Горещи новини

ДЕВЕТНАДЕСЕТИ МАРАТОН „ЧЕТЯЩА СТАРА ЗАГОРА”
Стара Загора, 25 март – 30 април 2024 

Събитието е част от Националната програма „Походът на книгите“, организиран ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. Посвещава се на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

logo maraton posledno nai copy

В Стара Загора се осъществява по инициатива на библиотека „Родина” в партньорство с РБ „Захарий Княжески” и с подкрепата на Община Стара Загора

maraton 2023

С подкрепата на Радио Стара Загора, ТВ Загора, Музей „Литературна Стара Загора”, Къща музей „Гео Милев”, Фондация „Детски книги”, образователна платформа „Книговище”, Книжарница в куфар, Къщата на Архитекта, ИК „Жанет 45”, изд. „Книгомания”, изд. „Колибри”, изд. „Бард”, изд. „Израстване”, изд. „Книги за любители”, изд. „Ентусиаст”, изд. „Персей”, изд. „Мармот”, изложбена зала „Лубор Байер”, Градска художествена галерия, Държавен куклен театър Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавна опера Стара Загора, Регионален исторически музей, ЖП гара Стара Загора.

На 23 април (вторник) каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в празника „Четяща Стара Загора” на работното си място, в класната стая, клуба, бизнес офиса, кварталното кафене или в семейна среда.

Да се насладим с приятели на удоволствието от четенето!

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайта на библиотека „Родина” и в социалните мрежи.

ПРОГРАМА


В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти, студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет, библиотекари, актьори и общественици, детски клуб „Приятели на книгата” и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, родители и приятели…

Своите последни книги ще представят проф. д.и.н. Петър Стоянович, литературният гид и директор на Национален център на книгата към НДК Светлозар Желев, Здравка Евтимова, Мария Донева, Йордан Пеев, Асена Сербезова, Константин Кацаров, Ивелина Радионова, Виолета Христова Гъркова, Ина Иванова, Евгени Черепов, Живка Барова и Румяна Шишкова, пишещите за деца Юлия Спиридонова, Петя Петрова, Кристина Тужарова, Силвия Валентино, Иван Раденков, Слави Стоев, Димитър Никленов, Никола Райков, Весела Георгиева…

В инициативите на „Четяща Стара Загора” се включват и Гергана Димитрова от Фондация „Детски книги”, Константина Мавлова от Образователна платформа „Книговище”, поетите и писателите от Стара Загора Екатерина Стратиева, Мария Донева, Никола Райков, Димитър Никленов, Евгени Черепов, Христина Димитрова, Пепа Кирилова, Живка Барова, Румяна Шишкова, Стефанка Мирчева, Елена Мури, Пенчо Пенев и Мира Дочева; художниците Милен Иванов и Дилян Бакалски, актьорите Стоян Ангелов, Биляна Райнова, Галя Александрова и Диана Найденова, журналистите Кристина Русева и Желязко Динев…

За илюстриране на Вашите инициативи изпращайте снимки и клипчета на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ако публикувате на личните си страници в социалните мрежи, използвайте хаштаг #МаратонЧетящаСтараЗагора24.

В маратона „Четяща Стара Загора” до момента (10 април) са се включили 12 обществени и училищни библиотеки, 21 читалища, 22 училища, 20 детски градини, 9 културни институти, Педагогически факултет при Тракийски университет, социални домове, пенсионерски клубове, НПО, кметства… от Стара Загора и 20 села от общината

Програмата е отворена за промени и допълнения.

МАРТ

 

21 март (четвъртък)

10:00 часа, ДГ 35 „Свобода”
„В света на книгите”. В детската градина гостува Мария Донева – поет, драматург и преводач.

 

25 март (понеделник)

(Благовещение; Ден на европейските автори; Рожден ден на Библиотека „Родина”)

14:00 часа, ОУ „Митьо Станев” – Актова зала
Среща разговор на ученици от основната степен с проф. д.и.н. Петър Стоянович.

18:00 часа, зала 2 на хотел „Верея”
Библиотека „Родина” и ИК „Книгомания” Ви канят на среща с проф. д.и.н. Петър Стоянович и представяне на мемоарната му книга „Несвършващо време. Спомени”.

 

27 март (сряда)

(Международен ден на театъра)

17:00 часа, Културен център Стара Загора 
„Поети в театъра”. Литературно-актьорски опити с участието на поетите Яна Монева, Ина Иванова, Гергана Атанасова, Мартин К. Илиев, Йордан Пеев, Румен Денев и на актьорите от ДТ „Гео Милев” Елена Азалова, Ивелин Керанов, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Димитър Митев и Христофор Недков. Водещ – Борислав Веженов. 

 

28 март (четвъртък)

18:00 часа, Изложбена зала „Лубор Байер”
Среща със старозагорския писател Евгени Черепов и премиера на новия му роман „Извън обхват”. Думи за автора и книгата от Светлозар Желев, директор на Национален център на книгата към НДК и водещ на рубриката „Литературен гид“ в рамките на предаването „Библиотеката“ по БНТ.

 

30 март (събота)

12:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
Откриване на Маратона на четенето в селото със среща разговор с писателката Ивелина Радионова.

16:30 часа, НЧ „Димитър Наумов 1908”, с. Преславен
Литературна среща с писателката Ивелина Радионова, приказна сладкодумница, в чиито книги се използват красиви и позабравени български думи.

 

31 март (неделя)

10:00 часа, НЧ „Стефан Генчев 1901”, с. Хрищени
„Да се докоснем до творчеството на Алтъна” – среща с писателката Ивелина Радионова.

 

АПРИЛ

Обявяване на регламента за участие в XLI издание на Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора, 2024.

ДГ № 3 „Ян Бибиян”
В рамките на месеца Йордан Йорданов, бивш възпитаник на детската градина, ще чете приказки на децата от трета група „Слънчеви зайчета”. Също през април децата от четвърта група „Смехорани” ще посетят НУ „Димитър Благоев”, където второкласници ще четат приказки.

ДГ № 25 „Ален мак”
През април децата от всички възрастови групи ще слушат различни детски произведения, прочетени от техните родители и близки, които ще им гостуват в различните дни от месеца; Драматизации на децата от 3. и 4. група на любими детски приказки, които ще бъдат изиграни в различни дни от месец април пред по-малките деца в градината.

ОУ „Петко Р. Славейков”
През месец април учениците от 6. б клас ще изработят постер с мисли, пословици и поговорки за книгите и за четенето.

НЧ „Пробуда 1928”, с. Маджерито
Април ще бъде месец, посветен на 85-годишнината от рождението на поета Стойчо Маджарски (22.02.1939 – 04.01.2022). На датите 5-и, 12-и, 19-и и 26-и ще се проведе онлайн маратон – ще четат негови роднини, деца и възрастни от с. Маджерито. През целия месец април в страницата на читалището ще бъдат публикувани клипове с прочетените стихотворения на Стойчо Маджарски.

 

1 април (понеделник)

ДГ № 2 ,,Зорница‘‘
„ Бате, прочети ми приказка!‘‘ – първокласникът Петко Николов чете на децата от 1. група „ Дъга‘‘ приказката „ Болен здрав носи‘‘.

10:30 часа, Пенсионерски клуб, с. Дълбоки
Четем с НЧ „Развитие 1878” разказите на хумориста, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

10:30 часа, Пенсионерски клуб, с. Борово
Членове на НЧ „Св. Патриарх Евтимий 1935”, пенсионери и кметският наместник четат от алманаха „Васил Левски – стратег и творец на революцията”.

12:30 часа, Зоопарк
Филиал „Августа Траяна” на Библиотека „Родина” гостува на Зоопарка и неговите питомци. Четем „Смешни факти за животните” от Катина Недева.

 

1 април (понеделник) – 23 април (вторник)

Къща музей „Гео Милев”
Онлайн инициатива за деца от 1. до 4. клас: Запис на видеоклип с прочит на стихотворение от Гео Милев за деца или приказка и стихче от Леда Милева. Условията за участие: Тук 

 

2 април (вторник)

(Международен ден на детската книга)

Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Децата от трета група „Слънчеви зайчета” на ДГ № 3 "Ян Бибиян" ще посетят Детския отдел на Регионалната библиотека.

09:30 часа, ДГ № 8 „Българче”
Прочит от учител на приказката „Дядо вади ряпа” – беседа и изготвяне на книжка диплянка във 2. а група.

09:30 часа, ДГ № 20 „Мир”
Български народни приказки в 3. и 4. група с Мирела Младенова, библиотекар във филиал "Митьо Станев" на библиотека „Родина”. 

10:00 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната трета група
„Знаеш ли кой е Ханс Кристиан Андерсен?” – родители на деца от 3. група „Зайо Байо“, 3. група „Радост“ и 3. група „Мечо Пух“ разказват за автора и четат на децата приказки на Андерсен.
„Молбата на книгата” – с децата от трите първите групи.

10:00 часа, ДГ № 13 „Пролет”
„Детските книги празнуват”. Откриване на „Четяща Стара Загора” за деца с участието на стоплящата сърцето поетеса Мария Донева и гости.

10:00 часа, ДГ № 66 „Детски рай” – класна стая на открито
Празник на празника на детските книжки. В група „Усмивка“ гостуват и четат на децата любимите си приказки зам.-кметът Радостин Танев и Николай Стоев – началник на отдел „Озеленяване”.
Библиотека „Родина” и Музикална школа „Фортисимо” при НЧ „Родина-1860” пресъздават „Мечокът и пианото” от Дейвид Личфийлд.

10:30 часа; 15:40 часа, ДГ № 24 „Радост“
Изработване на книгоразделители в 3. и 4 .група;
„Любими герои и моменти от приказки“ – изработване на рисунки в 3. и 4 .група.

10:30 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица
„Деца четат на деца” – малките любители на най-интелектуалното занимание ще представят приказките на Андерсен в читалището.

11:00 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”
Отбелязване на празника с учениците от 1.а клас на ОУ „Веселин Ханчев”: мултимедийна презентация за Ханс Кристиан Андерсен, викторина (лапбук), кръстословица, литературно четене и рисунки, вдъхновени от любимите приказки.

11:00 часа, НЧ „Св. Климент Охридски 1930”, с. Могила
„Разпознай кой литературен герой съм” и щафетно четене на приказки с децата от селото.

15:00 часа, Библиотека на НЧ „Възраждане 1927”, с. Калояновец
Часът на приказките. Щафетно четене, което ще запознае децата от лятната работа с вълшебните приказки на Андерсен.

18:00 часа, Изложбена зала „Лубор Байер”
Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” Ви канят на среща с майсторката на късия разказ Здравка Евтимова, удостоена през 2023 г. за романа си „Той носи моето мълчание“ с новоучредена награда за фантастика в Съединените щати. Представяне на новата ѝ книга „Луничави разкази” и откриване на „Четяща Стара Загора 2024” за възрастни.

 

2 - 23 април 

13:00 часа, ДГ № 24 „Радост“ – във  всички групи
„Приказка за сън“ – четат учителите.

 

3 април (сряда)

ДГ № 2 ,,Зорница‘‘ – подготвителна група ,,Усмивка‘‘
„ Утринна приказка с кака и батко‘‘ – на децата четат бивши възпитаници на детската градина; литературна игра „Познай приказката”.

ДГ № 10 „Светлина”
Приказките „Гъбарко”, „Веселите футболисти” и „Медената пита” четат на децата във всички групи 10 студенти от първи курс на специалност „Предучилищна педагогика“ в ПФ на Тракийския университет и 3-ма студенти от втори курс на специалност „Педагогика на обучението по информационни технологии“.

09:00; 09:30 часа, ДГ № 20 „Мир”

Четене на приказка от деца за деца и театър на маса за първите групи – с участието на децата от 4. група.

10:00 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Детска градина „Калина“, 3. група чете „Моята първа голяма книга с приказки“

10:00 – 12:00 часа, Библиотека на НЧ „Изгрев 1921”, с. Кирилово
Ученици от 1. до 8. клас ще участват в инициативата „Деца четат на деца” – верижно четене пред по-малките ученици на откъси от любими произведения с конкурс за най-бързо и изразително четене на непознат текст.

10:00 часа, Къща музей „Гео Милев”
Децата от 4.а група „Слънце” и 4.б група „Дъга” на ДГ № 11 „Загоре”  гостуват на музея. Четат и слушат приказките на Леда Милева.

10:00 часа, ДГ № 66 „Детски рай” – в група „Приказка без край“
Журналистката от Радио Стара Загора Кристина Русева гостува на децата от групата, които ще чуят любимите приказки и стихове от детството ѝ, ще научат за професията на журналиста и как се прави интервю и ще драматизират част от нейна любима приказка.

ДГ № 5 „Мечо пух“

Студенти от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” от ПФ на Тракийски университет драматизират приказка във 2. група.

10:30 часа, ДГ № 24 „Радост“ – салон
Стихове за природата и родината чете поетът Пенчо Пенчев.

10:30 часа, НЧ „Димитър Наумов 1908”, с. Преславен
На пикник в гората с книга в ръката – отмора сред природата, съчетана с четене.

16:00 часа, НЧ „Св.св. Кирил и Методий 2010”, с. Борилово
Четем и играем. Среща на децата от селото с Константина Мавлова от образователна платформа „Книговище”.

17:00 часа, ДГ № 29 „Славейче”
Представяне на драматизация на приказката „ Червената шапчица" от децата в 1. група пред родителската общност.

 

4 април (четвъртък)

09:30 часа, ДГ № 1 „Звънче”
Росица Стамболийска, студентка от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” от ПФ на Тракийски университет чете приказки на децата от градината.

09:30 часа, ДГ № 8 „Българче”

Прочит от родител на приказката „Житената питка” и затвърждаване на съдържанието чрез театър на маса във 2. а група.

09:30 часа, ДГ № 20 „Мир”
Разказване на приказка и оцветяване на приказни герои в 3. група;
Представяне на изработени книжки с любима приказка от децата с помощта на родителите във 2. група;
Драматизации на приказки в 1. и 1.а групи.

10:00 часа, Детски отдел на библиотека "Родина
В дома на книжките гостуват деца от 4. група на ДГ № 55 "Незабравка", с. Хан Аспарухово.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Стефан Генчев 1901”, с. Хрищени
105 години от рождението на старозагорския поет и преводач Веселин Ханчев – четене в библиотеката от творчеството на поета.

10:00 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната първа група
„Мамо, прочети ни!” – в трите първи групи гостуват и четат любима приказка от детството си родители на деца от групата.

10:00 часа, ДГ № 66 „Детски рай” 
„Децата и театъра“. Гостува актьорът Стоян Ангелов, който ще разкаже за своята професия, ще помогне на децата от група "Барбарони" да надникнат зад кулисите и да бъдат за малко истински артисти; 
"Цветни приказки" чете на децата от 3. група Диана Игнева от къща музей „Гео Милев” и им разказва за живота на авторката.


11:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
Среща с поетесата Живка Барова и представяне на новата ѝ стихосбирка „120 удара на сърцето”.

17:30 часа, Клуб на пенсионера, с. Оряховица
Среща със Снежана Маринова и „Мозайка от миналото на Стара Загора“. 

 

5 април (петък)

09:30 часа, ДГ № 66 „Детски рай” – група „Мики Маус”
„С приказките на Дора Габе“. Гост ще бъде актрисата от ДТ „Гео Милев“ Диана Найденова, която ще прочете любимите си приказки от Дора Габе и стихотворения на Иван Вазов. Разговор с децата на тема „Защо четенето е толкова важно”.

09:30 часа, ДГ № 20 „Мир”
Представяне на изработени книжки с любима приказка от децата с помощта на родителите във 2.а група;
Драматизация на любима приказка и представяне на изработена книжка от децата в 3.а група;
Представяне на авторска приказка от 4.а група на децата от 1. група.

10:00 часа, ДГ № 8 "Българче"
Среща на децата с поетесата и преводач Мария Донева.

10:00 часа, ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Четем, играем и разбираме” с  Константина Мавлова от образователна платформа „Книговище” и Детски отдел на библиотека "Родина".

10:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Детска градина „Мечо Пух“, 3. и 4. група чете „Цветна бъркотия“ от Евгения Войнова.

11:00 часа, НЧ „ Светлина 1928”, с Арнаутито
Час на приказките с децата от селото.

 

8 април (понеделник)

ДГ № 11 „Загоре”
Празник на тема „Приказен свят” за втора група „Пчелица”.

10:00 часа, НУ „Димитър Благоев”
Среща на учениците от 1. б клас с поетесата Христина Димитрова.

10:00 часа, НЧ „Изгрев 1921”, с. Кирилово
„С приказки и краски”: Детски конкурс за четене и рисунка по българска народна приказка с ученици от 1. до 4. клас.

10:25 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
„Моят любим приказен герой” - учениците от 1. г клас ще представят своите предпочитани книжни примери за храброст и подражание.

11:00 часа, ОУ „Кирил Христов” – конферентна зала
„Кажи ми, за какво мечтаеш ти?” – среща на учениците от 2.а, б, в, г, д класове с детската писателка  Весела Георгиева.

11:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
„Днес аз съм библиотекар” – запознаване на малчуганите от 2. и 3. клас с библиотеката и нейните правила. Литературно четене от книгата на Мария Донева „Нетърпение в кутия”.

11:00 часа, в пощата на с. Преславен
Четем с НЧ „Димитър Наумов 1908” и одухотворено чакаме за пенсията си.

13:30 часа, РБ „Захарий Княжески”
Учениците от 3. б и 3. г класове на ОУ „Петко Р. Славейков” четат „Давид“ от Евгения Войнова.

 

8 април (понеделник) – 10 април (сряда)

Книжарница „Ориндж”
„На гости на книжарницата” – гостуват и си купуват книжки децата от трите четвърти групи на ДГ № 7 „Светулка”

 

8 април (понеделник) – 12 април (петък)

ДГ № 23 „Кипарис”
Четене и драматизации на приказки и посещение на една от групите във филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина”.

Библиотека на НПГВМ „Иван Павлов”
„Що е това библиотека?” – учениците от професионалната гимназия се запознават по групи с работата в дома на книгите и специфичните правила за ползването ѝ.

 

8 април (понеделник) – 23 април ( вторник)

10:00 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната група
„Пътуващият куфар”: Четене на приказка от избрана книжка на „ Пътуващия куфар“ в различни дни от периода 8 – 23 април, с деца и учители от всичките 12 групи.

 

9 април (вторник)

09:00 – 13:00 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица
Четиричасов маратон на четенето навсякъде в населеното място под надслов „Четяща Сулица”.

09:30 часа, РБ „Захарий Княжески” – Детски отдел
„Първа среща в библиотеката” – посещение на децата от четвърта възрастова група на ДГ № 25 „ Ален мак". Четене от произведенията на Евгения Войнова.

09:30 часа, ДГ № 7 „Светулка”
„На гости на детската градина” – четат учениците от 2. б клас на НУ „Димитър Благоев”.

09:30 часа, ДГ № 8 „Българче”
Прочит от родител на дете от 2. а група на приказката „Трите прасенца”; работа в индивидуални листи и подвижна игра „Намери своята къщичка”.

09:30 часа, НУ „Димитър Благоев”
Среща с поетесата Пепа Кирилова на тема „За децата, цветята и Земята”.

10:30 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”
„Лабиринти от книги” – посещение в Детски отдел на 1.в клас на ОУ „Веселин Ханчев”.
Четене и запознаване с колекциите и правилата в библиотеката.

10:30 часа, ОУ „Христо Ботев”, с. Хрищени
„Среща с приказните герои” – библиотеката на читалището гостува на учениците от  училището.

10:30 часа, ЦСОП „Любен Каравелов"
Диана Игнева от къща музей „Гео Милев“ ще чете на децата стихове и приказки на Леда Милева. Ще отгатват гатанки за пролетта.

11:10 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Децата от подготвителната група ще четат приказки и гатанки и ще рецитират стихотворения за буквите в своята стая. Техни гости ще са децата от 1. в клас. В същия часови отрязък децата от 1. а и 1. б клас ще участват в „Панаир на книгата” в стаи с номера 13 и 20. Учениците ще представят своите любими книги и автори.

12:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – Актова зала
„Пътят на книгата” – среща разговор със Светлозар Желев, първият директор на Националния център за книгата към НДК. Съвместна инициатива с 6. а клас.
По същото време в часовете на класа учениците от 7. а, 7. б, 7. в и 7. д класове четат класици на българската литература – творби на Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков, а учениците от 7. г клас четат откъси от своите любими книги и презентират предпочитаните от тях автори и произведенията им.

13:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Ученици от 4. а клас на ОУ „Петко Р. Славейков” гостуват на библиотеката и четат откъси от  „Хари Потър”. Изработване на книгоразделители.

13:30 часа, ПГЕ "Джон Атанасов"
Среща на учениците със старозагорския поет Йордан Пеев.

13:30 часа, с. Горно Ботево – в парка
„Деца четат на деца” организира НЧ „Пробуда 1927”.

17:45 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Четене на любима приказка от учениците в 3. д клас.

18:00 часа, Изложбена зала „Лубор Байер”
Библиотека „Родина” и ИК „Колибри” Ви канят на среща със Светлозар Желев – директор на Национален център на книгата към НДК и водещ на рубриката „Литературен гид“ в рамките на предаването „Библиотеката“ по БНТ, и представяне на новата му книга „От авторите и читателите за книгите и четенето”. 

 

9 април (вторник) – 12 април (петък)

10:00 – 11:30 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната втора група
Бивши възпитаници на градината, ученици в НУ „Димитър Благоев“, четат приказки на децата от вторите групи.

 

10 април (сряда)

ДГ № 2 „Зорница” – група „Мечо Пух”
„Бабо, прочети ми приказка” – гостува баба на дете от групата.

СУ „Христо Смирненски”
Радио „Междучасие” на тема „Маратон на четенето” организират седмокласниците.

10:00 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Детска градина № 3 „Ян Бибиян”, 3.а група „Лъвчета”: Говорим за емоциите и четем „5-минутни истории за Мечо Пух”.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
„Приказен свят”: Четене на любими приказки с децата от подготвителната група на ОУ „Иван Мирчев”.

10:00 часа, Пенсионерски клуб, с. Горно Ботево
„Да си спомним за Васил Крумов” – прочетено и споделено. Организира НЧ „Пробуда 1927”.

10:00 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната четвърта група
Бивши възпитаници на градината, ученици в НУ „Димитър Благоев“, четат приказки на децата от четвъртите групи.

10:00 часа, ДГ № 58 „Звездица”, кв. „Железник”
На децата в детската градина гостува вълшебният приказник Никола Райков.

10:30 часа, Регионален исторически музей
Телевизионната водеща Дани Ишиклиева-Янкова от ТВ Стара Загора чете с децата от група „Дъга” и група „Маргаритка” на ДГ № 58 „Звездица”.

10:30 часа, ОУ „Отец Паисий”, с. Калояновец
Да превърнем четенето в игра! Среща на учениците с Константина Мавлова от образователна платформа „Книговище”.

10:30 часа, Къща музей „Гео Милев”
Гостуват децата от предучилищна група при ДГ № 29 „Славейче”. Музейните работници ще им прочетат приказките на Леда Милева, а малчуганите ще изрецитират нейни стихотворения.

11:00 часа, Клуб на пенсионера, с. Арнаутито
Четем на кафе с читалище „Светлина 1928” любопитни и важни истории за селото по записките на учителя Димитър Хаджигенчев, един от основателите на Тайния революционен комитет в с. Арнаутито.

12:30 часа, ОУ „М. Станев” – зала „Ботьо Ботев”
С подкрепата на фондация „Детски книги” на учениците от 4. в и 4. г класовете ще гостува онлайн Юлия Спиридонова, първият български писател, номиниран за най-голямата световна награда за детска литература на името на Астрид Линдгрен. Авторката ще представи най-новата си творба „Ножицата”.

13:30 часа, ГПЧЕ „Ромен Ролан” - зала „Америка за България”
Среща на дванадесетокласниците от профилираните паралелки по БЕЛ и история с Анна Лазарова и Светлозар Желев.

13:45 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”
„Лабиринти от книги” – посещение в Детски отдел на 3.в клас от ОУ „Веселин Ханчев”.
Четене и запознаване с колекциите и правилата в библиотеката.

 

11 април (четвъртък) 

НПГВМ „Иван Павлов”
„Кому се усмихваш, любов?” – ученици от НПГВМ представят стихове на старозагорски поети.

ПГЕ "Джон Атанасов"
Маратон в маратона – четат всички ученици от 8. до 11. клас.

09:30 часа, ДГ № 2 „Зорница”
В група „Мики Маус” ще четат и подреждат занимателни карти от приказките „Трите прасенца”, „Грозното патенце”, „Дядовата ръкавичка” и „Пепеляшка”.

09:30 часа, ДГ № 8 „Българче”
Прочит от родител на приказката „Най-хубавото птиче” и изработване на хранилка за птици във 2. а група.

10:00 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Детска градина № 35 „Свобода“, 3. и 4. група четат Джулия Доналдсън.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
„На чаша чай със стиховете на Веселин Ханчев” е надсловът на поредното събиране на поклонниците на четенето от селото.

10:30 часа, ДГ № 24 „Радост“ – салон
Български народни приказки чете на децата Николина Гайдарова

11:00 часа; 11:30 часа, Библиотека „Родина”
В дома на книгите гостуват първокласниците на ОУ „Кирил Христов”.

12:10 часа, СУ „Христо Смирненски” – кабинет 14
„Народни приказки с поука“ четат първокласници и второкласници, а третокласниците и четвъртокласниците изработват книжка за Христо Смирненски.

14:30 часа, Къща музей „Гео Милев”
Гостуват децата от 3. в клас на ОУ „Веселин Ханчев” и четат стихове на Гео Милев.

15:40 часа, ДГ № 24 „Радост“
„Любими герои и моменти от приказки“ – частични драматизации в 3. и 4 .група.

16:55 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Учениците от 2. а клас рисуват илюстрации със своя любим приказен герой в стая № 7.

 

12 април (петък)

ДГ № 2 Зорница"
Децата от подготвителна група „Мики Маус" преразказват чрез нагледни средства „Приказка за доброто‘‘ (автор: Йорданка Кондева, учителка в ДГ „Божур” гр. Сливен) и участват в състезателна словесна игра „Познай приказката”;
В Музикалния салон на градината журналистът Желязко Динев чете любими приказки на децата от подготвителна група „Усмивка‘‘.

ОУ „Митьо Станев” – Еко кът
Учениците от 2. д клас четат български народни приказки.

СУ „Христо Смирненски”
Радио „Междучасие” на тема „Пролет” организират шестокласниците.

Къща музей „Гео Милев”
Децата от 4. а група „Усмивки” на ДГ № 3 "Ян Бибиян" гостуват на музея. Приказките на Леда Милева представя организаторът на събития в музея Диана Игнева.

10:00 часа, ДГ № …………
Пътуване с Никола Райков и малкото му таласъмче в света на чудесата.

10:00 часа; 10:30 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната трета група; в Музикалната зала на градината
„Книга за приятел“ – организиране на томбола за размяна на книжки в трите трети групи;
Среща на поетесата и преводач Мария Донева с децата от трите четвърти групи.

12:15 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Учениците от 2. а клас на ОУ „Петко Р. Славейков”: Говорим за емоциите и четем „Птичето и дървото“ на Вера Асенова.

14:30 часа, Пенсионерски клуб, Старозагорски минерални бани
Среща с писателката Мария Донева, която ще представи книгата си „Писмото на мравката” пред читатели от така нареченият ареал „Детелина” – Старозагорски минерални бани, Сулица, Остра могила и Ново село.

17:15 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Учениците от 2. б клас изработват табло на тема „Илюстрация на любима приказка”.

  

14 април (неделя)

16:00 часа, Къщата на Архитекта (ул. „Сава Силов” 37)
Седем години след премиерата си в Стара Загора, сборникът с лирика „Дилижанс” на Гергана Димитрова ще оживее с изцяло нов прочит. Литературното четене се организира от Къщата на Архитекта, а входът е с дарение по лична преценка в полза на Къщата.

  

15 април (понеделник)

ДГ № 2 Зорница"
„Книжка с приказки любими‘‘ – децата от подготвителна група „Усмивка" апликират и оцветяват любими герой от прочетените им приказки;
В Музикалния салон – драматизация на приказката „При месеците” на Ран Босилек от децата в подготвителна група „Мики Маус”.

ОУ „М. Станев” – Английски двор и Еко кът
Учениците от 2. в и 2. г класове ще четат български народни приказки;

10:30 часа, ДГ № 24 „Радост“ – салон
„Приказки любими в рими“ – поетесата Живка Барова чете произведения на Леда Милева.

11:10 часа, ОУ „Самара” – Библиотечен кът
Учениците от първи до четвърти клас ще се „подложат” на приказкотерапия със забавното и полезно „Четене на терапевтична приказка”.

12:30 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
Среща на учениците от 1. до 4. клас на ОУ „Иван Мирчев” с писателя Никола Райков и с „Най-голямото приключение на малкото таласъмче” – книга, номинирана в краткия списък на категория „Изследователи” (7-10 г.) за наградата „Бисерче вълшебно `2024” и с другите му книги.

14:30 часа, ПМГ „Гео Милев” – Актова зала
Среща на учениците от гимназиалната степен с поетесата Живка Барова.

 

15 април (понеделник) – 16 април (вторник)

10:00 – 12:00 часа, с. Дълбоки
Четене по работните места, организирано от НЧ „Развитие 1878” в: кметството, ВК „Шести май”, Потребкооп, Пенсионерски клуб и др. Рецитиране на стихове на Мария Донева.

  

15 април (понеделник) – 19 април (петък)

ДГ № 13 „Пролет”
„Седмица на четенето в детската градина": родители четат на децата от 1. група; във 2. група – драматизация с кукли и „Деца четат на деца”; в 3. група на децата ще четат бивши възпитаници на градината, понастоящем ученици в ОУ „Петко Р. Славейков”.

 

16 април (вторник)

ДГ № 11 „Загоре”
БДП с всички групи на тема „Сърдито светофарче”.

ОУ „Петко Р. Славейков”
В часовете на класа учениците от 6. в и 6. г клас организират щафетно четене на непознат текст; Учениците от 4. г клас представят пред родители изготвената с приложението Bookcreator електронна книжка „Моят любим литературен герой”; Учениците от 4. д клас представят най-добрите си проекти на лапбук „Моята любима приказка с поука”; В 5. г клас учениците представят своята любима книга пред класа, а учениците от 3. в клас участват в състезание за най-добър четец; Децата от 2. в клас преписват откъс от любима книга и изработват табло с пословици, поговорки и мисли на велики хора за книгите;

09:30 часа, ДГ № 8 „Българче”
Прочит от родител на приказката „Ябълката” и изработване на макет телевизор с епизоди от приказката във 2. а група. 

09:40; 10:15 часа, ОУ „Веселин Ханчев“
Студенти от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” от ПФ на Тракийски университет драматизират приказка с децата от 2.г и 1.б класове.


10:00 часа, ОУ "Митьо Станев"
Среща на учениците от 1. д клас с поетесата и преводач Мария Донева.

10:30 часа, ДГ № 58 „Звездица” – филиал в с. Богомилово
На децата от група „Усмивки” и група „Слънчо” чете кметът на с. Богомилово Димитър Пандазиев.

11:00 часа, ОУ „Кирил Христов” – конферентна зала

„Приятели с Борко Бърборко“ – ученици от вторите клас четат и представят книжките на Борислав Ганчев на своите съученици и децата от 1-те класове.


11:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Среща на учениците от началната степен с детския автор Димитър Никленов.

12:20 часа, ОУ „Самара” – Библиотечен кът
Среща на учениците от началната степен с детския писател Никола Райков и неговата книга-игра „Най-голямото приключение на малкото таласъмче”, номинирана за награда „Бисерче вълшебно `2024” в категория „Изследователи”. Авторът ще представи и „Приказка от два свята”.

12:30 часа, РБ „Захарий Княжески” – зала първи етаж
Среща на учениците от 5. а, 5. б и 5. в класове на ОУ „Петко Р. Славейков” с писателя Димитър Никленов.

12:30 часа, 13:30 часа; 14:20 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Учениците от 3. а клас на ОУ „Петко Р. Славейков”: Говорим за емоции и четем „Давид“ от Евгения Войнова.
Учениците от 4. б и 4. в класове на ОУ „Петко Р. Славейков” участват последователно: Защо да четем енциклопедии и препоръки за лятно четене.

12:45 часа, Къща музей „Гео Милев“
Четене на "Цветни приказки" от Леда Милева на децата от 1. г клас от СУ "Иван Вазов".

13:30 часа, Музей "Литературна Стара Загора"
"Разлистено вълшебство": Писателят приказник Димитър Никленов ще се срещне с ученици от 6. клас на ОУ "Веселин Ханчев".

18:00 часа, Държавна опера Стара Загора – фоайе II етаж
Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” Ви канят на среща с поетесата, писател и преводач Мария Донева. Премиера на новата ѝ книга „Писмото на мравката”.

 

16 – 29 април

10:00 часа, Регионален исторически музей
„Ателие за писане с перо и мастило” – гостуват учениците от 3.б, а, г, д класове на ОУ „Кирил Христов”.

 

17 април (сряда)

ДГ № 2 „Зорница”
В подготвителна група „Мики Маус” четем с леля Дими от филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина”;
„Бабо, прочети ми приказка” – в 1. а група „Слънце” гостува баба на дете от групата.

ДГ № 3 „Ян Бибиян”
Гост-четец на първа група „Патиланци” ще бъде Диана Игнева, организатор на събития в Къща музей „Гео Милев”.

ОУ „М. Станев” – Английски двор
Учениците от 2. а клас четат български народни приказки;
„Книгите около нас”. Посещение на всички трети класове в училищната библиотека.

СУ „Христо Смирненски”
Радио „Междучасие” на тема „Отечество любезно, как хубаво си ти“ организират петокласниците.

НПГВМ „Иван Павлов” – фоайе на първи етаж
„Едно кафе с книга, моля!” – учениците са поканени да заповядат на по чаша кафе или чай с книга в ръка през голямото междучасие.

Музей „Литературна Стара Загора”
Гостуват учениците от 2.а клас на ОУ „Кирил Христов”.

09:30 часа; 10:00 часа, ДГ № 66 „Детски рай” – група „Бонбон”; група „Слънчо”
В група „Бонбон” ще четат „Къщичка от меденки”;
„Баба приказки разказва“. На гости при най-малките в детската градина е Димитринка Златева, библиотекар във филиал „Августа Траяна“ на библиотека „Родина“;
„Приказка любима на гости в детската градина“. Гостува и представя любимата си приказка детският писател Никола Райков. 

09:45 часа, ДГ № 58 „Звездица”
На група „Калинка” и група „Мечо Пух“ гостува писателката Елена Мури.

09:30 часа, ДГ № 3 „Ян Бибиян”
Диана Игнева, от къща музей „Гео Милев”, чете „Цветни приказки” на Леда Милева на децата от 1. б група.

10:30 часа, ДГ № 24 „Радост“ – салон
„Деца четат на деца“ – гостуват ученици от ОУ „Кольо Ганчев”.

10:30 часа, Клуб на младежта и пенсионера, с. Сулица
Среща с поета от село Лозен Миньо Минев, организирана от НЧ „Пробуда 1928”, и представяне на новата му стихосбирка.

11:00 часа, РБ „Захарий Княжески” – Детски отдел
Посещение на учениците от 3. а клас на НУ „Димитър Благоев” с четене на „Училище за вълшебства“ от Михаел Енде.

11:00 часа, Библиотека на НЧ „Възраждане 1927”, с. Калояновец
Да се потопим в поезията на старозагорските поети – със самодейките при читалището. 

11:30 часа, ОУ „Николай Лилиев”

Петя Карабаджакова, студентка от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” на ПФ в Тракийски университет чете приказка с децата от 1.а клас.


12:00 часа, в градинката пред ПГКНМА ”Проф. Минко Балкански”

Читалищните секретари на читалищата от селата Горно Ботево, Дълбоки, Михайлово, Оряховица, Памукчии, Преславен и техни приятели четат Здравка Евтимова по случай 65 години от рождението ѝ.

12:20 часа, ОУ „Самара”
Учениците от трети клас ще изработят комикс на английски език.

13:20 часа, Библиотека на ОУ „М. Станев”
Учениците от 6. в клас ще прочетат по откъс от своя любима книга.

13:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – стая № 7
„Да четем един на друг заедно”. Съвместна инициатива на учениците от 2. а и 6. а клас

15:00 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Второ основно училище „Петко Р. Славейков“, 2.г клас: Урок по щастие.

15:30 часа, ДГ № 17 „Знаме на мира”
„Малкото таласъмче” гостува с автора си Никола Райков на децата в детската градина.

  

18 април (четвъртък)

ДГ № 2 „Зорница” – Музикален салон
Драматизация на народната приказка „Сливи за смет” от децата в подготвителна група „Усмивка”.

НУ „Димитър Благоев”
Учениците от 3. а клас четат на децата от подготвителната група.

ОУ „М. Станев”
Учениците от 2. б клас четат български народни приказки в Еко къта. Всички четвърти класове ще имат час по четене в училищната библиотека.

09:40 часа, ОУ „Кирил Христов”
Къща музей „Гео Милев” гостува на 1.б и 1.в. клас. Четем „Цветни приказки” на Леда Милева и илюстрираме героите от тях.

10:00 часа, НЧ „Димитър Наумов 1908”, с. Преславен
Четене под надслов „Лютивите истини на Радой Ралин”, с което ще се отбележат 20 години от смъртта на сатирика дисидент.

10:00 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
„Разлистено вълшебство”: Писателят приказник Димитър Никленов ще се срещне с децата от 4. група на ДГ № 3 "Ян Бибиян".

11:00 – 13:00 часа, Художествена галерия
Учениците от 6. д клас на ОУ „Петко Р. Славейков” ще се срещнат с графичния дизайнер, автор и илюстратор Кристина Тужарова, ще се запознаят с книгите ѝ от детската поредица за български художници – „За Майстора на цветовете” и „В невидимия свят с Иван Милев”, и ще участват в творческо ателие.

11:00 часа, СУ „Поп Минчо Кънчев” – Актова зала
„Да се посмеем с Хари Потър”: четене по роли, драматизации, сценична постановка и разказване по рисунки с учениците от 1. до 12. клас.

11:30 часа, ОУ „Веселин Ханчев” – Актова зала
Среща на учениците от 4. и 5. класове с детския писател Димитър Никленов.

11:30 часа, СУ „Христо Ботев”
Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина” и клубовете „Приятели на книгата” в началната степен четат „Кучето детектив”, „Зог” и „Болничното куче” на Джулия Донълдсън.

13:45 часа, ПГЕТ „Георги С. Раковски”

Лазар Френкев от първи курс на специалност „Педагогика на обучението по информационни технологии” в ПФ на Тракийски университет чете с учениците от Читателския клуб в гимназията.

14:00 – 16:00 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”

„Можеш ли да мечтаеш, можеш ли да заживееш с моята приказка! Защото моят свят е приказен: всеки ден носи нови цветя, всяка нощ носи нови светове. Заживей с тях.” – Иван Милев. Среща и творческо ателие на децата от клуб „Приятели на книгата” с графичния дизайнер и илюстратор Кристина Тужарова, автор на книгите от детската поредица за български художници – „За Майстора на цветовете” и „В  невидимия свят с Иван Милев”.

18:00 часа, Къща музей „Гео Милев”
„Поетични отражения”. Литературно четене на Стефанка Мирчева, Пенчо Пенев и Мира Дочева.

 

19 април (петък)

ДГ № 2 „Зорница” – Музикален салон
Децата от 1. група „Дъга”, 1.а група „Слънце”, група „Мечо Пух‘‘ и подготвителните групи „Усмивка‘‘ и „Мики Маус” театрализират „Приказка за светофара‘‘ на писателя Димитър Никленов.

08:00 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – стая № 21
„Приказките на баба” ще бъдат приятното и полезно занимание за учениците от 1. г клас.

10:00 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”
„В дома на книжките” – посещение на деца от ДГ № 11 „Загоре”. Четем и се забавляваме.
„Познай как се казвам и от коя приказка съм!” – гостува актрисата от Държавен куклен театър – Стара Загора, Биляна Райнова.

10:30 часа, СУ „Иван Вазов”

Студенти от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” в ПФ на Тракийски университет четат приказки във всички втори класове.

12:00 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
„Разлистено вълшебство”: Един час с вълшебницата Мария Донева – среща с ученици.

11:00 часа, ОУ „Самара” – Библиотечен кът
Учениците от 4. клас ще представят стихотворението „Грозното камъче” пред ученици от първи, втори и трети клас.

11:00 часа, НЧ „Пробуда 1921”, с. Михайлово
Пенсионери и участничките във Фолклорната група при читалището ще четат повестта „Алтъна” от Ивелина Радионова.

11:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
„На пазар за хубава книга” Учениците от 2. б клас ще гостуват на книжарница „Хеликон”.

13:30 часа, Библиотека на ОУ „Христо Смирненски”
Шестокласници от ОУ „Христо Смирненски“ с ръководител Ивелина Иванова с „Час в библиотеката”.

14:00 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Начално училище „Димитър Благоев”, 1. клас чете „Щастливата къща” от Елена Фелдман.

 

20 април (събота)

14:00 часа, Библиотека на НЧ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Малка Верея
„От приказка в приказка”. Четат заедно деца и родители от селото. 

 

22 април (понеделник)

(Международен ден на Земята)

ДГ № 2 „Зорница” – група „Мечо Пух”
Експониране на изложба „С мама и татко рисувам любима приказка”.

10:00 часа, Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина”
Клуб „Приятели на книгата” от 3. група на ДГ № 23 „Кипарис” на гости в библиотеката

11:30 часа, ОУ „Митьо Станев” – зала „Ботьо Ботев”
Среща на учениците от третите класове с детския писател Иван Раденков и новата му книга „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царството Патладжания”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно `2024”.

11:30 часа, ОУ „Бойчо Русев” – игротека, с. Преславен
Среща с Мария Донева, обичан автор и преводач на книги за деца и възрастни.

11:30 часа, НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
„Да четем заедно”. Служители от читалището и самодейци четат разказите на Димитър Никленов.

12:30 часа, Библиотека на НЧ „Св. Климент Охридски”
Гостуват учениците от 2. а клас на НУ „Димитър Благоев” Четене на стихове и разкази за пролетта и планетата Земя.

13:10 часа, в двора на НУ „Димитър Благоев”
„Мила бабо, искам да ти почета!” – на своите баби четат учениците от 3. б клас.

13:45 часа, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански” – конферентна зала
Лазар Френкев от първи курс на специалност „Педагогика на обучението по информационни технологии” в ПФ на Тракийски университет чете научно фантастични разкази пред сборна група ученици от 9. – 11. клас.

14:00 часа, Клуб на пенсионера „Августа Траяна”, Стара Загора
Среща със Стоянка Коева и представяне на книгата ѝ „Теофано Попова“.

17:30 часа, ОУ „Кирил Христов” – конферентна зала
Литературен пъзел. Съвместна изява на учениците от 2.в клас с класен ръководител Мима Бойчева и Литературен клуб към ЦПЛР с ръководител Невена Божкилова.

18:00 часа, РБ „Захарий Княжески”
Регионалната библиотека и ИК „Бард” Ви канят на среща с Асена Сербезова и представяне на първата ѝ художествена книга „Четвърт приказки за Клара и Кристо“.

 

23 април (вторник)

(Световен ден на книгата и авторското право)

ДГ № 11 „Загоре”
Съвместна дейност с родителите на тема „За доброто и приятелството” в трета група „Лъвчета”.

ОУ „М. Станев” – Английски двор
Изява на най-добрите четци от първи клас.

........часа, ОУ „Кирил Христов” – конферентна зала
Среща разговор с на учениците от 4.а, б, в, г класове с поетесата Виолета Христова Гъркова

09:45 часа, ДГ № 2 „Зорница”
Драматизация на авторска приказка на студенти от 2 курс на специалност „Начална училищна педагогика с чужд език” в ПФ на Тракийския университет в 4. група „Усмивки”.

10:00 часа, Регионален исторически музей
„Ателие за писане с перо и мастило” – гостува 1.а клас на ОУ „Кирил Христов”.

10:00 – 16:00 часа, Парк „5-и октомври”
Празнично четене с участието на старозагорски творци, ученици, студенти, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани. Гостуват издателство „Израстване” и детските автори Петя Петрова, Силвия Валентино, Иван Раденков и художничката илюстратор Лада Янкова.
„Чети и се снимай 5” – подарък книга за всички, които се снимат със специалното паспарту на библиотека „Родина” и покажат кадъра при записване в библиотеката.

10:30 часа, ДГ № 24 „Радост” – салон
„Дядо и ряпа“ – музикална драматизация на децата от градината.

10:40 часа; 12:00 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
„Разлистено вълшебство”: Един час с вълшебницата Мария Донева – срещи с ученици от ОУ "Кирил Христов" и ОУ "Петко Р. Славейков".

11:00 часа, ОУ „Веселин Ханчев” – Актова зала
Среща на учениците от 3. а и 4. б класове с детския писател Иван Раденков и новата му книга „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царството Патладжания”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно `2024”.

11:00 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица
„Споделям с теб…”. Жителите на селото четат откъси от любимите си книги.

11:00 часа, Клуб на пенсионера, с. Калояновец
На кафе с книгите на Вера Мутафчиева. НЧ „Възраждане 1927” и пенсионерите от селото отбелязват 95 години от рождението на писателката.

12:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – стая № 24
„Мястото на българската литературна класика в европейската литература” – ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан” четат български класически произведения в превод на немски и на английски език.

12:30 часа, СУ „Максим Горки” – стаи № 217 и 206
Библиотека „Родина” гостува с издателство „Израстване” и детската писателка Петя Петрова на учениците от 4.а и 4.б клас. По същото време учениците от шестите класове ще се срещнат с писателката Силвия Валентино и с илюстраторката Лада Янкова.

15:00 часа, НЧ „Изгрев – 1921”, с. Кирилово
Учениците от 1. до 8. клас участват в инициативата „Празник на четенето”. Те ще се потопят с удоволствие в чудния свят на приказките.

16:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – стая № 16
Децата от 2. г клас ще са домакини на своите майки и татковци, които ще представят своите любими детски книги и ще прочетат по някоя страничка от тях.

17:30 часа, Изложбена зала „Лубор Байер”
Библиотека „Родина” и издателство „Персей” Ви канят на среща с поетесата Маргарита Петкова.

18:00 часа, Къща музей „Гео Милев”
Среща разговор и представяне на романа „Бясното куче” на Константин Кацаров.

 

24 април (сряда)

ДГ № 2 „Зорница” – Музикален салон
Децата от група „Мечо Пух” драматизират приказката „Житената питка” пред децата от първите групи „Слънце” и „Дъга”.

09:30 часа, ДГ № 5 „Мечо Пух”
Библиотека „Родина” гостува с издателство „Израстване” и детската писателка Петя Петрова на децата от подготвителните групи.

10:30 часа, ОУ „Николай Лилиев”
Петя Карабаджакова, студентка от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” на ПФ в Тракийски университет чете приказка с децата от 1.б клас.

10:40 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
„Разлистено вълшебство”: Среща на учениците от 4. в клас на ОУ „Кирил Христов” с писателя приказник Димитър Никленов.

11:00 часа, ОУ „Св. Никола” – Актова зала
Библиотека „Родина” гостува с издателство „Израстване” и детската писателка Петя Петрова на ученици от вторите и третите класове.

11:30 часа, СУ „Васил Левски” – Актова зала
Иван Раденков и книгата „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царството Патладжания”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно `2024”, гостуват на учениците от третите класове.

18:00 часа, НЧ „Св. Климент Охридски”
Премиера на новата стихосбирка на поетесата Живка Барова „120 удара на сърцето” с участието на актрисата Галя Александрова.

 

25 април (четвъртък)

09:30 часа, ДГ № 3 „Ян Бибиян”
Един час с поетесата и преводач Мария Донева.

12:30 часа, СУ „Иван Вазов”
Среща на първокласниците с детския писател Слави Стоев, номиниран за наградата „Бисерче вълшебно `2024” за книгата си „Мишо в замъка на цар Пишман”.

12:45 часа, НПГ по ветеринарна медицина „Иван Павлов” – кинозалата
Среща разговор с поетесата Мария Донева. „Аз ще чета, а ти ще ме чуеш ли?” – ученици и служители представят откъс от свое любимо произведение или лично творчество.

13:30 часа, ПМГ „Гео Милев”
Среща на единадесетокласници с поетесата Ина Иванова.

14:00 часа, СУ „Васил Левски” – Актова зала
Среща на ученици от 1. и 2. клас с детския писател Слави Стоев, номиниран за книгата си „Мишо в замъка на цар Пишман” за наградата „Бисерче вълшебно `2024”.

18:00 часа, Изложбена зала „Лубор Байер”
Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” Ви канят на среща с поетесата и писател Ина Иванова и представяне на новата ѝ книга с разкази „И винаги любовта”.

 

26 април (петък)

08:00 часа; 09:55 часа, НУ „Димитър Благоев”
Четене на приказки и стихотворения и четене по роли от студенти трети курс на специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн” в ПФ на Тракийски университет в 1.а и 1.б класове;
Яница Тотева и Божидара Енчева, студентки от първи курс на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” в ПФ на Тракийски университет четат приказка с учениците от 3.б клас.

10:30 часа, НЧ „Св. Патриарх Евтимий 1935", с. Борово
Поетесата и писателка Ина Иванова гостува на селото с новата си книга „И винаги любовта”.

11:00 часа, в парка на НЧ „Димитър Наумов 1908” , с. Преславен
Читалището и ОУ „Бойчо Русев” в с. Преславен, съвместно с РЗИ Стара Загора, организират Детски празник на книгата и здравословното хранене. Ще бъдат изпълнени драматизация по баснята „В зеленчуковата градина” на Радой Киров, стихотворения и песни, посветени на чудесните пролетни празници, образователна ролева игра за откриване на здравословни храни и напитки и конкурс за рисунка на асфалт „Аз обичам плодове и зеленчуци”.

 

27 април (събота)

15:00 часа, в парка на село Могила
Изнесена библиотека на НЧ „Св. Климент Охридски 1930". Деца четат на деца.

 

29 април (понеделник)

Метох при църквата „Свети Димитър”
Посещение на Метоха от учениците в 4. а и 4. б класове на НУ „Димитър Благоев” с четене на стихове и разкази, посветени на делото на Васил Левски.

18:00 часа, РБ „Захарий Княжески”
Среща със старозагорската поетеса Румяна Николаева Шишкова и премиера на стихосбирката ѝ „Третата”.

 

30 април (вторник)

ДГ № 11 „Загоре”
„Четем и си разменяме книжки”. Съвместна инициатива на децата от ДГ № 11 „Загоре” с ОУ „Кольо Ганчев” и Народно читалище „Кольо Ганчев 1940”.

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора