• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Да пожелаеш да постигнеш мечтите си
Да пожелаеш да постигнеш мечтите си Печат

Да пожелаеш да постигнеш мечтите си 

  Всеки човек като дете има мечти, свързани с неговото бъдеще. Но само с мечти не се живее. Чували сте го често, нали? Защото смисълът всъщност е в това – да тръгнеш от една мечта и да си мотивиран да я реализираш. Как се случва ли? С ясни стъпки и с много усилия. Ако сте разбрали това, означава да си давате сметка какво ви предстои и как да се мобилизирате, защото ще ви е необходима много енергия. А тя е скрита във всеки, но трябва да бъде предизвикана и другите да я оценят. Заради щастието, свързано с мечтите. Защото мечтите са тези, които ни правят щастливи и мобилизирани. Трябва само да се съсредоточим в стъпките, които ни предстои да извървим, както и да сме наясно с усилията, които се изисква да положим.

  Постигането на eдна мечта е винаги резултат на много съзнателни усилия. И не се опитвайте да гадаете какъв може да е крайния резултат! Съсредоточете се в това да систематизирате възможностите пред вас и да формулирате ясни изисквания към себе си. Разбира се, че дисциплината е на първо място! Дисциплина на ума и на действията. И нека това не ви звучи странно. Достатъчно съм изписала за латералното мислене в тази страница на Детски сайт. Прочетете, припомнете си онова, което може да ви помогне да израстете като един смислен човек, който знае как да управлява ума си и да използва неговия капацитет. 

  Вярно е, че всеки човек сам избира и пожелава дали да е щастлив. Ако имаш мечти, постигането им се превръща в част от твоето лично щастие, което само по себе си е ценност. Ако си спомняте, казвала съм ви, че ценностите са тези, които ние следваме и които ни ръководят в нашите житейски избори. А вашият най-важен и стратегически избор е бъдещето ви на добър и успял гражданин. Но постигането на тази цел е едно комбинирано усилие от много дейности. Най-важната от тях е свързана с етапа на вашето училищно образование. При всички случаи то има най-голямо значение за реализирането на вашите мечти. Училището е институцията, която ви помага да сътворите бъдеще за себе си. Чрез получаването на знание вие откривате много възможности, свързани с вашето развитие и бъдеща реализация. Познанията ви ориентират за пътищата, които ще ви отведат към превръщането на тези възможности в реалности. 

  Онова, което има значение и се изисква от вас докато сте ученици, е да сте системни в усвояването на знания и да сте креативни в творческите си усилия. Учителите и родителите са тези, които трябва да ви окуражават в този ваш път. А в началото е културата и духа да поискате да сте образовани. Без това никоя мечта не изглежда достижима. Знам, че не са малко онези сред вас, които разбират погрешно природата на познанието, гледайки на усвояването на знания единствено като на задължение да посещават училище. Ако пък сте от тях, сбъркан  е модела на мисленето ви! И ако е така, ще трябва да преразгледата вашето отношение към ученето и към училището. Защото както е казал древногръцкият мислител Аристотел – самоосъзнаването е началото на истинската мъдрост

 Затова ви съветвам да започнете от самооценката за себе си – къде сте, какво сте постигнали до тук, какво знаете и какво умеете. Самоанализът ще ви помогне да формулирате вашите лични приоритети и избори. Мечтите ви са свързани с тези избори. И не се огранничавайте  в малки мечти, защото те ще ви носят по-малко щастие. Научете се да се вдъхновявате сами, мечтаейки за големи неща. Това ще означава, че вярвате и сте сигурни в себе си и в мобилизацията на усилията, които полагате. Бъдете себе си! Няма по-голяма смелост от това да пожелаете да постигнете мечтите си. Но първо си отговорете кое е бъдещето, което искате да постигнете след време...

                                          ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта Училище за идеи

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker