Читалище Родина

Читалище "Родина - 1860"

На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се през 1858 г. идея да се основе читалище в града ни. През 1883 г. се създава "Ученолюбиво дружество", а през 1900 г. се основава Културно-просветно дружество "Театър", което се обявява за правоприемник на "Ученолюбивото дружество" и на читалището в "Железник". През 1943 г. дружество "Театър" се преименува в Народно читалище "Родина - 1860". С историята и дейността на читалище "Родина - 1860" са свързани създаването и развитието на Драматичен театър "Гео Милев", на първата извънстолична опера - Държавна опера Стара Загора, на Регионалния исторически музей и Дружеството на писателите в града ни.

Понастоящем дейността на читалището е насочена към развитие и обогатяване на културния живот на Стара Загора и региона. Със своята дейност то се стреми да съхрани и обогати българските народни традиции и обичаи, да бъде средище на духовен живот и материална култура. Нашите цели са да събуждаме и поддържаме интерес към знанието, да приобщаваме преди всичко младите хора към ценностите и постиженията на българската и световна наука, изкуство и култура, да стимулираме и подпомагаме млади дарования.

Днес в Народно читалище "Родина - 1860" работят: Библиотека "Родина", 3 школи, 8 художествени колектива за любителско творчество и 6 клуба.

НЧ "Родина - 1860" е инициатор и съорганизатор съвместно с Община Стара Загора на интересни прояви, сред които: 1 март - Ден на мартеницата и Старозагорския Зоопарк, Национален конкурс за вокални групи "Хармония", Международен хоров фестивал "Августа Траяна", Детско ревю от нетрадиционни материали, Национален театрален уъркшоп на аматьорските трупи в България "Репетиции при отворени врати", Национален младежки конкурс за есе с международно участие, "В сърцето на Тракия" - национален фолклорен фестивал на танцовите клубове, много изложби, любителски театрални представления, балетни спектакли, музикални концерти, младежки вестник "Тийн`с Пейпър", тематични концерти, празници, арт прояви и много други.

При нас всеки може да намери подкрепа и съмишленици!

Народно читалище "Родина - 1860"

Грамота за читалище "Родина - 1860"

Народно читалище "Родина-1860" получи Грамота за творчески постижения и по повод отбелязване на 160-годишнината от създаването на първите читалища в България от Министъра на културата Вежди Рашидов.
Gramota За народните читалища в България 2016 година преминава под знака на Националната програма "160 години читалищно дело в България", под патронажа на Президента на Републиката. През цялата година по места се предвижда отбелязване на тази годишнина. За област Стара Загора координатор е НЧ "Родина-1860".

В град Стара Загора отбелязването на 160 години читалищно дело в България ще бъде с Тържествен концерт на народните читалища от общината на 29 октомври 2016 г., от 11.00 часа, в залата на Държавна опера Стара Загора. Във фоайето на операта ще бъде експонирана веществено-документална изложба, отразяваща живота на читалищата.

Народно читалище "Родина-1860" е инициатор и съорганизатор съвместно с Община Стара Загора на интересни прояви, сред които: 1 март - Ден на мартеницата и Старозагорския Зоопарк, Национален конкурс за вокални групи "Хармония", Национален младежки конкурс за есе "Моят град", много изложби, любителски театрални представления. Председател на НЧ "Родина" е Дора Илиева.

Тази година се навършиха 156 години от създаването му. На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се две години по-рано идея да се основе читалище в града. Днес в културната институция работят : Библиотека "Родина", три школи, шест художествени колектива за любителско творчество и един клуб.
Връзка: starazagora.net

Почетна грамота за Димитър Никленов

gramotaВ навечерието на 24 май детският писател Димитър Никленов получи почетна грамота от Съюза на българските писатели за принос в съвременната българска литература.
Понастоящем Димитър Никленов е ръководител на Клуб "Млад писател" при Народно читалище "Родина-1860", Стара Загора
Честито отличие!

За повече информация: Д. Никленов - 0899 425503
НЧ  "Родина"

Клуб "Млад писател"

тел: 0899425503 – Димитър Никленов
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В него участват младежи и девойки от 12 до 17 години от Стара Загора и региона. Занятията се водят от Димитър Никленов – писател и драматург, в съботен ден.
Младите таланти имат възможност да се запознават с видовете художествени произведения, предпечатната подготовка за издаване на книги, и най-вече да усъвършенстват своето лично творчество.

Прочети още...

Клуб за български народни танци "Загорци"

тел: 0888296836 – Диляна Апостолова
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Танцовата школа е създадена на 08.11.2010 година от двама запалени любители на българските народни танци и музика. Това са ръководителите на клуба – дипломираните преподаватели по български народни танци Диляна и Николай Апостолови. Завладени от заряда и емоцията на хорцата, в тях се поражда желание да ги предадат и на други. И така цели 4 години.

Клуб за вътрешен и външен баланс "Хармония"

тел: 0886 363 014

Това е неформален клуб на хора с общи интереси в здравословното хранене, практиките за укрепване и развитие на вътрешния мир и хармония с външния свят. Организират срещи, разговори и други събития с тази насоченост.

Клуб Сахаджа йога

тел: 0887201879

Клубът е отворен към всеки, който иска да познае повече от себе си. Участниците практикуват заедно Сахаджа йога медитация.

Детско куклено - театрално студио "Слънчице"

Библиотека "Родина" Детски отдел
ул. "Българско опълчение" 69
ръководител: Росица Гюмлиева
тел. 042 620 136  сайт: www.rodina-bg.org/dete

Прочети още...

Младежка театрална студия “Сцена 99”

Стара Загора 6000, ул. "Св. Княз Борис І" 94
р-л: Христофор Недков
тел.: 0877174443 
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочети още...

Вокална студия "Усмивки"

Стара Загора 6000, ул. “Св. Княз Борис І” 94
худ. р-ли: Жанина Янкулова, Елена Маликатова
0884537120 – Жанина Янкулова
0887236786 – Елена Маликатова
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочети още...

В момента има 201 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Център за доброволци

logo lid2 s
school green
sn yaneva
 

 

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора