• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow СТАНЕТЕ ЛИДЕРИ НА СЕБЕ СИ
СТАНЕТЕ ЛИДЕРИ НА СЕБЕ СИ Печат

Станете лидери на себе си

Народът ни го е казал:”Помогни си сам, за да ти помогнат и другите!” Млади приятели, ще започна с това, че трябва да се научите да бъдете лидери на самите себе си. Това означава да се научите да направлявате себе си. А наясно ли сте какво се иска и очаква от вас? Вие сте ученик! Да се образовате е само една от задачите ви. Другата е вашето израстване като гражданин, който уверено гледа към бъдещето. Без тези две неща, никой не може да гарантира вашия успех. От коя страна искате да бъдете вие – на успелите или на неуспелите, зависи единствено от вас. Светът се развива и той ще е комфортен само за можещите и знаещите. Не очаквайте да е компромисен към незнаещите и неможещите. Предизвикателствата ще са много и на тях ще могат да устоят онези, които притежават знания и умения, но и могат да дават идеи.

Eдна майка ми сподели, че чувства детето си нещастно. Когато я запитах защо мисли така, тя ми отговори, че причината е в неувереността му да се справя лесно с ученето. Тогава я попитах, а дали му е обяснила, че преодоляването на трудностите е най-голямото щастие. Но знае ли също, че има и такива хора, които нарочно търсят трудностите като предизвикателство, за да развиват знанията, възможностите и уменията. Посъветвах я да открие най-доброто у нейното дете и да му помогне да го развие. Обясних й, че куражът идва от първото усещане за успех и вярвам, че той ще дойде с онова, което момчето й умее най-добре.

Редовете до тук бяха и за вашите родители и учители. А сега се обръщам към вас. Започнете с това да опознаете себе си. Почувствайте се щастливи от това, което сте. Индивидуалността ви е вашето първо завоевание. Кой друг, освен вас самите, може да я опознае най-добре? Ами тогава не чакайте! Научете се да мотивирате, да ръководите и да водите сами себе си! Няма да е нужно дълго да се напрягате, за да решите откъде да започнете. Вероятно ще трябва да стартирате с начина, по който се справяте с вашите ежедневни задължения - организацията на деня и подготовката ви за училище. Как го правите? Защо пък да не ви хрумнат нови и свежи идеи? А да ви припомня ли за нагласите, с които тръгвате към своите задължения? Обичате ли ученето,  училището и учителите в него? Заобикаляте ли проблемите или ги споделяте? 

Има много въпроси, които трябва сами да си зададете и на тях сами да си отговорите. Защо ли? Защото това ще развие и укрепи самочувствието ви. Защото неяснотите около това  дали се познавате достатъчно, трябва да се “изпарят”. Научете се да задавате въпроси, а в края на всеки ден не пропускайте да преглеждате свършеното и несвършеното от вас. Бъдете самокритични и взискателни, за да пожелаете сами промяната. Иначе няма как да прогоним старата ви представа за себе си. Между другото, ако някой ви е казал, че мнението, което имаме за себе си е нещо, което не се променя, то той е сгрешил. Защото вярното е, че то се променя непрекъснато и в зависимост от резултатите, които постигаме. С тях са свързани  нашите усещания за постижение или за неуспех, за удовлетворение или недоволство. Затова казвам, че мнението варира според тях.

Чела съм много - и опитът, и знанията ми са резултат на мотивацията ми да ги получа чрез четене. От петгодишна, когато прочетох първата си книжка, аз знаех, че четенето е оня старт, който ще ме отведе по една дълга и безкрайна  пътека. Да заобичаш четенето е първата най-малка крачка към развитие на нашето мислене и към осъзнаване на действителността, която ни заобикаля и ни предизвиква да изразяваме себе си. Оттук-нататък вашата задача е да осъзнаете, че целта ви е да получавате повече знания и да придобивате нови умения. Няма да усетите как това ще започне да генерира (да поражда) все по-добри резултати във вашето развитие. Естествено е във времето да се чувствате по-удовлетворени и по-щастливи.

Искам да завърша с един съвет – използвайте началото на всяка нова година за нов старт на вашата увереност в себе си. Ученето за вас не трябва да е тежко бреме, а естествено състояние на желанието ви да се развивате. Знайте, че ако не ви е приятно да правите нещо, което преценявате, че е трудно за вас, вероятно наистина няма да се справите. И никога не обвинявайте другите за вашите неуспехи! Бунтувайте се  срещу собствените грешки и срещу възможностите, които сте пропуснали! И винаги след това търсете мотивация за промяна. Никога не забравайте, че не трябва да губите  воля да се променяте в положителна посока. Само така ще можете да разширявате вашите познания и да направлявате себе си. Това при всички случаи ще означава, че във всеки един момент ще можете да разчитате на собствени сили. Ще означава, че сте прогонили съмнението, пораждащо у вас неувереност и песимизъм. А резултатът винаги ще е един и същ и ще е свързан с вашето самочувствие  на свободен и можещ човек, който се е научил да се направлява,  т.е. да е лидер на самия себе си.

 

                                                 ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи” 

 

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker