• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow 1 ноември - ден на народните будители
1 ноември - ден на народните будители Печат

1 ноември - ден на народните будители 

Методий Кусев - будител и защитник на българщината

 Методий Кусев, известен и като Митрополит Методий Старозагорски, е един от най-достойните будители и защитник на българщината. Той е пример как трябва да се носи българския дух, въпреки предизвикателствата на историята. Участник и свидетел на всички събития, преди и след Освобождението ни през 1878 година, обществената му дейност предизвиква почит у неговите съвременници и те го възприемат като пастир, който няма да предаде надеждата им за свободна  и независима българска държава.

Истинското му име е Тодор Кусев, а е роден в Прилеп (днес в Северна Македония). Винаги е заявявал, че е бъларин и че се гордее с българския си произход. След като през 1873 година приема монашеството и името Методий, освен с църковна дейност се занимава и с обществено-полезни дела. Организира взаимоспомагателни каси, за да спаси българите от лихварите. След Априлското въстание защитава българите от турските погроми. Той е този, който пише писмо до руския император Александър II, на което царят отговаря: „Да се освободи България“.

Методий Кусев е свършил много в името на българското. По време на Руско-турската освободителна война е в центъра на всички случващо се и е в пряк контакт с руското командване. Особено активен е в битката за опазване териториалните граници  и независимостта на възстановената българска държава. Не пропуска възможност да демонстрира привързаността си към тази кауза и обединяването на всички българи. 

От 1894 година до края на дните си Методий Кусев е митрополит на Стара Загора. Народополезната му дейност никога не прекъсва. С думи и дела той се застъпва за всяко родолюбиво дело, пише писма, книги, ръководи делата на епархията си. Той е инициатор на създаването на парк „Аязмото“ в Стара Загора, а борбата му не престава нито за миг. За него Добри Ганчев казва: “Пред нищо не се спира, кога е въпрос за общото дело … Волята у Методий от стомана скована. Неуморна, никакви препятствия не я спират. Даже и здравият разум. В очите на остепенните хора минава за лудничав … Патриотизмът у Методия минава границите на разума... Село българско да не остане извън пределите на родната църква. Жесток до изуверство и към верски и народни противници, ризата от гърба си дава на тези, които протягат ръка към него … В моите очи Методий Кусевич е фанатик от средновековен тип”.

И е прав, защото животът и делото на Методий Кусев  го нареждат до будители като Паисий и Софроний Врачански. Те са истински великани и “мъже волни, предприемчиви, храбри, упорити, възторжени идеалисти, смели до безумство, влюбени в България до фанатизъм, честни до самоотверженост — българи с характер, железен, непоколебим, възвишен.” Частица от техния дух ни е необходим и днес – за да продължим да обичаме България като тях и да не предаваме делото им като служим на българщината. 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker