Горещи новини

logo maraton posledno nai copy copy copyВ навечерието на своята 161-ва годишнина Библиотека „Родина“ в Стара Загора с удоволствие припомня на своите читатели, последователи и любители на писменото слово за една от чудесните си пролетни инициативи. 16-ото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора 2021 г.” ще бъде едно от украшенията на април. Както всяка друга година, отново ще препотвърдим своята любов към най-съдържателното, обогатяващо и приятно интелектуално занимание – четенето. И, можем да прибавим, най-безопасното в пандемични времена! И най-отплащащото се в бъдещето. И тъй като никога не пестим суперлативи за четенето, отново горещо ви приканваме да се включите в провеждането на любимия си маратон!
16-ото му издание ще стартира на 2 април – Международен ден на детската книга, и ще продължи до края на същия месец. Наши достойни и уважавани партньори отново ще бъдат Община Стара Загора и Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Кулминацията на „Четяща Стара Загора” ще се случи традиционно на 23 април – Световен ден на книгата, когато между 11 и 16 часа ще се проведе Празникът на книгите и четенето. Мястото тази година е на площада пред Община Стара Загора.
Миналата и тази година са особено трудни за децата и тяхното обучение, затова отново призоваваме техните родители да им предадат своята любов към книгите. Ние, библиотекарите, няма да спрем да ги подкрепяме в общите ни усилия да създадем у децата трайна любов към разгръщането на хартиените страници. Защото с помощта на книгите можем да потънем в също толкова красив и интригуващ свят, в какъвто ни примамват електронните устройства. По всяко време малките старозагорци са добре дошли в нашия Детски отдел на ул. „Българско опълчение” 69, където на лавиците ще открият най-нашумелите автори с красиви илюстрации между кориците на книжките им.
16-ото издание на Маратона на четенето апелира и възрастните да се включат с всички видове активности, които им хрумнат. Всеки горещ застъпник на четенето може да участва индивидуално и във всякакви групи, масови акции и флашмобове. Регламентът за участие е съвсем свободен – да се чете може буквално навсякъде! А къде сте решили да прочетете любим откъс от роман, пролетно стихотворение, разказ от някой класик ние от Библиотека „Родина” ви молим да ни известявате.
През тази година ще разполагате с още един терен за изява на своята любов към четенето, а именно Музей „Литературна Стара Загора“. Ако искате да почувствате автентичния поетичен дъх на класиците и да погледнете реликви от техния живот, може да посетите музея или да го препознаете като партньор при организиране на вашата инициатива.
А пролетни срещи със съвременни творци ще организира Библиотека „Родина“. Кои ще бъдат те, ще ви съобщим допълнително.
Информация за организираната от Вас четяща проява - кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата, изпращайте до 1 април 2021 г. на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или като съобщение във фейсбук страницата на библиотеката и на GSM: 0886463731, 0884477915.
Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете на Библиотека „Родина” (www.rodina-bg.org) и Регионална библиотека „Захарий Княжески” (www.libsz.org), както и в социалните мрежи.
Четете, скъпи старозагорци, четенето ще спаси света!

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора