• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Апостолът на свободата
Апостолът на свободата Печат

На 19 февруари 1873 г. на бесило край София намира смъртта си Васил Левски – най-ярката фигура в освободителните борби на българите срещу петвековното османско иго. Неговата всеотдайност и нравствената му чистота са причина в народната памет да остане като Апостол на свободата.

Васил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално-освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи. Левски вярва в силите на българите сами да извоюват своята свобода.  Проповядва идеята за „свята и чиста република”, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония”.

На 19 февруари 2010 г. се навършиха 137 години от гибелта на Васил Левски и по инициатива на Детски отдел на  библиотека "Родина" децата от Клуба „Приятели на книгата” от XI ОУ ”Николай Лилиев” представиха открит урок за живота на Васил Левски. Активно участваха и с охота отговаряха на въпросите от викторината, която беше представена от библиотеката. Решиха и кръстословица, отразяваща моменти от битието на Дякона.
В заключение се проведе традиционното книгораздаване. Всяко дете получи възможността да си избере подходящи за неговата възраст увлекателни и на разнообразна тематика книжки.

b34.jpg  
b35.jpg
     
b36.jpg

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker