• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Ден на розовата фланелка
Ден на розовата фланелка Печат

Ден на розовата фланелка

Всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва като Световен ден против термоза в училище. Известен е като “Ден на розовата фланелка”. Неговата история започва в Канада през 2007-а година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепър и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

Днес “Денят на розовата фланелка” се отбелязва като световен ден срещу тормоза в училище. Популярен е сред учениците от много държави. В България се отбелязва за първи път през 2012-а година. Така и нашите ученици се присъединяват към гласа на милионите други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.

Не превръщайте училищното ежедневие в неоснователна и груба вербална или физическа битка на противопоставящи се или на конкуриращи се личности. А и не винаги демонстриранетo на “сила” е знак за превъзходство. Не се страхувайте да споделите, ако някой си позволява да наранява вашето достойнство! И нека заедно да кажем:”Не, на тормоза в училище!”

 
< Предишен   Следващ >

 

Статистика

В момента на сайта има 1 гост онлайн

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker