• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
На този ден Печат

На този ден

На 11 май Православната църква чества Св. Св. Кирил и Методий – създатели на българската писменост и азбука. Светският празник бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на тази дата. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните граждани на Ески Заара (Стара Загора) научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват  "Св. Св. Кирил и Методий" вместо “Три светии” като училищен празник. От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители.

 Св. Св. Кирил и Методий са знаели много добре, че „голи са без книги всички народи. Затова посвещават целия си живот на книжовността. Но да се върнем назад и да видим с какво и как, животът и дейността на Св. Св. Кирил и Методий са свързани с онова историческо време. То съвпада с мисията им във Великоморавия, чиято цел е утвърждаването на славянския църковен ритуал и писмената култура. Като най-голямо историческо и културно завоевание през средните векове, създаването и разпространението на славянската писменост е посрещнато с голяма съпротива от страна на западните духовници. Славянските апостоли започват ожесточена битка за разобличаване на “триезичната ерес” и участват в различни прения. В “Панонските легенди”, които са пространни жития за живота на славянските първоучители, те са подробно описани.

 За Св. Св. Кирил и Методий изправянето срещу триезичниците не е просто догматичен спор, а кауза. Най-силният им аргумент е, че писането на роден език е толкова жизненонеобходимо, колкото водата, слънцето и въздухът са важни за всяко живо същество. Истинската победа над триезичниците е участието на Св. Кирил Философ в дебата във Венеция. Тогава срещу него се изправят “eпископи, попове и черноризци, като врани срещу сокол”. Това сравнение е достатъчно, за да усетим ожесточението, с което той е атакуван. Изключителен учен, философ и проповедник, за Кирил Философ най-силното оръжие се оказва неговата реч – енергична и аргументирана. Остротата и смелостта, с коята отвръща на противниците и, се илюстрира най-добре с познатите думи:”Не пада ли от бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?”

Нека да се свети имената им! Нека да пребъде делото им!

Честит училищен празник! Честит празник на вашите учители! Честит празник на вашите приятели – библиотечните работници!

                                                          ЙОРДАНКА ХРИСТОВА, ваш учител и приятел

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker