Горещи новини

437558566 818296503654017 4124286836395584993 n

Обичаната поетеса Маргарита Петкова ще представи новата си стихосбирка „Още бели нощи” на XIX маратон „Четяща Стара Загора”. Тя ще гостува на публиката под липите точно на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Срещата е организирана от Библиотека "Родина" и Издателска къща "Персей".
"Искате бели нощи? Как да ви кажа – единственият начин е да си издрапате до тях през черните дни. И не, не съм черногледа или цялата в бяло – животът е такъв, редуват се нещата, както денят и нощта се редуват, горе-долу поравно. Даром даденото също трябва да се плати. Всичко, което искаш в този живот, трябва да си го изработиш. Има ли, питате, такава любов? Има, разбира се. Всяка любов е такава. Когато две любови се срещнат и се познаят, тогава са белите нощи. Дори посред бял ден. Адски е просто, затова не можете да го разберете, все усложнявате. Отвътре навън, не обратното. Малко като в приказката за златната вода е. Седиш на брега на реката, покрай теб минават разноцветните води на живота, стига да не си далтонист, не е сложно. Ако имаш търпение, ще дочакаш бялата вода. Бялото съдържа в себе си всички цветове, ама това обикновено го забравяме. На бялото не можеш да кажеш, че е черно. Черното се преодолява, бялото се живее."
Маргарита Петкова е носител на националните награди на имената на Цветан Спасов, Христо Ботев, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимов, както и на отличията "Южна пролет", "Изворът на белоногата", "Златна амфора", "Лирични гласове", "Носител на просветата" и много други.
Автор е на над 15 стихосбирки и на текстовете на над 200 популярни песни, сред които "Бог се роди, Коледо", "Иване, Иване", "Болката отляво"...
Преводач от руски на стихове на Марина Цветаева, Анна Ахматова, Андрей Вознесенски и др. Нейни произведения са превеждани на почти всички европейски езици.
Заповядайте на 23 април, вторник, от 17:30 часа в Изложбена зала „Лубор Байер”.

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора