• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Лазаруване Печат

Зимата си отиде. И ние захвърлихме дебелите зимни дрехи. И се радваме на топлите и слънчеви дни, защото дойде пролетта! А с нея и на всички невероятни пролетни празници. Чували ли сте какви празници са Баба Марта, Благовещение, Лазаровден, Цветница, Гергьовден, Герман, а знаете ли какви народни обичаи се изпълняват на тях?Ако не, сега ще ви разкажем за един от тях! За обичая Лазаруване!
Лазаруване – това е пролетен момински обичай, изпълняван на Лазаровден. По стар обичай нагиздени със свежи пролетни цветя и пъстри лазарски премени, млади момичета тръгват от къща на къща, пеейки песни за любов, женитба, семейно благополучие, плодородие, сила, хубост, богатство, късмет и здраве. По ризите на лазарките са избродирани пъстри цветя, такива, каквито са сплели в косите си. Привличат окото на всеки минувач накичените им премени с нанизи от парички и мъниста. На самия ден, събота, преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазарките. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста. В много от къщите канят лазарките най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. Напускайки двора, те пеят песен. Вечерта лазарките си разделят всичко, което са събрали помежду си.
Детският отдел на библиотека Родина и техните приятели от 9 ОУ “Веселин Ханчев” ходиха на гости на малките си приятели от детските градини „Райна Княгиня“, „Детски рай“, „Славейче“ и “Светулка“. Огласиха градините с обредни песни и благослов за здраве, щастие и берекет. И подариха на публиката красиви картички.

Лазаруване
 
Лазаруване
     

 

     
Лазаруване
 
Лазаруване
     
Лазаруване
 
Лазаруване

 


 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker