БОГЪ или ЖНВОТЪ, или ЗЪЛО, или ЦРЪКЪI, или ШНИРОТА, или IAДЪ, или ЮНОСТЪ, или IАЗЪIК и други тям подобни. И така беше много години.

            След това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум  и спасение, смили се над човешкия род, изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви:едни по образец на гръцките букви, други пък според славянската реч.Изпърво започна по гръцки: те прочее казват “алфа”, а той “аз”.От “а” започват  и двете азбуки. И както гърците съставиха своите букви по образец на еврейските, така  и той – по гръцките. Първата буква у евреите е алеф”, което ще рече “учение”.  Като се завежда детето отначало на училище, му се казва:”Учи се!”- това е алеф”. И гърците, подражавайки на това, казваха “алфа”. И така се пригоди този еврейски израз към гръцкия език, че казват на детето “алфа”, което значи на гръцки търси”, вместо “търси учение“. Подобно на това и свети Кирил създаде буква аз”. Но като първа буква  и дадена от бога на славянския род за развързване на устата на онези, които чрез азбуката се учат на разум, а аз” се изговаря с широко отваряне на устата, а другите букви се изговарят и произнасят със слабо разтваряне на устата.

            Тези са славянските букви и така трябва да се пишат и произнасят: а, б, в, г...

Дълбок поклон пред Св. Св. Кирил и Методий! И нека пребъдат имената им! Честит празник!

                                                              Оставам ваш учител и приятел,

                                                              ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –

                                                              автор на проекта Училище за идеи

 

 

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker