• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow 1 ноември – ден на народните будители
1 ноември – ден на народните будители Печат

МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ – ЕДИН ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН БУДИТЕЛ

Повечето българи го знаем като забележителен българин и са чували името му да се споменава най-често по време на тържества, посветени на борбата ни за национално освобождение. Той е обществен деятел и е един от активните учредители на революционните комитети, борец за църковна независимост. Бил е адютант на Раковски и участник в Първа българска легия. Член на Вътрешен революционен комитет. Приятел и верен съратник на Васил Левски. Обикалял е с него България. Изпълнявал е ролята на куриер и е разнасял писма, служейки за връзка между отделните организации. Придружавал е Ангел Кънчев и Стефан Стамболов в техните обиколки. Предприемал е рисковани действия, които били улеснявани от голямата му популярност като деец на културно-просветната дейност. Забележителен български възрожденец, чийто живот е изпълнен с постоянство в мисията да е полезен на народа, повдигайки неговия дух и самосъзнание чрез просветна и обществена дейност. Затова винаги съм искала да напиша нещо за него. А вие навярно вече се питате какво общо има той с целите на нашето “Училище за идеи”, което чрез разпространяваните знания стимулира у вас умения за странично мислене, приучва ви да откривате нови идеи, развива възможностите ви на идеяисти. Общото е, че този българин си е заслужил определението идеяист, но той е пример и за това, че идеята не е просто идилична мечта, а изисква много човешка енергия и действия за нейното реализиране. Кой е той?

Истинското му име е Моно Петров Сеизмонов, но повече е известен като МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ – МИТКАЛОТО /1828-1875/. Всеки път, когато реша да науча още нещо за него, се изненадвам от новите факти, които откривам. Навярно изследователите му изпитват постоянно научно удовлетворение, проучвайки историята на неговия живот. Затова съветвам младите хора, а и всеки българин, който иска да изпита с голяма сила усещането за национална гордост, нека от време на време да прочита нещо за този възрожденец. Будителската му страст и неуморяемост да открива нови области в обществените си нагласи, е впечатляваща. Духовник и революционер, борец срещу невежеството и книжар, с разностранни интереси в областта на механиката и астрономията, строител на културно-просветното дело през Възраждането, мечтател и писател, скиталец, който не пести нито енциклопедичните си знания, нито своите умения, споделяйки ги със съвременниците си – това е той!

Монах и проповедник, Матей Преображенски има много заслуги като духовник и разпространител на християнската вяра. Предприема обиколки, посещава Йерусалим и манастири в Бесарабия, Русия и Влашко, но пребиваването му на Света гора е най-ползотворно. Той прекарва дълго време в манастирските библиотеки и се интересува не само от религиозна литература. Интересите му се разпростират и в областта на естествените науки. Трупайки все повече познания за света, докосвайки се до дебрите на тогавашната наука, много скоро той се натъква на заобикалящото го невежество в лицето на монасите. Много скоро избраното поприще само на монах не го удовлетворява и той започва да мечтае как да реализира свои идеи и проекти. Някои от тях били определяни като “дяволски”. Това не го спряло, а се позовал на познанията в областта на физиката, механиката, математиката и астрономията.

Матей Преображенски искал да създаде “вечен двигател “, който да се задвижва със силата на водата. Твърди, че му се явил като видение, което описва по-късно в съчинението си “Чудното повествование”. След много опити и завидна упоритост, инвестирайки финансови средства, познания и умения, успял да реализира идеята за воденица на брега на Бяло море, а по-късно и мелница, която да се задвижва с пясък. Плод на техническите му познания и на конструктивното му въображение са още водна помпа и два модела пушки, които били произведени и използвани от четниците на Ботев. Особен интерес представлява неговия Вечен календар - обект на научен интерес и днес, във връзка с разпространяващите се напоследък теории за края на света.

За онези времена Миткалото е жива и подвижна енциклопедия. Не е случайно, че е наричан “чуден скиталец“, а и прозвището му прилягало – не се спирал и за миг. Нали Миткалото идва от глагола “миткам“/скитам/. Той е този, който пръв откликва на призива на Раковски за просвещение на българите. Започнал да обикаля страната като книжар и да разнася ръкописи и книги. Сред тях е и собствения му препис на “История славянобългарска“, както и книги с църковно и светско съдържание, произведения на негови съвременници. Самият той е автор на притчи и разкази, пише на религиозна тематика, издава шест книги. Притежавал е голяма библиотека. Явява се организатор на културни прояви и е участник в театралната трупа, създадена от Бачо Киро. Става инициатор и организатор в построяването на училища и читалища. Взема участие при назначаването на учители. Учредител е на първата взаимоспомагателна Спестовна каса. Средствата са използвани за издръжката на младежи, които били изпращани в английски университети. Всички го познавали и като лечител, който прилагал успешно народните традиции в природолечението, давал препоръки за здравословно хранене и хигиенни процедури. Учил селяните на зеленчукопроизводство, лозарство, отглеждане на буби и копринарство. Предавал им своите умения как да се грижат за почвата и за растенията.

Не съм изследовател на Матей Преображенски, но имам искреното желание, пишейки за него, да оцените живота и присъствието му в националната ни история като човек на идеите и тяхното реализиране. Защото не можем да не вярваме на Захари Стоянов, който пише в своите “Записки по българските въстания “:”За него нямаше нищо свято на тоя свят, освен благоденствието на народа“. Затова може би животът му е впечатляващ, а интересите, идеите и дейността му са изиграли формираща роля не само за поколенията от епохата на Възраждането, но и за тези след тях. Днес името му продължава да е извор на национално достойнство, откривателство и себеотдаване.

В Деня на народните будители – поклон за този бележит човек! Поклон и за всички българи – лидери на човешките ценности и на научното познание, творци на словото, учители, библиотекари, които като него споделят с другите опит, знания, умения и вдъхновение!

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи “

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker