• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow “Зелената приказка” – Парк “Аязмото”
“Зелената приказка” – Парк “Аязмото” Печат

На 23 февруари 2010 г. ІХ ОУ и Детският отдел на библиотека „Родина” организираха беседа с децата от 4-те класове на училището и ландшафтния арх. Тенко Дянков на тема „Приказното зелено богатство на Парк „Аязмото”.
Арх. Дянков запозна децата с историята на създаването на парка. Показа им снимки на парка при създаването му и развитието му през годините. Представи им различните видове дървета и храсти, които има на територията на парка.

Кратка история на залесяването:
На 28 февруари 1895 г. Митрополит Методий Кусев засадил собственоръчно първите борчета на Ахмак баир и като апостол положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия.
През 1897 г. дядо Методий иска чрез тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията да му се доставят горски и декоративни фиданки от Франция, Испания и Мала Азия. В следващите години чрез частни фирми се доставят голям брой чуждоземни дървесни и храстови видове, предимно южни и субтропични - хималайски бор, евкалипти, кедри, криптомерия, гръцка ела, испанска ела, паламудов дъб и др. И така залесяването, започнало отначало съвсем скромно, по-сетне се разраства и достига по 70-80 дка годишно още през 1899 г. – твърде голяма за онова време площ.
За периода до Първата световна война на Аязмото са създадени повече от 500 дка горски култури. След това работата продължава, като интересът на залесителите се насочва и на изток, по баира Казлера, и на север, където се обхващат още по-големи площи.
Парк Аязмото получава името си от българското християнско население и означава лечебен извор. “Аязмото” е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки. Дом е за повече от 50 вида екзотични дървета и храсти от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепския бор, алепския дъб, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, гинко билоба и др. Специфична част на парковата инфраструктура са местата за спорт, детските площадки, летният театър. На територията на парка се намира сградата на обсерваторията на БАН, параклис “Св. Теодор Тирон”. Има малък хотел с ресторант и кафе. Особена атракция са зоопаркът, разположен на площ от 30 дка и залата на смеха. Парк „Аязмото” е сърцето и белите дробове на Стара Загора.

b37.jpg  
b38.jpg
     
b39.jpg

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker