• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
Начало
Латералното мислене е умение Печат

Латералното (страничното) мислене е умение, което може да се преподава, смята професор Едуард де Боно. Усвояването му не е обвързано нито с възрастта, нито с интелектуалните възможности на всеки. С това твърдение авторът иска да ни каже, че всеки може да бъде обучен по неговата система. Проследяването на практическата му дейност по света доказва, че тя е достъпна както за петгодишни деца, така и за ученици, студенти, за служителите на водещи корпорации, за миньори и за съдии.

Кое прави тази система достъпна? Преди всичко моделите, които са в основата на преподаваното знание, а после и подходът му на достъпност и опростяване.

Според автора на системата за латерално мислене, научаването и слушането са най-важни за мисленето. В нашия случай „Училище за идеи” се опитва със своите публикации да ви въвежда в ядрото от знания, които са основни, за да развиете умението за мислене. В тази връзка, сега, когато започва новата учебна година, моят съвет е да прегледате онези теми, които са свързани с усвояването на елементите на умението за мислене. А именно:

 1. Какво представлява Моделът на дърводелеца?
 2. Кои са елементите на умението за мислене?
 3. Каква е същността на всеки един от тях и защо те са нашите инстументи за практикуване на активно мислене?
 4. Преговорете всичко свързано с: 
а) Основните мисловни инструменти (ОВФ, АВИ,  ГТД,  СиР,  ПМИ, НЗЦ и ВиП)
б) Мисловните навици (Резултат и заключение, Петминутен формат на мислене, Напред и паралелно, Логика и възприятие, Ценности, Фокус и цел, При какви обстоятелства, Общо и частно)
в) Принципите на мислене
г) Мисловни нагласи

Припомнете си най-важните техники и методи, които сме разгледали. Обърнете повече внимание на техниките „Случайната дума” и „Провокация”, на Метода на шестте шапки.

Изложението, което ви предлагам от 2007 година насам, е достъпно, без излишно теоретизиране и винаги придружено с най-малко две мисловни задачи.

През тази учебна година ще разгледам някои други популярни техники, които професор Де Боно предлага. Идеята ми е, тръгвайки от опита ми, свързан с обучението на деца от седем до четиринадесет години, да направя тази система достъпна и популярна. Ще насоча усилията си и към практическото й приложение - нови мисловни задачи, съотнасянето й към придобиването на други ученикови умение, като четенето, писането, работа с текст и други

Няма да забравя и за намерението си да продължа да привличам и други педагози, както и родители, за мои съмишленици и партньори на децата.

И този път ще завърша с няколко съвета:

 1. Никога на казвайте: Няма да мога! По този начин предварително осъждате намерението си на неуспех.
 2. Запомнете, че добрите нагласи  ще ви помогнат да постигнете целите си.
 3. Когато предприемате нещо, не пренебрегвайте гледната точка на другите.
 4. Не се поставяйте извън ценностите, които са обществено значими. Така ще избегнете всяка самоцелност.
 5. Направете вашите идеи значими чрез подходящи послания, в подходящото време и пред подходящите хора.

До скоро!

Йорданка Христова -
автор на проекта „Училище за идеи”

 

 

 

 

 

 

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker