• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Препоръчителни списъци arrow Развитието на мисловни умения и интелигентността
Развитието на мисловни умения и интелигентността Печат

Свързваме интелигентността със способността да вземаме бързи и правилни решения в непознати ситуации. Така е според някои. Други определения ни препращат към разбирането, че тя е вродена и не зависи от количеството натрупани знания. Аз ви предлагам едно по-обобщаващо определение, свързвайки го с разбирането на автора на латералното мислене – Едуард де Боно, за мисленето като самоорганизираща система” и нашите умения да накараме ума ни да прави това, което ние искаме да прави. Да ви убедя точно в тази комбинация,  е целта на тази моя публикация. А защо избрах тази тема? Защото неотдавна прочетох, че децата, които се заседяват пред екрани, са с по-ниско IQ. За тези, които не знаят или не могат веднага да се сетят какво беше това, ще им припомня. Думата IQ е съкращение на Inteiiigence Quotient, т.е. коефициент на интелигентност (КИ). Това е един показател за степента на притежавана интелигентност. Досещате се, че по-голям КИ ознaчава по-висока интелигентност. Ако вие след  тази публикация решите да проверите каква е притежаваното от вас IQ, можете да го направите със стандартазирани за целта тестове. Съществуват различни скали за отчитане, но повечето учени са обединени около мнението, че нормален КИ е 90-110%, присъща на 50% от населението на Земята. Това съвсем не означава, че останалите са умствено изостанали.

Тези,които са редовни читатели на страницата „Училище за идеи” в Детски сайт, вече са се сетили, че понятието “самоорганизираща система” е въведено от Едуард де Боно - автор на “Системата за латерално мислене”, чиято цел е усвояването на мисловни умения, които имат пряка връзка с Коефицианта за интелигентност. Изучавайки я през всичките тези години аз се убедих,  че нашият мозък е не просто най-комплексният орган в нашето тяло, но и самоорганизираща се система. В основата на това определение е  разбирането, че мозъкът ни използва рутинни модели.“ Едуард де Боно го обяснява с един много елементарен пример: За да излезето от къщи, не ви е нужно време, за да размишлявате кое от тези три неща първо трябва да обуете или облечете – ризата, панталонa или обувките. За тези, които искат да разберат повече за самоорганизиращия характер на нашия мозък, ще кажа още нещо. Според професор Де Боно, нашата информационна система е от типа на шахматната дъска и шахматиста (шахматната дъска и фигурите към нея са пасивни, а шахматистът действа). Ние складираме символи, думи, фигури и тогава местим според правилата на играта.” Той предлага и още един пример, позволяващ да си представим какво е това “самоорганизираща се система”, имайки предвид човешкия мозък и нашия ум. Този пример: Вали дъжд и вие, вървейки по улицата или гледайки през прозореца, виждате как дъждовната вода се организира във водни потоци и притоци. Всеки от тях е с различен модел и е свързан с различни обстоятелства - земната повърхност, силата на валежа и др. Това аналогично сравнение, пак според Де Боно, идва да ни покаже, че умът има собствено естествено поведение, но върху него може да се оказва въздействие. Кой друг, освен ние, може да се намеси и чрез усвояването на мисловни инструменти да направи нашето мислене по-ефективно. Тази е и основната мисия на Системата за латерално мислене – чрез формални подходи и методи, мисловни инструменти и ситуации, да развива мисловните умения.

Защо направих това отклонение за нашия мозък като самоорганизираща се система? Защото по този начин ви предложих най-лесния начин да разберете каква е връзката на интелигентността с комплексния характер на човешкия мозък. И още по-точно – мисленето е комбинация от това, което прави ума и това, което го караме да прави.” А доколко вие можете да му влияете - винаги съм го казвала в публикациите си на страницата Училище за идеи”, е да усвоите умения за латерално мислене. Между другото, знаете ли кое е най-активното време за развиване на Коефициента на интелигентност? Учените твърдят, че това е периода от рождението до 12-та година. До 15-та година също нараства, но темповете са по-бавни. Най-високо ниво достига до 15-та година, а след това започва постепенно да спада. Казвам ви го, за да осмислите периода на вашето училищно обучение. То ви предлага много възможности за трупане на информация, за развиване на вашия ум и на вашите мисловни умения. 

Като заключение искам да ви кажа, че начинът, по който придобиваме знания, както и способността ни да градим възприятия, да правим обобщения, да решаваме проблеми и да предлагаме идеи, е функция на милиарди неврони, които се събират и подреждат в модели, също като дъждовната вода – в потоци и притоци. Те пък се свързват в още по-големи комплексни групи  и комбинации. Колкото по-сложни са мислите ни, толкова по-сложна е работата на тази система, определена от Де Боно като самоорганизираща се. А за по-любознателните ще допълня – тази свързаност в нашия мозък дава възможност на ума ни да реагира мигновено, следвайки естественото поведение. Но напомням, че вие сте тези,  които можете да направите от вашето мислене комбинация от това, което прави ума и това, което го карате да направи.” Научете вашия ум да работи по алгоритъм, който да му задавате вие самите, изучавайки “Системата за латерално мислене” на професор Едуард Де Боно. Това е и нашата обща мисия, продължавайки заедно с библиотека “Родина” да поддържаме страницата “Училище за идеи” в Детски сайт.

                                                                            ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –

                                                                                        автор на проекта „Училище за идеи

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker