• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало
Успешна Нова учебна година! Печат

Добре дошли на страницата на “Училище за идеи!

Отново е есен. Отпочинали и заредени с енергия, изкачили още няколко стъпала в трупането на житейски опит, вие прекрачвате прага на училището. Ако все още сте малки ученици, искаме да ви подкрепим и да ви кажем, че всяко начало е старт, който провокира любознателността ни, развива въображението ни и ни дисциплинира. Ако пък за някои от вас този първи учебен ден не е първи и училището е вече завоювана територия, не се сърдете, че тя все още не е толкова желана.Причината може да е и във вас самите –  бъдете съпричастни, давайте идеи и сформирайте групи от ученици и учители, за да ги реализирате. Що се отнася до съмишленици, които да ви помогнат – винаги може да се намерят такива!

От 2007 година с тази страница на “Училище за идеи”, която е част от Детски сайт на библиотека “ Родина” – Стара Загора, се опитваме да ви приобщим към системата на професор Едуард де Боно за практическо усвояване на мисловни умения. Удовлетворени сме, че  най-после за потребността учениците да бъдат обучавани да мислят, а не да “зубрят”, се заговори като за държавна политика, ориентирана към повишаване на качеството на учебно-възпитателния процес в българското училищно образование.

И тази година ще публикуваме основни подходи, техники и методи, подкрепени с мисловни задачи. Популяризирайки системата на професор Де Боно, ще дадем нашия принос в реализирането на най-актуалната задача пред българското училище – да подготвя учениците за утрешния ден, учейки ги да мислят. Ще продължим да сме в помощ и на вашите родители и учители.

Като въведение ще ви препоръчам моите пет правила за активно мислене. А те са:
1. Научете се да слушате, когато другите говорят, защото слушането и научаването са най-важни за мисленето,според професор Де Боно. Ако слушате внимателно¸ може да задавате въпроси, т.е. вашето мислене е активно.
2. Развивайте езиковите и разговорни умения, защото това е най-добрата стратегия по време на говорене да постигнете желаната комуникация с останалите – ще споделяте своя опит и познания, но и ще накарате другите да ви слушат.
3. Не се отказвайте от четенето и гледайте на него като на процес за извличане и съхраняване на информация, т.e. за трупане на познания, а не просто за “зазубряне” на факти, дати и т.н., заради изпита или теста.
4. Помнете, че писането концентрира в себе си много познания за езика и практическото му използване, както и умения за извличане максимума на интелектуалния ви потенциал.
5. Не забравяйте, че умението да давате идеи и да решавате проблеми е част от активното мислене,определящи за което са житейският ви опит и зачитането на онези човешки ценности, които са важни за личното ви успяване и за развитието на обществото.                            

Успешна 2011/2012 учебна година!

Йорданка Христова –
автор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker