• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Училище за идеи arrow Бизнес умения! Защо не?
Бизнес умения! Защо не? Печат
    Скоро прочетох, че ще учат децата как да правят бизнес, за да има в страната повече работещи малки и средни фирми. Чрез извънкласни дейности в училищата ще обучават децата и младежите в предприемачество. Тези мерки са заложени в Националната стратегия за малки и средни предприятия (2021-2027 г.), която е пусната за обществено обсъждане. Предвижда се ученицитe да правят тренировъчни предприятия, за да видят на практика как да развият идеите си в реален бизнес. Идеята е освен задължителния предмет “Технологии и предприемачество”, който първокласници изучават и в момента, да се наблегне на повишаване на самоувереността на младите предприемачи в собствените им умения. Целта е да се увеличат предприемаческите намерения на завършилите училище, които възнамеряват да започнат свой бизнес и да създадат малки и средни предприятия в страната. В тази връзка държавата ще насърчава създаването на бизнес инкубатори и центрове по предприемачество чрез публично-частни партньорства.
    Днес в много български училища придобиването на безнес умения отдавна е практика. Когато аз стартирах т.н. Час по бизнес в рамките на Часа по мислене по Системата за латерално мислене на професор Едуард де Боно, годината беше 2001-а. Модулът по предприемачество, наречен от мен Час по бизнес, беше един кратък интерактивен курс по предприемаческо мислене, базиран на методите и похватите, които Cистемата за латерално мислене предлага и която позволява използването на ролеви игри, решаване на казуси, дискусии и работа в екипи. Основното в обучението е придобиването на елементарни знания за предприемачеството и организирането на фирмена дейност. Заниманията се провеждаха веднъж месечно, a обучението въвежда децата в света на бизнеса и успяването чрез труд и предприeмаческа инициатива. Осигурява се практическо време за прилагане на придобитите компетентности и умения. Повече за тази моя практика можете да научите и от други мои публикации на тази страница в Детски сайт, но най-вече от статията ми “Час по бизнес”, публикувана в моя сайт www.ideaist.eu Очаква се броят на учениците, които ще бъдат включени в дейности по практическо обучение в реална работна среда да се увеличи значително. Аз твърдя, че подобна политика има смисъл да стартира още в първите години на училищното образование чрез различни модули на гражданското образование и други извънкласни форми на обучение. В тази връзка бих препоръчала на учителите да използват и онлайн платформата за данъчна грамотност TAXEDU, която има за цел да даде знания на младите за данъците и за това как те засягат техния живот. Порталът съдържа игри, материали за е-обучение и микромодули, представящи информацията по забавен и привлекателен начин. Материалите са насочени към три възрастови групи – деца на възраст между 9 и 12 години, тийнеджъри между 13 и 17 години и по-големи младежи. Съдържанието на материала е налично на всички официални езици на ЕС, включително и на български.
    На интернет страницата https://europa.eu/taxedu може да бъде намерен и кът на учителя, предлагащ ресурси, полезни съвети за преподаване на информацията за данъци и за ползите от тях в училище. Достъпни са и готови планове за уроци за учители. Всеки план на урока включва описание и конкретни цели, заедно с упражнения, които учителите могат да използват в своите часове. През 2020 г. данъчната администрация на Италия включи платформата TAXEDU в популяризирането на онлайн образователната си кампания, насочена към младите “Tax and school”. Целта на образователната инициатива на Европейския парламент е повишаване на фискалната грамотност на младите, чрез използване на модерни, дигитални комуникационни канали и съответно намаляването на данъчните измами и избягването на данъци в цяла Европа в дългосрочен план.
 
 
                                                            ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – автор на проекта “Училище за идеи”
 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker