• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Първи юни - ден на детето
Първи юни - ден на детето Печат

КОГАТО СИ ДЕТЕ И УЧЕНИК...

  Малки, големи и по-големи приятели на Детски сайт и на “Училище за идеи”, когато сте деца, светът изглежда все още голям и необозрим. Тогава напълно адекватно се появяват много въпроси. Кога? Къде? Как? Защо? Eстествено е да се появят и първите знания, но исинската красота на познанието остава все още скрита. Наша е задачата – на родителите,  на учителите и на библиотекарите, да ви помогнем да разберете смисъла на познанието. Но много е важно първо вие да направите първите крачки съзнателно – още с първата книжка и с първия въпрос “Защо?” Защото в това е скрит естествения стремеж на всяко дете да тръгне по пътя на познанието. А този път е много дълъг – през целия живот! Затова не губете време! Четете, трупайте знание и опит! Така ще можете да изпишете сами всяка страница от книгата на живота ви.

 Определяща ще  е вашата активна позиция, защото тя развива паметта ви. Когато сте ученици, това се превръща в целенасочен процес, свързан с ученето и с възпроизеждане на наученото. В този случай е добре вече да сте осъзнали потребността от усвояване на знания. Щом сте ученик, се научете сами да управлявате паметта си, като настоятелно я формирате и развивате. Истинско предизвикателство е да четете не само това,  което ви е интересно. Знае ли се? Може да се изненадате...А и така разширявате кръга от понятия и откривате връзката между тях. Това вече е водещо умение, за да се научите да анализирате, да обобщавате и да изразявате мнение. Иначе най-лесното е да повториш нечие чуждо мнение.

 Оставете знанието и мечтите да ви водят! Влечението към познанието е характерна черта на развиващата се личност. Училището е добра възможност да получавате нови и по-сложни знания. Използвайте вашите индивидуални възможности, защото децата са различни! Никога не казвайте, че някой друг може нещо, а вие – не можете! Използвайте винаги силата на това, което вие можете! Защото в това е уникалността на всеки. Факт е също, че по пътя на Живота ще преживявате успехи и неуспехи. Ще се радвате за себе си и за другите. Ще правите грешки. Ще имате трудности, но не се отказвайте да ги преодолявате, защото винаги има решение. На вас ще ви се наложи да вземате много решения, а всяко едно ще е малка тухла в градежа на житейската ви съдба. За целта ще са ви необходими знания, и затова не спирайте да се учите! И не забравяйте - животът е също  училище....

Честит Първи юни! Бъдете здрави! Желая ви приятна ваканция! И умната! Спазвайте физическа дистанция!  А през септември ще продължим пак заедно, защото аз оставам ваш учител и приятел.

                                                      ЙОРДАНКА ХРИСТОВА –

                                                            автор на проекта „Училище за идеи”

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker