• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
БЪДЕТЕ ЛЮБОПИТНИ Печат

Знаете ли кой е Стивън Хокинг? Ако все още не сте прочели за него – направете го! Тези дни светът се прощава с човека-учен, който превъзмогна всички физически граници, за да служи на човечеството и неговото бъдеще повече от петдесет години. Уникалният му начин на мислене може да ви помогне да формирате активно отношение към света, който ни заобикаля. Негови са думите:”Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената.Бъдете любопитни.”

 Хокинг бе пример за това как физическото увреждане не може да е препятствие за развитието на мисленето и за укрепването на духа. Целият му живот бе потвърждение за това, че е по силите  на всеки човек  да определи целите в живота си в оная посока, в която възможностите му позволяват. Разбирайки за своето заболяване, когато е само на 21 години, както сам споделя – очакванията му били сведени до нула. Но той извършва истински подвиг, като не позволява физическото  увреждане да увреди духа му и да стана велик учен.

 Няколко са причините, поради които реших да посветя тази публикация на Стивън Хокинг. Най- важната е,  че  той изведе науката на висотата на Бъдещето, свързано не само със Земята, но и с Вселената. Науката, която създаваше ще продължи все така да провокира нашия интерес към физиката, космоса, вселената и смисъла на нашето съществуване. Проучванията, хипотезите и математическите модели, които той създаде са само част от неговата обединена теория за възникването и развитието на Вселената. Откривателската му научна дейност ще продължи да стимулира нашето въображени, защото “ние сме просто развит вид маймуни на малка планета около посредствена звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално.”  Според него, част от специалната му роля е да се погрижи за замърсената и вече доста пренаселена планета. Съвременният човек трябва да преодолее собствената си алчност и глупост, ако не иска да се самоунищожи. И в тези негови усилия, той е убеден, че „науката ще успее, защото работи”.

 Накрая ви предлагам някои цитати и съвети на този уникален учен:
* Няма смисъл да се ядосвате, когато има трудности. Аз продължавам да мисля за проблема,  но работя върху нещо друго. Понякога отнема години преди да видя напред. В случая със загубата на информация и черните дупки отне 29 години.
* Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност са загубеняци.
* Тихите хора имат най-шумните съзнания.
* Смятам, че компютърните вируси трябва да се смятат за живот...Създали сме живот по собствен образ.
* Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен.
* Ако извънземни ни посетят, резултатът ще е сходен с този, когато Колумб пристигна в Америка, което не се отрази добре на местното население.
* Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание.
* Хората никога няма да намират време за вас, ако сте винаги ядосани или се оплаквате.

 Запомнете името Стивън Хокинг, така както сте запомнили, че А е първата буква от българската азбука. На човечеството ще му се наложи хиляди пъти да го споменава, изучавайки неговото научно наследство. Той си отиде, но ни остави грижата за Бъдещето. А в него има място само за любопитните и любознателните, които да не гледат долу в краката си, а нагоре – към звездите. И ако сте от постоянните читатели на страницата “Училище за идеи” в Детски сайт на библиотека “Родина”, навярно сте се убедили, че нашата мисия е да ви помогнем да развиете не само функционалната си грамотност, но и да ви вдъхновяваме по начин, който да развива вашето креативно мислене. А Хокинг е най-доброто потвърждение, че за никой човек не съществуват пречки той да го развие, но и да достигне върхове в науката.

  ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker