• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Лято в библиотеката – юни 2013 г.
Лято в библиотеката – юни 2013 г. Печат

Както всяка година Детският отдел на библиотека „Родина” отново отвори врати на дългоочакваната от всички деца лятна занималня. Разнообразната седмична програма, многото игри, часовете за творческа изява и най-вече срещите с приятели донесоха на децата куп приятни емоции.

В секция „Екскурзии и пътешествия с книга” – конкурси, кръстословици, викторини през месец юни вниманието на децата бе акцентирано върху следните викторини: „В приказния свят на Европа”, „Животните на саваната”, „Познай от коя приказка съм”, „Кой ще стане пръв”.
Любознателните четвъртокласнички Илияна и Паолина от 9 ОУ „Веселин Ханчев” с много усърдие и старание подготвиха поредица от викторини на различна тематика, с които обогатиха знанията на най-малките приятели в Детски отдел при библиотека „Родина”. Отново с тяхна помощ бяха сканирани и обработени във вид на мултимедийни презентации над двадесет илюстровани приказки и няколко енциклопедии. В специално отреденото „Време за приказка” порасналите каки и батковци се надпреварваха да четат на своите малки приятели. Прочетени бяха приказките „Жива вода”, „Болен здрав носи”, „В саваната със Симба”. Специално внимание бе отредено на бъдещите първокласници Йоана, Яница, Ивон и Мартин, всичките от подготвителна група при ЦДГ „Славейче”, които много уверено и с огромно желание прочетоха приказката „Горска сватба”.
Изготвянето и участието в кръстословицата под надслов „Искам всичко да знам за пустините”, както и мултимедийната презентация на същата тематика, даде обширни познания на децата за живота в най-сухите места в света.

17 юни 2013 г. „За приятелството”, съвместно с РЗИ – Стара Загора
Първата от традиционните за всяко лято срещи с РЗИ – Стара Загора в Детския отдел на библиотека „Родина” бе посветена на темата за приятелството. Първоначално децата се представиха с няколко изречения, а след това разгорещено дискутираха качествата, които трябва да притежава добрият приятел. Като най-ценни за децата се откроиха „да е честен”, „да е верен”, „да не ме лъже”.

Отново на 17 юни стартира и списването на първия за лято 2013 г. вестник „Детски звън”. По традиция негови постоянни рубрики са „Знаете ли, че”, „Моята любима книга”, „Любопитно”, „Да се посмеем заедно” и др. С присъщата си оригиналност и непредсказуемост децата пресъздадоха на цветния картон своето виждане за информационен бюлетин. Наред с интересните факти и събития от различни области на знанието и културата, вестникът изобилстваше от цветни илюстрации.

На 18 юни започна работата по проект „Моята първа електронна книга”. Неговата цел е децата да се научат да работят в екип, като създават свои собствени произведения, които да илюстрират, сканират  и накрая приведат във вид на мултимедийна презентация.

25 юни 2013 г. – „Зависимости”, съвместно с РЗИ – Стара Загора
Във втората тема от цикъла образователни беседи на РЗИ – Стара Загора психологът Галина Димитрова запозна детската аудитория с тежките последици от употребата на алкохол, наркотични вещества, тютюнопушене. Нейният разказ предизвика буря от въпроси сред малчуганите. Най-запомнящ се момент от срещата бе изпробването на „алко очила” от всички деца. С тяхна помощ те имаха възможността да си представят как се чувства човек, който е употребил голямо количество алкохол. Липсата на координация, размазаният поглед и дори лекото главоболие при някои участници показа нагледно колко сериозен може да бъде този проблем.

Творческо ателие
През месец юни малчуганите рисуваха любими приказни герои, изработваха сувенири-сърца, апликираха. С много фантазия сътвориха чудесен плакат програма за лятната ваканция в Детски отдел на библиотека „Родина” и дни наред се трудиха върху занимателната богато изрисувана викторина „Приказки отблизо и далече”.

Настолни игри... подвижни игри... просто игри
Лято е, ваканция е, време за отмора от безкрайните домашни и сложните уроци. В Детския отдел на библиотека „Родина” през изминалия месец юни малчуганите имаха възможността да се забавляват с богата колекция от занимателни настолни игри. Сред най-желаните се оказаха „Скрабъл”, „Не се сърди човече”, „Шах”, а най-мъничките предпочетоха  „Черен Петър”. Едва ли има нещо по-хубаво за децата от играта навън с приятели в топлите летни дни. Подвижните игри „Кралю порталю”, „Гърненца”, „Пускам, пускам кърпа”, „Ема, еса-са”, допринесоха за още по-вълнуващи и забавни мигове, прекарани в Детския отдел.

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker