bnt liatno kino plakat 2018 305833 400x0Седмият сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България - "Пътуващо лятно кино с БНТ1“ продължава с прожекция в Стара Загора. На 1 август (сряда) от 21:00 часа в Античния форум Августа Траяна жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат филма "8 минути и 19 секунди“.

Премиерата на копродукцията на Българската национална телевизия и VIP Media Film се състоя в рамките на 22-рия София Филм Фест в началото на годината. "8 минути и 19 секунди“ е дебют в пълнометражното игрално кино на най-четения български писател Георги Господинов. Лентата е съставена от шест късометражни филма, базирани върху новели на сборника "И всичко стана луна“, реализирани от различни авторски екипи.

Разказите, които са екранизирани в жанра филм-омнибус, са представени от едни от най-интересните режисьори в новото българско кино – Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Владимир Люцканов („Закъснелият дар“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“). Впечатляващ е и актьорският състав, взел участие в продукцията: Ирмена Чичикова, Светлана Янчева, Симон Варсано, Иван Бърнев, Китодар Тодоров-Кито, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо и други.

Освен филма "8 минути и 19 секунди“ по време на прожекцията в Стара Загора, ще бъдат показани и още две продукции – детският късометражен филми "Пеперуди“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Стефани Райчева, с участието на актрисата Койна Русева и филмът "Дебют“ на режисьора Далибор Матанич на общоевропейската кампания на Европейския съюз "EU&ME".

Източник: БНТ

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора