• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Проблемът училищна дисциплина и ние
Проблемът училищна дисциплина и ние Печат

            Решаването на проблеми е в основата на “Системата за латерално мислене” на професор Едуард де Боно. Писала съм неведнъж по тази тема, защото тя е част от познанието и уменията за творческо мислене. Ако сте от моите постоянни читатели, трябва да сте разбрали, че тези публикации са свързани с практическите цели на вашето мислене. Означава, че ви помагам да се справяте с изпълнението на ежедневните ви задължения, свързани с ученето, с вашия поведенчески модел в училище и извън него, но и с вашата самостоятелност, след като вече няма да сте ученици. Защото израстването ви като активни граждани започва от днес.
            Нека да си признаем, че не всичко с училищната дисциплина е наред. Нещо повече – тя е проблем. И тъй като всеки от вас има отношение към разрешаването му, избрах точно това заглавие. Така първият въпрос, който поражда то, е дали с нашето творческо мислене можем да променим нещата? Всъщност става дума за промяна в начина, по който до този момент сме гледали на дисциплината и сме я оценявали. Бързам да ви предупредя, че в работата, която трябва да свършите всички заедно – учениците от вашия клас, няма място за подозрителност и взаимно обвинение. Не се фокусирайте още в началото върху това! Иначе времето за творческо мислене, което аз ви предлагам, ще заприлича на онези малки или по-големи паузи, които “изяждат” часа, защото учителят е принуден да прекъсне урока, за да установи кой шуми.
            Чувам вече как по-любопитните ме питат:”А какво да правим тогава с грешките, които сме допускали до този момент?” И ще са прави, защото ако се позовем на професор Едуард Де Боно, то “единственият начин, по който можем да гледаме в бъдещето, то е миналото.” Затова започнете с грешките! Нека те да са основата на вашето творческо мислене. Така вие ще стъпите върху логиката на необходимостта този проблем да бъде решен. Назоваването на грешките е част от самооценката – индивидуална и колективна. Това ще направи старта ви  смислен. Но не изпадайте още в началото в търсене на виновния или на виновните. Уверявам ви, така ще затънете единствено в оспорване на фактите и обстоятелствата. Или ще попаднете в лапите на негативното мислене, което може да носи удовлетворение на онези,които се възприемат за невиновни, но ще ви отдалечи от предлагането на алтернативни идеи.
             В тази публикация вие ме интересувате и искам заедно да решим този проблем, предлагайки  ви една творческа задача. И като при всяка творческа задача, трябва да започнем с темата и със целта. Както се разбрахме, темата ще е  проблемът училищна дисциплина и ние,  т.e. и вие. Целта е с възможностите на творческото мисленеда формулираме грешките и причините до този момент, да предложим идеите за решаване на този проблем и  да дадем решенията. И в трите етапа ви предлагам да използвате по едно “ветрило” – на грешките и причините, на идеите и на решенията. Всяко от тях  наподобява графичния образ на ветрилото. Достатъчно е да обозначите центъра на всяко “ветрило” с кръг. В първия впишете грешки и причини,във втория - идеи, в третия - решения. Така ще визуализирате вашата концепция за формулираната тема. Предлагам ви мой вариант на:

 Тема:
Проблемът училищна дисциплина и ние
 
Грешки и причини (първо ветрило):
Темата на урока не е интересна                                         
Учителят преподава традиционно
Еднообразие в преподаването             
Предпочитам да говоря със съученика      
Зад гърба ми се забавляват с телефона
Учителят не използва технологиите
Уморени сме в края на учебния ден
Предпочитам да си говоря със съседа
Отделни ученици се държат не според изискванията
Продължаваме да сме говорител и слушатели    
и т.н.
 
Идеи (второ ветрило):
Как да слушаме
Как да отговаряме
Как да участваме проактивно
Как да развиваме уменията си по време на урока
Как да включим технологиите
Как нашите възможности да се превърнат във функция на урока
Как да мотивираме изоставащите ученици
Как да елиминираме провокаторите
Как искаме да изглежда учебния час
и т.н.
 
Решения, свързани с предложените идеи (трето ветрило):
Изработване на правила за вътрешен ред в класа
Система за стимулиране на доброто поведение и за порицание на нарушителите
Нашите възможности и пораждащо мислене
Визуализиране на знанието с приложение на технологиите
Изпълнение на задачите, поставени от учителя
Eкипна работа и решаване на проблеми
Игрови и други подходи
Умения и практическа опитност по време на урока
Интегриране на изоставащите ученици в учебния процес
Стимулиране на любопитството и любознателния дух
и т.н.

            Предлагам ви да обогатите вашата концепция, като за така предложения модел на творчески процес, решите да използвате и техниката на “Случайната дума”. В тази връзка, прегледайте моята публикация със същото заглавие. Само ще ви припомня, че “случайните думи” са произволни думи, които развиват творческите навици на ума и ви помагат да боравите с идеи, свързани с решаването на даден проблем. Ще ви помогна с няколко произволно избрани думи, свързани с темата за съвременното училище: състезание, телефон, мишка, пчела, пощенска кутия, тренировка, черна дъска и др. При това, според професор Де Боно,  ударението в мисленето всеки път трябва да пада върху креативността на ”какво може да бъде”, а не върху обичайното „какво е”.
            Имайте предвид, че решаването на всеки проблем е движение на разума с посока на мисленето от грешките и причините, през идеите и решенията. Важно е добре да формулирате темата, а после коректно да посочите грешките и причините към този момент, целенасочено да предложите нови идеи, защото те са своеобразен фокус за решаване на даден проблем. И накрая – решения, които ще доведат до нови подходи и промяна. Подобна концептуална последователност е предпоставка, че оттук-нататък нещата няма да се случват случайно, и както до сега. Затова проявете креативност и организирайте този концептуален разговор във вашия клас. Направете го заедно с вашия  любим учител, в чийто час времето преминава пълноценно – и за вас, и за него. Предложението към него ще е вашета своеобразна оценка за професионализма му на учител и педагог, който е осмислил ценността на знанието през методологията на преподаването и възпитанието на децата и младите хора.Успех!
 

                                                                                                    ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –
                                                                              автор на проекта “Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker