• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Да се научим да учим
Да се научим да учим Печат

Да се научим да учим

 В много статии съм разглеждала темата за ученето и уменията, свързани с него. Днес бих искала да ви припомня някои вече казани неща, а за други ще прочетете за първи път. Важно е заедно да преодоляваме трудности, които ви пречат да станете самостоятелно обучаеми. Това ще означава, че имате положителни нагласи за самото учене, но сте придобили и необходимите умения. Пиша тази статия, имайки педвид, че Детски сайт – страницата на “Училище за идеи”, се чете от ученици, родители и учители. Затова за мен е важно да кажа, че уменията за учене са ключова компетентност, т.е. те са основополагащи за резултата от придобиването на знания в училище и извън него.

 Затова започвам оттам, че първата ни задача да успяваме в училище е да се научим да учим. Но има една предпоставка, и тя е свързана с нагласите. Ако сте от тези, които редовно четат моите публикации, би трябвало да ви  е попадала темата за добрите и лошите нагласи. В нашия случай, лоша нагласа ще е, ако казвате, че ученето не е важно за вас. Или си мислите, че ученето е трудно и не е по възможностите ви да се справите. Добра нагласа е, ако по-често си повтаряте, че “всеки трябва да се научи да учи” или  “това е по моите възможности да го постигна”.

 Няма човек, който да не може да придобие умения за учене, защото самото учене е психически процес. Той е свързан с мисленето, което е в основата на нашето отношение към света и определя поведението ни. Много е важно да подходите сериозно, защото вече казах – уменията за учене са базови, ключови за вашия успех. Ако имате проблеми, свързани с ученето, ще е най-добре да си изработите стратегия за придобиването им. Не трябва да се плашите от думата “стратегия”, защото и друг път сме говорили за необходимостта да планирате вашите задачи или отговорности, свързани с училището.

Но откъде да започна? Това е първия въпрос, който трябва да си зададе всеки от вас. Първата стъпка е сами да признаете, че имате проблем с ученето. Признайте го и у дома – на родителите, и в училище – на учителя, на когото ще решите да споделите това. Важна е вашата откровеност, заявявайки, че искате да успявате в ученето. Казвам ви го, защото отношението към ученето е ценност и ориентир за вашето решение да преодолявате трудностите и предизвикателствата. И ако имате проблем, не трябва да се притеснявате да потърсите помощ, за да бъдете обучени. Знам, че в българското училище няма предвидени часове за подобно обучение. Преподаването на знания остава все още основна част от обучителния процес. Едва през последните години се заговори за необходимостта от преподаване и на умения.

Уточняването на предизвикателствата, свързани с вашия личен опит и индивидуални възможности е втората стъпка. Нали не си представяте, че уменията за учене се преподават така, както някой ви учи как да държите ножа, за да не се порежете? Вие по-скоро имате нужда от насоки и демонстриране чрез упражнения. Можете да си припомните някои подходи, описани в моята статия „За стойностите, въображението и ученето“, както и всички мои публикации по темата за четене с разбиране. Във връзка с това ще ви напомня, че работата с учебника по различните предмети изисква и различно отношение към обработването на информацията в него. Подхождайте към учебното съдържание, като усвоявате специфичната за съответната област терминология. Задължително е да развивате и уменията за смислено изразяване и структуриране на устно и писмено изложение. Иначе няма как по друг начин да демонстрирате какво сте научили.

Не е възможно да направите и крачка напред, ако не приемете, че за излизането от “кризата на учене” най-важно е вашето самостоятелно развитие. Затова набелязването на цели е третата стъпка. Отговорете се, преди това, на няколко въпроса. А те са свързани с владеенето на техниката на четеното, с уменията ви за четене с разбиране, както и с уменията за преразказване и интерпретиране. Развивайте вашия опит, като четете и се интересувате от  области, които имат отношение към учебните предмети. Обогатяването на вашия речник ще направи учебното съдържание по-достъпно. Усъвършенствайте вашия ум, като четето тази страница на Детски сайт – Училище за идеи, която е свързана с мисленето и справянето с ученето.
Има различни подходи, принципи, стратегии и методи, които могат да бъдат използвани, когато става дума за развиване на "умения за учене". Не е възможно да ги разгледам в една статия. А и както споменах вече, повечето от статиите ми публикувани към този момент се отнасят и към настоящата тема. Като начало е важно да знаете, че към проблема трябва да подходите съзнателно. В заключение ще припомня стъпките – да признаете съществуването на такъв проблем, да потърсите помощ и да уточните предизвикателствата пред вас, а после и да ги обвържете с цели. Правете стъпките една по една и продължавайте по задачите, защото само така вие ще се справите с всички проблеми.

 

                                       Йорданка Христова – проект “Училище за идеи”

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker