• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Ваканция в библиотеката – 2012
Ваканция в библиотеката – 2012 Печат

Открий света на знанието с библиотеката – Чета, Знам, Мога!

Чрез своите прояви през лятната ваканция Детският отдел на библиотека „Родина” се стреми не само да популяризира книгата и четенето сред децата, но и да подпомага и стимулира тяхното творческо развитие, интереса на малките читатели към научните постижения, усета им за възприемане на изкуството.

Работата на клубовете „Приятели на книгата” и „Приятели на библиотеката” през лятната ваканция включва:

1. Ателие „Сръчни ръце”
- Рисуване
- Моделиране – изработване от пластилин, глина, цветна хартия и др. материали на различни предмети, фигурки, композиции, изработване на подаръци за приятели...

2. Издаване на „Информационен вестник” с рубрики:
- „ Знаете ли, че ....”
- „Аз предлагам...” теми за споделяне, обсъждане за дискусионна секция.
- „Нашето творчество”: литературни творби, есета, най-добрите рисунки за седмицата и др.
- „Лято 2012”: преживявания, впечатления от ваканционните пътешествия.
- „Любима книга”: илюстрации, рецензии на прочетени книги
- „Да се посмеем заедно”: интересни събития и факти от живота на известни автори и за произведенията им.
- „Забавни факти”: забавни моменти, случки в различни области на науката и знанието.

3. „Екскурзии и пътешествия с книга” – работа на клуба „Доктор Многознамус” в три секции:
- „Екскурзии и пътешествия”: пътешествия по света, запознаване с чудесата на природата, любопитни факти за много страни и континенти чрез викторини, конкурси, забавления и игри.
- „Пътешествие по картата на града” – Историческите забележителности на Стара Загора”:  Откриване на исторически обекти на карта, търсене на информация  за тях в книжни и електронни носители на информация, съставяне на постери и презентации за определен обект, посещение на тези места.
- Дискусионна секция – чрез споделяне на своите мнения по различни теми, участниците в дискусиите ще намират отговори на своите въпроси: Какво е да си вежлив?, Аз добър ли съм?, Имам ли приятели? и др.)

4. „Искам всичко да зная...” – съвместна обучителна програма с РЗИ Стара Загора за разширяване на здравните знания на децата, за изграждане на позитивни нагласи и умения за природосъобразен живот. Темите Околна среда и здраве, Тютюнопушене, Алкохол, Наркотици, Здравословно хранене, Двигателна активност и Взаимоотношения в семейството ще бъдат представени в интерактивни занимания, чрез аудиовизуални материали, игри, викторини...   

5. „Мастер – клас”/”Опознай професиите” – срещи с творци от различни сфери на изкуството. (художници, артисти, поети, дизайнери, музиканти, балетисти, фотографи…) с представители на различни професии, които чрез своите разкази и съвети, ще помогнат на малките деца в преодоляването на различни ситуации, които ги придружават по пътя на тяхното израстване (пожарникар, общински полицай, пътен полицай, ландшафтен архитект, психолог...)

6. „Петъчни четения” – четене на глас на предпочитани от децата книги, деца четат на деца, верижни четения, конкурси за най-добър четец, ...

7.  Организиране на
„Летни празници” (в края на всеки месец)
- „Красотата на България” (юни)
- „Фестивал за многознайковци” (юли)
- „ Довиждане ваканция, здравей училище“
(август)

„Четенето е лесно и забавно” (през цялата ваканция)
Насърчаване прочитането на книгите от задължителната литература чрез различни конкурси, игри, състезания. Най-добре представилите се да бъдат наградени със специални свидетелства.

Конкурси по рисуване (през цялата ваканция)
- „Красотата на природата”
   - „Приказки без край”
- „История на България в рисунки, фотоси,  илюстрации” – конкурс по изработване на постери, отразяващи важни исторически дати и събития от българската история.

Творчески конкурси
- „Продължи вълшебството”. Коя от приказните истории биха искали да доразкажат малките творци? Къде искат да заведат своите любими герои?
- „Моето родословно дърво” – мини изследване на децата за своите предци, история на своето семейство с цел опознаване на роднините и родината.

Фотоателие
Желаещите да участват в това ателие ще получат основни знания за цифровата фотография, ще се научат да откриват интересни гледки и обекти. Снимките на децата да бъдат представени в началото на м. септември в изложба. Основни  категории:  Смешки;  Пейзажи; Животни; Хора.

Буккросинг (BookCrossing)  
С тази все още не много известна форма на работа с читатели ДО ще се стреми да поощрява и да популяризира четенето на книгите сред детската аудитория. Чрез тази нестандартна проява читателите на ДО ще имат възможност да разменят книги, да намерят четиво, което би им допаднало най-много...

Портфолио (последната седмица на м. юни, юли и август)
През последните години термина „портфолио“ навлезе почти във всички сфери на нашето съвремие. В образователната система това е иновационна технология, която позволява на учениците да развиват такива качества като:  инициативност, творчество, самостоятелност, компетентност. Как може ДО да приложи тази форма на работа с деца? Портфолиото на читателя ще представлява информация и материали за самия него и за дейностите, които е осъществил, или в които се е включил през лятната ваканция в библиотеката (Визитна картичка – снимки, рисунки, дневник... Моите постижения – снимки, рисунки, ксерокопия на статии, анотации към книги...)
Целта на тази нова практика е възпитаване на интерес към всички инициативи на библиотеката, насочени към приобщаване на малките читатели към книгата и четенето, инициативи, които развиват творчество, формират умения и способност за самостоятелна работа, възпитаване на желание за участия в различни прояви, развиване на творческия потенциал на децата.
При прилагане на тази инициатива ще се спазват следните принципи: доброволност и активна помощ от страна на библиотекаря.

Бенефис на читателя (първата седмица на м. юли, август и септември).
В библиотечната практика целта на “Бенефиса“ е да се вдигне нивото и престижа на четенето сред подрастващите. “Бенефис на читателя“ в библиотеката е празник за най-активните читатели. Освен, че тези деца ще бъдат награждавани, те ще имат възможност и да организират изложби на своите любими книги, да разкажат за своите читателски интереси пред публика и да приемат поздравления от другите читатели и гости на библиотеката.

Помогни на библиотекаря (доброволчески отряд): подреждане на фонда, грижи за градината, подлепване на книги и събиране на невърнати книги от закъснели читатели.

Библиотека Родина – Детски отдел
ул. Българско опълчение № 69
Регистрира и обслужва читатели до 14-годишна възраст в заемна и читалня.
Работно време
: понеделник – петък
от 9.00 ч. до 18:00 ч.
тел.: 042 620 136
http://www.rodina-bg.org/dete/

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker