Старозагорска епархия

Слово на Старозагорския Митрополит Киприан за Новата 2024 година

 

kiprianОбични в Господа всечестни отци, братя и сестри,
   

В пъртината на времето, в първия ден на Новата 2024 година вече има следи от стъпките на душите ни! В тях трептят равносметки и очаквания, искрят добри пожелания, радост и надежда. Надеждата, чиято светлина осия навечерието на светлото Рождество Христово, стопли сърцата и напомни, че ние сме част от нея и тя е втъкана в жадуващите ни души като дар от Всемилостивия Бог.

Свещеното Писание нарича човека странник на земята/ Пс.118:19/, чужденец /Евр.11:13/ и пришълец /1Петр.2:11, Евр.11:13/. Ние наистина сме такива и пътуваме през времето, но в това пътешествие не сме сами, защото във всички, осъзнато или не, текат изворите на вяра. Там е стаена благодатта на упованието в утрешния ден, устремът към предстоящите хоризонти и възможности, скрити зад тях.

За да бъде 2024 „благоприятна Господня година“ /Лук.4:19/, за да докосваме и чувстваме богатството на вярата, изтъкана от упование и обич, и занапред, трябва да продължим вътре в нас да скъсяваме разстоянията от егоцентризма си до Кръста на Спасителя и до хората. Бог ни призовава да бъдем всички едно /ср. Йоан. 17: 22/.

През отминалата година бяхме свидетели на много болка, мъка и страдание. Военни действия в различни места по света отнеха хиляди животи и промениха всекидневието и житейските пътеки на милиони хора. Тези братоубийствени войни донесоха и носят дълбоки страдания за мирното население. Нека и през Новата година с горещи сърца, изпълнени с обич да оправяме молитви за всички, които са в горнилото на болката, да ги подкрепяме и да се трудим според силите си за облекчаване на участта им. Да го правим с вяра, защото мощта на нас, обикновените хора, е в молитвата, добротолюбието и опазване на съвестта ни. Да следваме примера на чествания днес св. Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, който през целия си живот помага на нуждаещите се, оставяйки след себе си цял град на милосърдието с изградена страноприемница, болница, приюти и работилници за бедни. Неговият празник „Василев ден“ е станал част от народностната ни душа и го чувстваме близък, защото ни учи да виждаме Спасителя в очите на страдащите. Срещайки тях, срещаме и Него, Който е „ пътят и истината и животът“/Йоан/

Нашият небесен Отец, чиито чеда сме сега и през следващите години, и завинаги „ Който е положил в своя власт“/ Деян.1:7/, времето и годините, ни дарява още земен път. Да Му благодарим! Да употребим идещите дни за придобиване на духовна мъдрост и вяра. Да продължим и през Новата година с добродетелните си дела, надежда и покаяние. Само единни можем да преминем през изпитанията. Нека не го забравяме! Именно така нашите деди са пренасяли православната вяра и народността ни през вековете!

Честита 2024 година! Щастлива, весела, здрава и мирна да бъде за всички ни. Божието благословение да пребъдва над скъпата ни Родина! На многая и благая лета!

ЧЕСТИТА НОВА 2024 ГОДИНА !

Официални и църковни празници 2024


ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2024

Всички неделни дни през годината

 

Януари:

1 -

Нова година

Март:

3 -

Освобождение на България

Май:

1 -

Ден на труда

5 -

Възкресение Христово

6 -

Ден на храбростта и Българската армия

24 -

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Септември:

6 -

Ден на Съединението

22 -

Ден на независимостта на България

Декември:

24 -

 


Бъдни вечер

25, 26 -

Рождество Христово (Коледа)

 

ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ

 

Януари

1 -

Васильовден

6 -

Богоявление (Йордановден)

7 -

Ивановден

Февруари

1 -

Свети Трифон (Трифон Зарезан)

2 -

Сретение Господне (Зимна Богородица), Петльовден

26 - Св. Серафим Софийски Чудотворец
Март

1 -

Света Евдокия
9 - Голяма задушница
10 -

Неделя Месопустна

17 - Неделя Сиропустна. (Сирни заговезни) (На вечерята се извършва взаимно опрощение)
24 - Неделя на Великия пост – Православна
25 - Благовещение
Април

7 -

Неделя на Великия пост –­ Кръстопоклонна

27 -

Лазаровден

28 -  Връбница ( Цветница)
29 -  Велики понеделник
30 -  Велики вторник
Май

5 -

Възкресение Христово ­ Пасха (Вечерня в първия ден на Пасха)

6 - Св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден)
7 - Живоприемни източник
11 - Св. равноапостолни Кирил и Методий
12 -

Томина неделя

Юни

13 -

Спасовден, Възнесение господне

22 -

Черешова задушница

23 -

Петдесетница, Света Троица

24 -

Свети дух (Еньовден)

29 -

Св. ап. Петър и Павел

30 -

Всички светии

Юли

7 -

Всички български светии

20 -

Св. прор. Илия (Илинден)

Август

6 -

Преображение

15 -

Успение на Пресвета Богородица

Септември

8 -

Рождество на Пресвета Богородица

14 -

Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден)

Октомври

19 -

Преп. Йоан Рилски

26 -

Димитровден

Ноември

1 -

Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян

2 -  Арахангелова задушница                 
8 -

Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден)

21 -

Въведение Богородично (Ден на православната християнска младеж и семейство)

Декември

6 -

Никулден

25 -

Рождество Христово

26 -

Събор на Пресвета Богородица

27 -

Св. първомчк и архид. Стефан (Стефановден)

 

Из Православен календар 2024
Издание на Старозагорската митрополия

Слово на Старозагорски Митрополит Киприан по случай Празника на Стара Загора

Киприан СКЪПИ СТАРОЗАГОРЦИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

И ГОСТИ НА ГРАДА
    Преди 141 години на 23 септември 1879 година/ 5 октомври нов стил/ генерал-губернаторът на Източна Румелия Алеко Богороди , в присъствието на Търновския митрополит Климент, на областния управител Нестор Марков, на кмета на града Стефан Салабашев, тържествено полага основния камък на града.
    Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството. Св.апостол Павел казва: „ А сега оставят тия три: вяра, надежда и любов, но по-голяма от тях е любовта“ /1Кор.13:13/.
    Видимият изказ на тази християнска любов е саможертвата. Нашите майки и деди са я носили неотменно в сърцата си през вековете на робство и страдания. Съхранявали са я заедно със свещта на надеждата, винаги горяща в сърцата им с пламъка на вярата. Градът ни преминава през горнило от болки – хиляди наши съграждани са убити заради вяра и род, а самият той опожарен и превърнат в пепелище.
    Това е пътят на старозагорци към Голгота, пътят на саможертвата. Нашите предци са знаели, че само в края му могат да получат благодатта на Възкресението. Затова го извървяват с истинско достойнство, за да я има днешната Стара Загора – ведра, пълнокръвна и обаятелна, със забързания си делник и пъстротата на хората в нея, с чийто труд, интелект и воля се гради съвременният и европейски делник. Градът на мъчениците и страдалците, мястото, където се водят знакови кръвопролитни битки на Освободителната война, сега е град на мира, съзидан с много светлина в своите дълги и прави улици.
    Ние, днешните старозагорци, можем да се гордеем, че сме част от пъстрото му битие. Да осъзнаем, че празникът му е и наш. Да си спомним с благодарност към предците си, полагали отново и отново тухли в темелите му. И да им подражаваме както в съзидателните усилия, така и във вярата им, необходима ни особено сега.
    Следвайки ги, да помолим Всеподателя Бога да отвори сърцата ни, за да се възроди усетът за съпричастност с другия и неговите различия. Днешният празник, денят на прекрасния ни град Стара Загора, е повод отново да си припомним, че сме силни само тогава, когато сме заедно в православната си вяра, когато народът ни с едно сърце и една душа търси Бога и с Негова помощ преодолява стръмнини и изпитания, теготи и болки. Животът и родната ни история са доказали силата на българското сърце, на духа ни, вечен като Майка България.
Божието благословение да пребъде над всички Ви!

Честит и благословен празник на всички чеда на слънчева и красива Стара Загора, перлата на равна Тракия!

Полезна информация

Условия за църковен брак

1. Препис-извлечение от акта, съставен в Общината за сключване на граждански брак.
2. Декларация, подписана от бракуващите се, че са източноправославни, че нямат по между си родство, при което не се позволява църковен брак, и че не встъпват в пети брак.

Родства, при които не се позволява църковен брак

1. Кръвно родство по права линия от всички степени.
2. Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
3. По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат.
4. По св. кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.

Не се позволява венчание

1. През Великия пост – от Сирни заговезни до вторник на Светлата седмица.
2. През Богородичните пости.
3. През Коледните пости – от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
4. Срещу неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници и срещу дните Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и Въздвижение на св. Кръст Господен (Кръстовден).
При изключителни случаи обаче може да стават венчавки с благословение на епархийския архиеерей и във всички други забранени за това дни през дните на Великия пост.
Св. Синод разрешава на енорийските свещеници при изключителни случаи да извършват тайнството брак през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.

Задушници 2024

Събота срещу Неделя Месопустна – 9 март
Събота срещу Петдесетница – 22 юни
Събота преди Архангеловден – 2 ноември

Не се прави помен на починали

1. През първата седмица на Великия пост
2. От Лазаровден до Томина неделя
3. От Игнажден до Ивановден

Из Православен календар 2024
Издание на Старозагорската митрополия

Духовни околии

Старозагорска митрополия - http://mitropolia-starazagora.bg/

                                                                                  Митрополит 
                                                                                  Секретар
                                                                                  Гл. счетоводител
                                                                                  Факс

тел. (042) 626 110
тел. (042) 627 793, 0886003618, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
тел. (042) 626 218
(042) 638 218

 

Духовни околии в Старозагорска епархия

Старозагорска духовна околия
Храмове в град Стара Загора

Катедрален храм "Св. Димитър"
ул. "Поп Богомил" 1
(042) 622 179
Храм "Въведение Богородично"
ул. "Св. Патриарх Евтимий" 106
(042) 622 857
Храм "Св. Николай"
ул. "Сава Силов" 40
(042) 629 162
 
Храм "Св. Троица"
ул. "Св. Отец Паисий" 161
(042) 630 438
 
Казанлъшка духовна околия
Архиерейски наместник
свещеноиконом
Петко Иванов Мотев
(0431) 638 83
 
Харманлийска духовна околия
Архиерейски наместник
свещеноиконом
Атанасий Георгиев Атанасов
(0373) 821 56
 
Новозагорска духовна околия
Архиерейски наместник
свещеноиконом
Иван Димитров Иванов
(0457) 620 43
 
Свиленградска духовна околия
Архиерейски наместник
свещеноиконом
Костадин Георгиев Димитров
(0379) 714 20
 
Чирпанска духовна околия
Архиерейски наместник
свещеноиконом
Иван Колев Иванов
(0416) 944 87

Из Православен календар 2017
Издание на Старозагорската митрополия

Официални и църковни празници


ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2020

Всички неделни дни през годината

 

Януари:

1 -

Нова година

Март:

3 -

Освобождение на България

Април:

19 -

Възкресение Христово

Май:

1 -

Ден на труда

6 -

Ден на храбростта и Българската армия

24 -

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Септември:

6 -

Ден на Съединението

22 -

Ден на независимостта на България

Декември:

24 -

 


Бъдни вечер

25, 26 -

Рождество Христово (Коледа)

 

ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ

 

Януари

1 -

Васильовден

6 -

Богоявление (Йордановден)

7 -

Ивановден

Февруари

9 -

Неделя на митаря и фарисея

16 -

Неделя на блудния син

22 -

Задушница пред Великия пост

23 -

Месни заговезни

27 -

Начало на Великия пост

Март

1 -

Сирни заговезни, Прошка

7 -

Тодоровден

25 -

Благовещение

Април

11 -

Лазаровден

12 -

Цветница, Връбница

19 -

Великден, Възкресение Господне

24 -

Живоприемни източник

26 -

Томина, Светла неделя

Май

6 -

Гергьовден

11 -

Св. Кирил и Методий

28 -

Спасовден

Юни

6 -

Черешова задушница

7 -

Петдесетница

8 -

Свети Дух

14 -

Всички светии

15 -

Начало на Петровия пост

21 -

Всички български светии

29 -

Св. ап. Петър и Павел

Юли

20 -

Св. прор. Илия (Илинден)

Август

6 -

Преображение

15 -

Успение на Пресвета Богородица

Септември

8 -

Рождество на Пресвета Богородица

14 -

Кръстовден

Октомври

19 -

Преп. Йоан Рилски

26 -

Димитровден

Ноември

7 -

Арахангелова задушница

8 -

Арахангеловден

21 -

Въведение Богородично

Декември

6 -

Никулден

25 -

Рождество Христово

26 -

Събор на Пресвета Богородица

27 -

Св. първомчк и архид. Стефан (Стефановден)

 

Из Православен календар 2020
Издание на Старозагорската митрополия

Обръщение на Старозагорския митрополит Галактион по случай Новата 2012 г.

Старозагорски Митрополит Галактион"Но първом търсете царството на
Бога и Неговата правда, и всичко
това ще ви се придаде" (Мат. 6:33)

Боголюбиви чеда на светата ни епархийска църква,

Тези Христови думи изплуват в нашето съзнание при вида на поредната смяна на две години от нашия временен земен живот. Тези думи, които очертават истинската перспектива и непреходните приоритети пред всеки човек, считащ се за християнин, ангажират мисълта ни именно във времето, в което според обичайната човешка практика даваме отчет пред самите себе си за изминалите наши дни и кроим своите планове за бъдещето. Тези думи из боговдъхновеното Новозаветно Свещено Писание ясно и недвусмислено очертават посоката на нашите стремления и ни показват истинската цел на нашия живот.
Царството на Бога и Неговата правда възлюбени наши чеда, са онези драгоценни, непреходни и истински обекти на нашите стремежи, които трябва да ни вдъхновяват и чието постигане ние човеците, трябва единствено да търсим, защото според Христовото обещание всичко останало ще ни се придаде (Мат. 6:33). Ето как в светлината на Богооткровеното Свещено Писание ние осмисляме своя живот. Ето как в Христовите слова откриваме неизменната цел на човешкото битие от създание мира до скончание века. Ето как честит и истински щастлив може да бъде само този човек, който правилно разбира това и който впряга всичките си усилия в търсене на Божието Царство и Божията правда, защото той получава всичко, от което има нужда. Но твърде много са онези човеци, които подчиняват всичките си сили на преследването на суетни цели и земно добруване, забравяйки, че всичките им трудове биват напразни, защото "животът на човека не се състои в това да преумножава имотите си" (Лук. 12:15).
Всичко това съзнавайки възлюбени, ние трябва да правим своите планове, изхождайки от позицията на православния християнин, който е отправил своя взор към вечността. Размишлявайки за бъдещето и очертавайки своите перспективи, ние трябва да знаем, че сме изправени пред избора ясно и категорично да посочим своите приоритети: дали ще събираме "съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат" (Мат. 6:19) или ще се стремим към онова, което "око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало, това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (I Кор. 2:9). Нека добре да помним, че при този труден избор отново трябва да търсим Царството на Бога и Неговата правда, за да можем ведно с псалмопевеца св. пророк и цар Давид да възкликнем: "Едни – с колесници, други – с коне, а ние с името на Господа, нашия Бог, се хвалим" (Пс. 19:8).
Ние трябва добре да съзнаваме, че всичко около нас преминава и се променя, с изключение на Единия Истински Бог, "у Когото няма изменение, нито сянка от промяна" (Иаков 1:17). Затова и ние, като Негови верни чеда, като люде търсещи Неговата правда, не бива с лека ръка да променяме ценностната си система – нито нашата лична, нито тази на обществото в което живеем, защото това ни отдалечава от Бога и ни води към гибел. Да поставим в центъра на своето битие не някого другиго, а Сам Господ Иисус Христос, Който "е същият вчера, и днес, и вовеки" (Евр. 13:8). Затова много грешат онези, които считат християнската добродетелност за несъвместима със съвременния високотехнологичен свят, защото това, което е било добро за човека преди хилядолетия е добро и днес, а онова, което по Моисеево време е обявено от Божия Закон за грях и порок и сега уврежда създадената по Божий образ наша природа.
И тъй, възлюбени в Христа Господа братя и сестри, наши епархиоти, споделяйки тези наши разсъждения и увещавайки Ви да ги имате пред духовния си взор, стоейки пред прага на Новолетието желаем по съвета на св. ап. Павел, който казва: "Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса." (I Сол. 5:18,19) да благодарим на Бога – подателя на всяко добро за великите благодеяния, с които удостои всички нас през отиващата си 2012 година и наред с това да измолим от Него, за да ни направи достойни за неизмеримите Му благости и през новата 2013 година. АМИН!

ЧЕСТИТА И БОГОБЛАГОСЛОВЕНА ДА БЪДЕ НОВАТА 2013 ГОДИНА!

Из Православен календар 2013
Издание на Старозагорската митрополия

В момента има 162 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Център за доброволци

logo lid2 s
school green
sn yaneva
 

 

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора