• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Инициативата Старозагорски просветители възрожденци
Инициативата Старозагорски просветители възрожденци Печат

На 4 ноември т.г. се проведе среща беседа с учениците от 4-те класове на ХІ ОУ „Николай Лилиев”, представящи „Училище за идеи”. Инициативата бе посветена на Деня на народните будители - „Старозагорски просветители възрожденци”. Проявата е част на съвместната работа с Детски отдел на библиотека „Родина” и се реализира в направлението „Опознай света на знанието с библиотеката”.
Библиотекарят Валентина Начева, заедно с Анелия Димитрова, ученичка от 8 клас във Ветеринарната гимназия, проведоха „Урок по родолюбие”, на който малките слушатели се запознаха с живота и творчеството на видни старозагорски просветни дейци: Атанас Илиев, Петър Иванов, П. Р. Славейков, Анастасия Тошева, Георги Байданов.
На вниманието на децата бяха представени уникални заглавия на нашите възрожденци: „Стихотворения” от П. Иванов (1875 г.), „Апостоли за свободата” от П. Иванов (1884 г.), „Кратък учебник по музиката” от Г. Байданов (1896 г.) и др.
Голям интерес от страна на малките слушатели предизвикаха и грамотите на Анастасия Тошева, с които е наградена от княз Александър І (1885 г.) и княз Фердинанд (1892 г.). Срещата завърши с провеждането на блицвикторина, посветена на Деня на народните будители, и раздаване на нови книги и списания за домашен прочит.

На 5 ноември „Урок по родолюбие” беше проведен и пред ученици от 2-те класове на ІІ ОУ „П. Р. Славейков”. Малките слушатели се запознаха с имената на нашите прочути старозагорци, които заемат достойно място в историята на българската култура. С представянето на историческите документи, издадени през 19 в., учениците имаха възможност да се докоснат до книжовното наследство, запазено за бъдещите поколения.

buditeli1.jpg
buditeli2.jpg
buditeli3.jpg
buditeli4.jpg
buditeli5.jpg
buditeli6.jpg
buditeli7.jpg
buditeli8.jpg
buditeli9.jpg
buditeli10.jpg
buditeli11.jpg
buditeli12.jpg

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker