• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Препоръчителни списъци arrow Моят урок за лятната ваканция
Моят урок за лятната ваканция Печат

В моите спомени лятната ваканция е свързана с тичането с боси нозе по горещата земя. Още в първия ден децата от целия квартал се събирахме, за да си направим лятна програма. В нея имаше всичко – театрални постановки, състезания и футболни мачове, в помощ на бабите – в градината или “под сянката”, колективно четене, бродиране за момичетата, колективно слушане на детски радиотеатър, посещение на кино и на библиотеката, криеници (тайно) на свечеряване, играене на “дама” и скачане на въже, бързо ядене на “циганска баница“, или на филии, които набързо и тайно сме топнали във все още врящата  мамина гозба...И никой нищо не пропускаше. А когато на някого му се налагаше да отсъства, защото е “мигрирал” за кратко в някое близко село, бързаше да се върне.

Днес сте в края на още една учебна година и в началото на вашата лятна ваканция. А заедно с това  получавате нова  възможност да обобщите постигнатото и пропуснатото. Отчетете всички фактори (ОВФ), отбележете плюсовете и минусите (ПМИ). Не пропускайте следствията и резултатите (СиР). Важно е и какво мислят другите – мама, тати, баба и дядо (ГТД). Може би ще поискате да чуете и тяхното мнение. Разкажете им за вашите притеснения (Червената шапка ) и намерения (НЗЦ). Кажете какво мислите и как смятате през лятото да компенсирате пропуснатото (Синята шапка). Предложете своите идеи (Зелената шапка). Заедно обсъдете и алтернативите (АВИ), за да може това да се случи, защото всичко, свързано с резултатите от ученето е много важно. И за да не се повтарям  в аргументите за важността да бъде осмислено ученето от позицията на житейския път, който ви очаква, ще ви препоръчам да прочетете публикацията ми “Моите пет стъпки към твоето бъдеще”, ако все още не сте го направили.

И през това лято намерете време за отдих, но и за получаване на нови знания. Нека игрите и общуването да са вашия начин да опознаете други деца и други хора. Гледайте на практикуването на комуникация в ежедневието, като на възможности за илюстриране на умения за водене на разговор и за слушане, когато друг говори.  Или както казва професор Де Боно:”Говоренето може да покаже колко сте умни. Говоренето може да убеди останалите във вижданията ви. Говоренето може да ви помогне да изясните собственото си мислене.” А какво мисли авторът на латералното мислене за този, който умее да слуша? Според него:”Добрият слушател е почти толкова привлекателен, колкото добрият оратор. Не може да имате красив ум, ако не умеете да слушате.” Слушайте внимателно и не прекъсвайте говорещия! Често това може да е повод и за отсрещни агресивни реакции.

 През лятото ще имате възможност да напрупате нови, алтернативни възприятия. Например, възприемате лятото единствено като време за почивка. Ще се радвам, ако се съгласите с мен, че лятото е време дори за по-голяма активност. Можете да правите нещата, за които не сте имали време или възможности през учебната година.  Или се научeте да правите онова, за което винаги сте смятали, че не ви се отдава или не сте способни да постигнете резултат. А може би ще имате възможност да чуете и други гледни точки, които да са противоположни на вашата. Това ще ви помогне в разпознаването на правилно/грешно, вярно/невярно, полезно/вредно. Можете да разберете какви стойности имат значение за различните хора. Съпоставяйки ги, така по-лесно ще можете да правите своите избори в живота.

Отделете време на четенето и на владеенето на българския език. Развивайте речника си, като включвате и нови думи. Иначе как ще изразите онова, което сте научили? Думите са изражение на обективната реалност. Без тях не може да се реализира никоя комуникация. Записвайте си непознати думи. Включете в речника си онези, които са важни за общуването ви и могат да обогатят речника ви – да го направят по-точен и изразителен. Обръщайте внимание на фразата и на синтактичната подредба на изреченията, на използваните думи и особено на прилагателните, които илюстрират вашите чувства. Напомням ви, че изразяването винаги има два фокуса – какво искате да кажете и какво желаете другите да чуят и разберат. Не е недостатък по време на разговор да акцентирате или да използвате въпроси за насочване на вниманието - за уточняване на подробности или на достоверност, в която се съмнявате.  Имайте предвид, че начинът на изразяване е част от вашата индивидуалност.

 Лятото е време, в което можете да се озовете за първи път в непозната среда. Бъдете любознателни, що се касае до нейното изучаване и опознаване. Приоритет да ви е общуването на живо, а не чрез Интернет. Това ще развие вашите когнитивни (познавателни) способности. Възможно е да  срещнете и нови приятели, които да са с възприятия, различни от вашите. Те може да се опитат да ви повлияят чрез различно обкръжение, други “ценности” или да ви въведат в различна “културна” среда. Научете се да отхвърляте опитите да бъдете привлечени с екшън идеи, които носят  много рискове или са в нарушение на общоприети правила и на законите. Разграничавайте смелостта от нарушението и “пъченето” от действителното постижение. Не бъдете агресивни и не провокирайте. Обмисляйте решенията си много отговорно. Никога не пропускайте да се запитате:”А това правилно и важно ли е според мен?”

 Има смисъл да решите какъв искате да бъде вашия житейски път. Дори в едно лято можете да откриете много възможности, които да ви помогнат да прокарате своето разбиране за него. Не забравяйте, че светът, който ви очаква след завършване на училище ще е интересен и  високотехнологичен. По данни на Мария Габриел -български еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, след 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения. С това тя иска да ни каже колко e важно да ги притежавате, за да се справяте в един все по-дигитално развиващ се свят. Не се учудвайте, но вие ще сте и първите, на които ще се налoжи още в близките години да се конкурирате не само с други хора, но и с роботите, които ще заместят  човека в много области. Затова бъдете  взискателни към равнището на получаваните  от вас знания и умения. Колкото по-високо се целите, толкова утре шансовете ви  да сте конкурентноспособни, а защо не и – да станете лидери, ще са по-големи.

 Накрая искам да ви кажа, че моята мисия да ви подкрепям във вашето развитие като идеяисти остава непроменена, защото вашата конкурентноспособност и лидерство утре, преминава и през  вашата функционална грамотност, овладяването на мисловни  умения,  предлагането на идеи и тяхното реализиране. Затова  още днес докажете, че силно желаете такова бъдеще за себе си. Само така ще можете да станете разпознаваеми измежду много други  и  да накарате хората да повярват във вас. Ако изберете стратегията на идеаист, вие ще сте тези, които ще се огледате наоколо и ще дадете идеи за решаването на много  проблеми. Ще потърсите съмишленици за тяхното реализиране,  като им предложите различни каузи. Ако успеете, това ще означава, че сте  променили  нагласите им и сте  ги накарали  да повярват в себе си. Така идеаистите ще ставаме все повече. А наесен, обещавам отново да ви очаквам в нашето “Училище за идеи”, за да продължим нататък  заедно. Весело лято! И умната...

 ЙОРДАНКА ХРИСТОВА - автор на проекта "Училище за идеи"

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker