• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow За уменията да боравим с информация
За уменията да боравим с информация Печат

Една от задачите на българското училище е да развива уменията за боравене с информация. Това учениково умение означава:

 • да можете да откривате какво е “казано” в текста;
 • да се ориентирате за “подсказаното” в него;
 • да изразявате своята гледна точка;
 • да формулирате обоснован отговор или кратко изложение.

Да откриеш “казаното” в текста означава да се запознаете с него чрез внимателен прочит. Ако се налага – няколко пъти, тъй като търсената информация е разпръсната. До това, което търсим, ще достигнем чрез осмислянето му по различни признаци, а после – обобщаване.

Но има отговори и изложения, за които не винаги е достатъчно само “казаното”. За много неща ще трябва да се досетим чрез“подсказаното”. Спомнете си какъв е ефектът за вас, ако ви изпитват пред черната дъска и се затруднявате в изпълнението на поставената задача. Уж, незабележимо за учителя, някой от съучениците ви успява да ви подскаже нещо съвсем малко. Но то е достатъчно, за да ви подсети за останалото. Същото е и при работата с текст – за отделни заключения ще трябва да се досетите. В този случай от значение ще са вашите конкретни и общи познания, както и ценностната ви система, умението да анализирате и да правите заключения.

Изразяването на собствено мнение, на лична гледна точка е част от умението за творческо мислене. Ще ви помогне навика да тълкувате, да влизате в същността.

Ще се позова на един пример, ориентиран към по-големите ученици.

Разполагате с цял текст или откъс. Между въпросите към него има и такъв“Може ли честността да е проблем според дадения текст?”

Моят съвет е първо да се опитате да го промените по различен начин. Може да прозвучи така: “А какво е честността? Лесно ли е да си честен? Трудно ли е да си честен? Как другите хора възприемат честността?

Вторият пример е за по-малките ученици.

Предложена е част от приказка за Хитър Петър. Единият от въпросите гласи: “Честен човек ли е Хитър Петър?”

Може да го промените така: “Какво е честността? “Как постъпва Хитър Петър? Защо Хитър Петър постъпва така?“

Задаването на алтернативни въпроси е умствен навик с определящо значение за улавяне на същността на нещата. Съветвам ви да го правите не само по отношение на зададения въпрос, тема, проблем, но и по отношение на самите думи. Най - добре е да започнете да се упражнявате като откривате алтернативното значение на добре познати съкращения
Пример: ВИС може да разчетете като Вокално –инструментален състав, Висш институт по строителство; ПУ – Пловдивски университет, Педагогическо училище и т. н.

И този път няма да пропусна да ви напомня за книгата на професор Де Боно – “Как да развием творческото мислене” (С., Локус, 2009). Посочените там 62 упражнения ще развият у вас умение за творческо мислене. Защото ако се позовем на автора, то “латералното мислене представлява творческо мислене, ангажирано с променящи се идеи, възприятия концепции” (с. 3).

Дойде време за умението да формулираме обоснован отговор или кратко изложениеТе трябва да са обосновани, но и в обем,определен от поставеното изискване. Постарайте се това, което ще създадете като ваш текст, да притежава стойност. Не се опитвайте да повтаряте оригиналния текст по отношение на “казаното” в него. Това ще означава, че не сте създали нещо ново. Придържайте се къмверността на казаното, но не спирайте да търсите и друг начин на изразяване. Предлагайте нови идеи и нови решения във връзка с “подсказаното”.

Когато формулирате един отговор или създавате нов текст, е важно да помислите върху начина си на изразяване. Питайте се за това с какви подходящи думи  ще изразите вашите мисли. А вашите послания? Не подценявайте силата на думите. Употребете ги в правилния смисъл. Съобразете се с това, че в отделни случаи предстоящото писане може да предизвика у вас емоции, а в други случаи – сдържаност.Ще се наложи да прецените какви думи ще използвате – емоционални или с неутрална окраска.

Кое е това, което ще ви помогне да изразите вашето мислене? Според мен, предпоставките са три:

 • От лично естество е важно вашето състояние – означава, че трябва да сте достатъчно мобилизирани, за да се справите с тази задача.
 • От стратегическо – да сте наясно какво се очаква да свършите и как ще го свършите.
 • От организационно – да си набележите много бързо отделните стъпки, които ще предприемете.

Накрая, няколко съвета от мен:

* Бъдете лидери на самите себе си, когато се налага самостоятелно изпълнение на задача.
* Поведете собственото си мислене, без да се поддавате на страха и несигурността. Приемете, че сте човек, който не се проваля и успява.
* Припомнете си за ролята на положителните нагласи, според професор Де Боно и мислете за това, което ви предстои, като за нещо много лесно.

Боравенето с информация е широка тема и по нея може да се говори доста и строго теоретично. Моята цел и този път е да ви помогна да развиете практическите си умения.Споделям с вас моя педагогически опит, а основание за това са добрите резултати в работата ми с учениците през годините. Пишейки, “хвърлям” мостове от потребностите на българското училищно образование към системата на професор Едуард де Боно. Сам по себе си този процес е процес на създаване на нови стойности.  Правете го и вие.Използвайте всяко знание, за да създавате нови стойности – същинската страна на творческото мислене.  

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –
автор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker