• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Природозащитната организация Зелени Балкани в Детския отдел
Природозащитната организация Зелени Балкани в Детския отдел Печат

На 7 юли 2012 г. г-жа Христина Клисурова, член на природозащитната организация „Зелени Балкани”, гостува на малките приятели на Детския отдел. Още с първите си думи лекторката въведе децата във вълнуващото ежедневие на спасителния център за диви животни. Разказа как тя и нейните колеги се грижат за рехабилитацията и връщането в природата на бедстващи, редки и застрашени от изчезване животни. „При нас е като в истинска болница. Имаме си рентген, правим операции, спасяваме живот”, каза г-жа Клисурова. Последва увлекателна презентация за дневните грабливи птици, обитаващи територията на Европа. Детската аудитория с интерес проследи фотосите на изключително величествения скален орел, на обикновения мишелов, на черния лешояд, както и научи коя е най-бързата птица в света – сокола скитник. Запозна се с видовете гнездене при птиците и научи как понякога неволно селскостопанските работници унищожават цели популации от редки видове заради недостатъчната си информираност по отношение опазването на животинския свят.
На финала г-жа Клисурова покани децата да посетят спасителния център и да станат участници в мисията на „Зелени Балкани”. Тя подчерта колко благородно е да спасиш животно, изпаднало в беда, и в заключение допълни, че всеки, осмелил се да поеме тази хуманна инициатива, ще получи специална грамота за своя принос към съхраняването на дивата природа.

Очакван и желан гост от децата бе Христина Клисурова и на 18 юли 2012 г., когато показа втората си презентация – „Нощни грабливи птици”. Този път детската аудитория се запозна с блатната, забулената и ушатата сова, научи любопитни факти за чухала, уралската улулица, бухала и разбра защо хората не обичат кукумявките, които според г-жа Клисурова са „симпатични и много полезни птички”.

 
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker