• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Новини arrow Клуб Приятели на книгата arrow Честит празник, скъпи библиотекари!
Честит празник, скъпи библиотекари! Печат

Честит празник, скъпи библиотекари!

Единадесети май е ден, в който почитяме Cв. Св. Кирил и Методий – създателите на славянската азбука и първи европейски просветители. След въвеждането на Григорианския календар, тази традиция, дошла още от Възраждането, остава за църковния празник, а 24 май е за светския – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура. А през 2006 година 11 май е обявен официално за професионален празник на библиотекарите.

Библиотекарите имат отговорна и вдъхновена професия. Те са призвани да ви приобщят към книгата, да ви напътстват и да ви съпътствят по време на най-вълшебното приключение. Защото книгите са тези, които могат да ви отведат до непознати места, да ви срещнат с интересни герои. Чрез тях получавате така необходимите познания за справяне в училище и в живота. Нали винаги ви повтарям в моите публикации на страницата на “Училище за идеи”, че четенето е най-смисленото занимание? И това не е случайно, защото то е единствения най-достъпен начин да опознаем предишния опит, да получим нови знания за света, който ни заобикаля. Книгите са източник за нашето приобщаване към ценностите, които ни помагат да станем добри и отговорни граждани.

Библиотекарите заслужават нашето уважение и признателност. Знаете ли, че сред най-изтъкнатите библиотекари в света е и Луис Карол („Алиса в страната на чудесата“) и Якоб Грим – eдиният от известните братя Грим, които са автори на известните приказки. Така че библиотеки и библиотекари винаги е имало! Днес те са ваши приятели, пазители и разпространители на най-голямото богатство – книгите. И тази своя дейност те извършват в условията на голямото предизвикателство – новите технологични възможности за достъп и придобиване на информация. Но в конкуренцията между добрата стара книга и модерния технологичен метод, книгата продължава да е нашият герой! Защото благодарение на труда на библиотекарите и на взаимното доверие – на тях към вас, и на вас – към тях, книгата запазва онази притегателна сила, която да ни мотивира към получаване на знание, към съпреживяване чрез писаното слово, да ни дава енергията, която укрепва човешките взаимоотношения.

Единадесети май е празник на библиотекарите! Те са пазители и разпространители на писменото слово, нашите съвременни будители, наравно с учителите, и заслужават в този ден да получат нашата благодарност и признание. Нека да им кажем, че се гордеем с тях, защото те го заслужават. Честит празник, скъпи библиотекари!

 

 
Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker