• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow Успешна Нова Учебна Година !
Успешна Нова Учебна Година ! Печат

ДА СИ ИЗБЕРЕМ ЦЕЛ

Трябва да го направим, ако искаме да сме успешни. Избирането на една или на няколко цели определя мисленето ни като переспективно, а действията ни – организирани и мобилизирани. Да очертаеш една цел изисква да видиш ясно нейното място в собственото си личностно развитие. Запомнете, че никой успех не се предхожда от безотговорно доверие към случайно подредили се обстоятелства. Затова бъдете наясно какво и защо искате да го постигнете. Всеки успах започва с мотивацията и формулирането на една или на няколко цели. А това означава, че искате да превърнете успеха в част от вашата ценностна система. Още повече, че не става дума за някакво стихийно явление, а за системни усилия по посока на това какъв човек искате да станете. И в това няма само емоция, а най-вече ценностен преглед на всичко, което е свързано с вашата мисия да реализирате едно успешно личностно развитие. Приемете, че да сте успешни е наистина мисия, която изпълва със съдържание живота ви.
Училищното образование не е само време за шанса ви да получите знания и умения. То е етап от вашето съзряване, когато тези знания и умения се превръщат в ценности, без които никой успех не е възможен. Затова гледайте на тях като на стълбата, която ще ви помогне да развиете своя талант и да разгърнете творческите си усилия. Започнете с по-малки цели. Като например, да избегнете миналогодишните си затруднения по математика. Помолете за помощта на онези, които могат да ви съдействат – учителят, родителите, близък роднина или приятел. Очертайте няколко задачи за себе си, свързани с личните ви усилия при подготовката по този предмет. А ако сте седмокласник, направете това с оглед на по-голямата ви цел – да се представите успешно на външното оценяване в края на учебната година.
Постигането на всяка цел изисква ентусиазъм, който ще ви помогне да откриете нови идеи за себе си и за личностното ви развитие. От опит знам, че той мобилизира, но и създава настроение. С него лесно можете да се противопоставите на песимизма и на трудностите и да не им позволите те да провалят намеренията ви. Ентусиазмът ще подхранва вашия оптимизъм, а знаете, че само оптимистите умеят да превърнат постигането на една цел в смислено занимание. Това естествено значи да даваш повече от себе си и да помниш накъде си тръгнал, но и да вярваш в успешния финал.
Ако искате да сте сигурни, че ще успеете, трябва да познавате проблемите, които ще ви съпътстват, но и възможностите, които могат да ви улеснят. Затова си създайте правила. Изпишете ги, и всеки ден поглеждайте към тях. Те ще ви напомнят за вашата цел, свързана с успеха. Поверете сами на себе си отговорността за постигането на определена цели и така ще проверите дали можете да се справите. А не бихте могли да разберете, ако не опитате. Дайте си шанс!
Успешна 2015/16-а учебна година!
 

 

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи“

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker