• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Образователна програма на РЗИ – Стара Загора
Образователна програма на РЗИ – Стара Загора Печат

В поредния вторник на жаркия юли (10 юли 2012 г.), определен за образователната програма на РЗИ – Стара Загора, г-жа Мария Иванова показа на децата впечатляващи презентационни материали относно глобалното затопляне, парниковия ефект, топенето на полярните шапки и други стряскащи факти за състоянието на боледуваща ни планета Земя.
Тя обясни на своите малки слушатели как драстичното увеличаване на вредните газове в атмосферата довежда до разтапянето на ледовете, а те от своя страна повдигат нивото на световния океан и след определен период от време така любимите плажове на децата ще изчезнат, но това не би било най-голямата беда. По-ужасяващият сценарий би бил изчезването на топлото течение Гълфстрийм  и настъпването на ледников период в Европа.
Филмът „Писмо 2070” дооформи картината на бъдещето на Земята, ако човекът не престане да се държи по този безумен, самоунищожителен начин.
Г-жа Иванова обясни на любознателната си публика как изолациите на домовете, спирането на ел. крушка, когато не сме в стаята, и пестенето на водата могат осезателно да подпомогнат планетата ни да си отдъхне.
Заключителните и думи по тази толкова сериозна тема накараха децата да се замислят наистина ли Хомо Сапиенс е разумен или ще действа подобно на паразит, ще изчерпи ресурсите на тази планета и ще се прехвърли на друга.... но дали би могъл... или...?

 
     

Още една полезна и поучителна презентация – „Парников ефект и глобално затопляне”, имаха възможността да проследят децата на 17 юли 2012 г.
„Беше време, когато слънчевото утро ми доставяше удоволствие, а днес... днес то е повод за грижи”. С тези думи започна един от главните герои в анимационното филмче „Ози Озон”, което  малчуганите проследиха с интерес. Увлекателните кадри на достъпен език им обясниха сложните и неразбираеми термини като вредни ултравиолетови лъчи, парников ефект, озонов слой.
На финала на срещата г-жа Иванова подари на Детския отдел постер с  полезна информация, как децата да се предпазват от слънчеви изгаряния  и отново призова... „Деца, Земята е само една, тя е нашият дом, ние живеем на нея и все още не можем да летим свободно из космоса, за да се преместим на друга планета, затова нека пазим уникалната си природа чиста.”

 
     
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker