• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Препоръчителни списъци arrow 1 ноември - ден на народните будители
1 ноември - ден на народните будители Печат
1 ноември - ден на народните будители

Първото неофициално честване на празника е осъществено през 1909 година в Пловдив. Предложение за истинско отбелязване на новия празник било направено на 31 октомври 1922 година от тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. А на 13 декември 1922 година XIX-то обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците и в него е отбелязано „ Първи ноември да се празнува като всенароден празник на засалужилите българи..,Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици на българското национално и просветно-културно възмогване и преуспяване на българския народ.”

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III, денят е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за отечеството си българи. Целта е да се прослави делото на св. Иван Pилски, на св. братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на св. Евтимий, патриарх Търновски, на възрожденските ни дейци Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Pаковски, Васил Левски, Христо Ботев и още деестки дейци на просвещението и на национално-освободителните ни борби.

От 1922 година до 1944 година Денят на народните будители е общонационален празник с голямо културно и патриотично значение. След това той отпада от календара на празниците. След едно дългогодишно прекъсване и по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария” и на неговия председател д-р Петър Константинов, честването е възобновено на 1 ноемвври 1990 година. Денят е официално възстановен като Ден на народните будители със закон и е неприсъствен ден за всички учебни заведения.

Вечна памет на всички, които със слово и жертвоготовност прокарваха българския път към просвета и национална идентичност! Помнете техните имена и не спирайте да обичате България! Поклон пред съвременните будители – техни последователи и поддържници на неуморимия и героичен български дух! Честит празник на малки и на по-големи!

                                                                                ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –
                                                                                            aвтор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker