20 ГОДИНИ МЛАДЕЖКА ТЕАТРАЛНА СТУДИЯ "СЦЕНА 99" ПРИ НЧ "РОДИНА - 1860"Afish Ostrovski

Тази година Младежка театрална студия "Сцена 99" при читалище "Родина - 1860" става на 20 години. МТС „Сцена 99” е създадена от обичания актьор Христофор Недков през 1999 г. като общност и приятелски кръг с интереси в сферата на театъра, духовността и културата. В нея участват млади хора от нашия град на възраст 15 - 20 години. Основните цели са да се въведат участниците в театралното изкуство и актьорската професия чрез история, теория и практика на театъра. Работи се върху пластика на тялото, говорен апарат, актьорски професионални умения чрез провокация на въображение, фантазия, мислене, наблюдение, работа в екип, отговорност, дисциплина и самодисциплина заедно с танцьора и хореограф от Държавна опера - Ромина Славова. Добрата работна атмосфера е условие за разкрепостяване, освобождаване и разкриване на много качества в младите хора, необходими както за актьорската професия, така и за живота и реализацията на личността като цяло. Постигнатите много добри резултати дават на участниците добро, реално самочувствие, доставят удоволствие от доказване на придобити професионални умения и възможности, осмислят свободното време на младите хора.
За 20 години Студията се утвърди в културното пространство на Стара Загора, реализирайки всяка година по един нов спектакъл и завоюва своя публика сред всички поколения зрители. Участва с успех в професионалните спектакли на ДТ „Гео Милев” и на Държавна опера. Ръководителят на студията и младежите организираха и реализираха 3 издания на Националния уъркшоп на аматьорските театри "Репетиции при отворени врати". Студията получава високи оценки на много издания на Международния младежки театрален фестивал „Време”, Враца и е в челните места на аматьорския театър в България. МТС "Сцена 99" е пълноправен член на БААТ /Българска асоциация на аматьорските театри/.

Годишнината си студията посреща с новия си спектакъл: "И най-мъдрият си е малко прост" по А. Н. Островски.
Спектаклите са на 4, 5, 18, 19 май, 1 и 2 юни от 19.00 часа в залата на 2 етаж в НЧ "Родина - 1860".

За спектакъла:
„За да се издигне човек в службата е необходимо: Да не разсъждава, когато не му заповядват; да се смее, когато на шефа му хрумне да се пошегува; да мисли и да работи за началниците си и същевременно да ги уверява с най-възможното смирение, че уж е глупав, че всичко това са благоволили да измислят те самите. Освен това са необходими някои лакейски качества, разбира се, свързани с известна грациозност: например да скочиш и да се изпънеш така, че това да бъде и лакейско, и грациозно и заедно с това - благородно! Когато началникът те прати за нещо, трябва леко да прелетиш – нещо средно между галоп, тръс и обикновена крачка!!! Всичко представлява хартия и форма. Цели стени, цели крепости от книжа и форми. И от тези крепости само излитат във вид на бомби сухи наредби и предписания. Разбира се, кариера се прави в столицата, но и тук може да се получи топло място и богата годеница – а на мен това ми стига. Как се става Човек??? Не само с работа, а най-вече с приказки. Ние обичаме да приказваме! Над глупаците не бива да се смееш, трябва да умееш да използваш техните слабости. Ще съумея да се подмажа на тузовете, ще си намеря покровители - ще видите. Глупаво е да ги дразниш – трябва да ги ласкаеш грубо, безцеремонно. Това е целият секрет на успеха. Ще започна от незначителни личности, ще изстискам от тях всичко, което ми трябва, а после ще се покатеря и по-нагоре! Нагоре! И още по-нагоре!!!”
                                                         А. Н. Островски, ”И най-мъдрият си е малко прост” – Егор Глумов

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора