• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клубове по мислене arrow УСПЕШНА УЧЕБНА ГОДИНА 2017 -2018!
УСПЕШНА УЧЕБНА ГОДИНА 2017 -2018! Печат

Началото на всяка учебна година е като нов старт по дългата писта на вашето образование. Попитайте, който и да е състезател за нагласите му, заставайки на стартовата линия, и той непременно ще ви отговори, че очаква да победи. По този повод се сещам за изреченото преди две хиляди години от древноримския поет Вергилий:”Те ( хората ) могат да правят това, защото мислят, че могат.” Изтълкувано, това означава,че самочувствието и вярата, че го можеш, са ключът към всeки успех.

Според мен, има три причини вие да успеете в ученето. Първата е, че имате вярна представа за себе си, което ви осигурява самочувствие и увереност. А това ще направи възможно да се видите предварително като победител. Втората, имате положителни нагласи за онова, което трябва да свършите, т.е. разбрали сте колко важно е да получите добро образование и гледате отговорно на този период от живота си. Третата, обещали сте си в никакъв случай да не позволите на първите две предпоставки да се променят. И аз също ви съветвам да не го допускате. Всъщност това трябва да е и най-важната ви задача.

Моят съвет е да се отнасяте към ученето като към бизнес задача, от която зависи вашето бъдеще. Не го възприемайте като тежко бреме, само заради това, че изисква системност и много усилия. Можете да гледате на него и като на игра, която носи удовлетворение, и дори – забавление. Но никога не забравяйте, че има една разлика - в ученето трябва да сте сериозни. Защото придобитите знания ще са вашия пътен лист за живота. В бъдеще ви очаква един високо дигитализиран свят, който ще има нужда от вас, за да бъде приведен в действие. Използвайте времето, прекарано в училище, за да получите необходимите за целта знания и умения, но и да изградите вашите възгледи, и да постигнете сила на характера. Очакванията са да сте любознателни днес, за да сте адаптивни и подготвени утре, когато ще трябва да посрещнете предизвикателствата на технологичния напредък. От това как се справяте сега, зависи какъв човек ще станете, какво ще постигнете в професионално отношение и дали ще сбъднeте мечтите си. “Училище за идеи” ще продължи да ви подкрепя и в бъдеще, като се стреми да стимулира и да удовлетворява вашия стремеж да откривате смисъл в ученето.

Успешна учебна година!

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – aвтор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

ОУ Николай Лилиев

Клубове по мислене

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker