• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
Станете идеяисти Печат
Навярно повечето от вас ще побързат да ме  попитат, а какво е идеяист? А може би бъркам? Лесно е да се досетите – щом от “шахмат” е лесно да образуваш нова дума “шахматист”, от трактор – тракторист, от спорт – спортист, е възможно от “идея” да образуваш “идеяист”.
Да си призная, през цялото време, откакто се занимавам с преподаване на мисловни умения по системата на професор Едуард де Боно, съм си мислила с каква друга дума бих могла да заменя чуждата “креативен”. Очевидно e, че съм пренебрегнала словообразувателната роля на  наставката  -ист. Дори да съм се досетила, някак особено ми звучеше.
Истински се изненадах, когато моят син ми подари книгата “Бъди идеяист” от Джак Фостър, с илюстрации на Лари Корби и в превод на Владимира Карабенчева. Иначе заглавието в буквален превод от оригинала е посочено в подзаглавието -“Как да се стимулират идеите на работното място”. Очевидно е, че е предназначена за по-възрастните – за мениджъри и директори на институции, за началници на отдели, за всички, които работят с хора и в колективи, както и за вашите директори на училища, за учителите. Всеки от тях би могъл да я адаптира според своите потребности – важни са стойностите в съдържанието, които те ще открият и ще приложат, за да провокират  другите хора да създават нови идеи. Надявам се един ден и вие да поискате да прочетете тази книга, защото съм убедена, че ще се присъедините трайно към общността на идеяистите.
Винаги в началото и в края на всяка учебна година, откакто съществува нашето “Училище за идеи”, си позволявам да ви дам няколко съвета. И този път, когато сме в предверието на лятото и ни очаква една вълнуваща ваканция, ще си позволя да ви дам няколко съвета. Но преди това ще направя кратък преглед на акцентите в учебното съдържание, което предложих на вашето внимание.
 • Надявам се, да сте се уверили, че латералното мислене е умение, което се придобива и практикува.Това е възможно само, ако следите нашите публикации и се упражнявате.
 • Спрях се на “Шестте рамки за мислене”, защото смятам, че този метод е определящ за възприемането на всяка информация. А какво е ученето, освен процес на възприемане на информация. Затова тези познания ще са ви от полза.
 • “Шестте медала за стойност” е инструмент за насочване на мисленето. Да се научим да го използваме означава да можем да се конкурираме в три важни  за съвременното ни развитие неща. Според професор Де Боно, тези неща са: компетенции, информация и постиженията на технологиите. Пак според него, те са се превърнали “в стоки за масово потребление” (Едуард де Боно, Шестте рамки за мислене, 2010). Какво означава това? Означава, че при тези темпове на развитие и на все по-нарастваща конкуренция онова, което ще има значение оттук-нататък, е способността да създаваш нова стойност, т.е. нужна е нова идея. На това може да ни научи само образованието.
 • Усвояването на умения за творческо мислене по системата на професор Де Боно има за цел да ви спечели на страната на постиженията и на компетентността. Вместо да насочвате своите възможности само към едни и същи идеи, вие ще се стремите да ги промените. Затова си позволих да ви припомня книгата на Де Боно “Как да развием творческото мислене”, предлагайки ви адаптиран вариант на една от игрите му, свързани със Случайната дума. Разчитам на вашия по-траен интерес към книгата, тъй като тя е практическо помагало за развитие на творческото мислене.
 • Десетминутната игра за мислене приучва към решаване на проблеми, свързани с училищния и с обществения живот. Играта е един прост подход за редуване и прилагане на различни мисловни инструменти. Подходящ е и по време на дискусии.
А сега дойде време за няколко заключителни съвета:
 • Ако искате да стигнете до добри идеи, бъдете ентусиазирани и вложете повече енергия. Съсредоточете се върху целите си.
 • Не гледайте на латералното мислене като на скучно занимание, а се забавлявайте.
 • Даването на идеи не е присъщо само на гениите. Повярвайте в собственото си величие, защото вие също сте толкова добри.
Нашето “Училище за идеи” ви предлага уроци, които самата аз съм научила чрез системата на професор Едуард де Боно. Вие имате шанса да усвоите умения за мислене, да станете автори на идеи, а един ден да провокирате и други да станат идеяисти.
Весела ваканция! Останете наши посланици и през лятото. Свършете поне няколко добри неща, свързани с  активно мислене и с нови идеи. Пазете се от всичко, което вреди на вашето здраве или застрашава живота ви. Помнете, че придържането към правилата ще направи ваканцията ви безопасна, приятна и весела.
Успех! И до скоро!
    
ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –
автор на проекта “Училище за идеи”
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker