• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Ден на народните будители
Ден на народните будители Печат
ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
 
Свикнали сме да ги търсим, връщайки се назад в миналото. Застанали са с лицата и с действията си в трудни за народа ни исторически периоди. Винаги, когато е имало най-голяма нужда от водачи. Дали в ръка с книга или с оръжиe на свободата, те са връщали със знание или със силна воля надеждата за промяна. Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, братя Миладинови, Раковски, Чинтулов, Левски, Ботев, Каравелов, Вазов.....Те никога не са подвеждали своя народ, пробуждайки и подкрепяйки устрема му към духовен, националев и политическо напредък.
Те са истински великани и “мъже волни, предприемчиви, храбри, упорити, възторжени идеалисти, смели до безумство, влюбени в България до фанатизъм, честни до самоотверженост — българи с характер, железен, непоколебим, възвишен.” А до тях се нареждат и будни и смели жени. Не ги споменаваме много, но те заемат достойно място в плеадата жени-будителки. Йорданка Филаретова, Рада Казалийска, Баба Неделя, Анастасия Димитрова, Евгения Бакърджиева, Райна Княгиня, княгиня Елеонора, Анастасия Тошева, Екатерина Каравелова – българската Елинор Рузвелт, Констанца Ляпчева.....Те всички са образовани и притежават буден дух. Учителки и просветителки.
Народни будители! Просветени и всеотдайни на каузата си мъже и жени! Частица от техния дух ни е необходим и днес – за да продължим да обичаме България като тях и да не предаваме делото им като служим на българщината. Затова нека да изразим почитта си към Първите, които не пренебрегнаха дълга към своя народ и се посветиха на него! Честит празник!

 
Ваш приятел и учител,  ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – „Училище за идеи”  
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker