• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
Начало arrow Училище arrow Препоръчителни списъци arrow Голи са без книги всички народи...
Голи са без книги всички народи... Печат

 Голи са без книги всички народи...

На 11 май Православната църква чества Св Св Кирил и Методий създатели на българската писменост и азбука. Светският празник бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на тази дата. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните граждани на Ески Заара научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо "Св. Св. Кирил и Методий" вместо "Три светии" като училищен празник. От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

Св. Св. Кирил и Методий са знаели много добре, че "голи са без книги всички народи, / не можейки да се борят без оръжие/ с противника на нашите души, / и готови са за плена на вечната мъка".(из Проглас към евангелието) Затова посвещават целия си живот на книжовността. След смъртта им тяхното свещено дело остава в ръцете на най-преданите им ученици. Когато те са подложени на гонение и са прогонени от Великоморавия, част от тях пристигат в България: "...Закопнели за България, за България си мислели и се надявали, че България е готова да им даде спокойствие". Тези ученици са Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава. През 886 година българският владетел Борис I ги посреща с почести и им дава държавна подкрепа. Създадени са Преславската и Охридската школа, които се превръщат в центрове за обучение и за книжовна дейност. Само в Охридската школа за седем години са обучени 3500 ученици.

Българската църква обявява Кирил и Методий за светци, а още в началото на Х век - и техните ученици, чествани като „Светите седмочисленици”. През 1980 година папа Йоан Павел II ги обяви за съпокровители на Европа. Достойно е, че ние като български народ, сме обградили с ореола на признателността и Първоучителите, и техните ученици. Всяка година на 11 май и на 24 май в България отбелязваме най-светлият празник за възхвала на Св. Св. Кирил и Методий. 11май е професионалния празник и на библиотекарите – пазители и разпространители на знанието. Да им пожелаем здраве и успехи в тяхната мисия на приемници и продължители на делото на Св. Св. Кирил и Методий и техните ученици! Честит празник и на вашите учители!

              Йорданка Христова – автор на проекта Училище за идеи

 
< Предишен   Следващ >

 

НЧ Родина

Езикова школа

Училище за идеи

Училище за идеи

СОУ Иван Вазов

eXTReMe Tracker