• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Първото честване на Св. Св. Кирил и Методий в Стара Загора
Първото честване на Св. Св. Кирил и Методий в Стара Загора Печат

Първото честване на Св. Св. Кирил и Методий в Стара Загора

 

Първите чествания са свързани с периода на Възраждането и с датата 11 май, когато българската църква отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий. Организираните по онова време училищни тържества се превръщат в израз на уважение и преклонение пред тяхното дело.

По данни на Старозагорския исторически музей, най-ранните известия за празнуването на Кирил и Методий са отразени в “Христоматия славянского езъка” от 1852 година на Неофит Рилски. От информацията там става ясно, че празникът е отбелязан със служба в българската църква “Св. Стефан” в Цариград. А на страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 година, може да се прочете, че празникът “Три светии” вече бил изместен в българските училища от чествания за Св. Св. Кирил и Методий.

В Ески Загра (днешна Стара Загора) този ден за първи път е отбелязан на 11 май 1858 година. Учителят С. П. Иванов организира църковна служба и изнася вълнуващо слово за живота и делото на двамата братя. Пак по данни на Старозагорски исторически музей, събитието е отразено в дописка до Цариградски вестник от 7 юни 1858 година, в която се казва:”Тук се народните учители и просветители български приеха за покровители на всичките наши малки и големи училища.”

От 1863 година, 11 май е църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението на този ден продължават да се организират и общоучилищните празници. А когато през 1892 година Стоян Михайловски – учител в Мъжката гимназия в Русе, пише “Върви народе възродени”, а през 1901-а Панайот Пипков - учител в Петокласното училище в Ловеч, създава и музиката към текста, той се превръща в химн за възхвала на Братята.

Върви народе възродени,
към светли бъднини върви.
с книжовостта, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!

Напред! Народността не пада
Там, дето знаньето живей!

И ако си послужим с казаното в “Похвално слово за Кирил и Методий”, чийто автор е техния ученик Климент Охридски, то: “Кой ли наистина ще може да изрече достойни похвали за вас? Вие станахте равни на небето и като обходихте със своите стъпки цялата поднебесна земя, просветихте света...Благословен е вашия език, чрез който посяхте духовните слова за спасение на многолюден народ. Вие двамата получихте от бога боговдъхновен дар и прогонихте отвсякъде мрака на незнанието, давайки пример за всички и разливайки духовна сладост от устата си.” Затова нека имената им пребъдат във вековете, така както и тяхното Слово! Поклон пред живота и делото им!

 

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker