99116934 2589707204575562 3987449785090048000 oКонкурсът е организиран от Народно читалище „Родина-1860“ и Община Стара Загора, с любезното съдействие на Къща музей „Гео Милев“.
Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът беше отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години.
Тази година в него взеха участие 69 автори от: Варна, с. Габровница, обл. София, Елхово, Исперих, Перник, с. Браниполе, обл. Пловдив, Севлиево, Гара Елин Пелин, Видин, София, Бургас, Стара Загора, Търговище, Пазарджик, Кюстендил, Плевен, Русе, Исперих, Велико Търново, Чирпан, Сандански, Ракитово, Пловдив, Хасково, Долни Дъбник, Димитровград, с. Царацово, обл. Пловдив, Лом, Разград, с. Колена, Троян, Благоевград, Копривщица и др., както и българи от САЩ.

Жури на конкурса:
Светлана Дичева: Известен радио журналист. Водила едни от най-емблематичните предавания по програма „Хоризонт“, а в момента водещ на предаването за култура „Графити по въздуха“ и предаването „Закуска на тревата“. Има 7 книги: сборника с разкази „Балканският пророк“ (2000, изд. „Атлантида“), за който получава наградата „Блага Димитрова"; романите „Мона и Магелан“ (2005, „Колибри“), „Лабиринт за романтични минотаври“ (2007, „Колибри“), „Заекът на Гала“ (2009, „Унискорп“), повестта „Роял в мазето“ (2013, „Унискорп“) и сборника с разкази „Парти за разглезени самотници“ (2014, „Унискорп“), които представляват своеобразни приказки за изчезващите животински видове на планетата. През 2017 г. публикува сборника „Разкази от черен шоколад“ („Лексикон“), с обединяваща тема манията по диетите. Сборникът „Две пиеси" (2016, „Скалино“), включва пиесата й "Миграцията на сьомгата", посветена на поетесата Силвия Плат. Романът й „Мона и Магелан“ е издаден в Сърбия. Два нейни разказа са включени в антологията с българска проза Verborgenes Leben („Скрит живот“), публикувана от швейцарското издателство IK CHORA Thomas Frahm, 2016. Преводач е от английски език и до момента са издадени 8 книги в неин превод, сред които „Книга за драконите“ на прочутата английска писателка Едит Несбит.

Васил Койнарев: Дипломиран лингвист и журналист по образование. Докторант по съвременен български език и преподавател по практически български език в Софийския университет. Работи като професионален редактор на свободна практика и като редактор езикова корекция в издателство „Просвета“. Под негова редакция са издадени над 300 книги и учебници, както и творбите на много от успешните съвременни български автори, като: Радослав Гизгинджиев, Ралица Генчева, Анна Кабанова, Станимир Енчев, Димитър Запрянов, Стефани Евгениева, Даян Шаер и много други.

Димитър Никленов: Автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, испански, турски, руски и в Македония. Носител на български и международни награди. Лауреат на ХІV-тия Национален конкурс за детска литература „Петя Караколева” (2018). Член на СБП. Ръководител на клуб „Млад писател“ и вестник „ Teen ‘s paper“ при НЧ “Родина-1860“.
Всички отличени участници в конкурса ще получат диплом и материални награди. Приказките, класирани на първо, второ и трето място, както и специалната награда, ще бъдат отпечатани в специално книжно издание. То ще бъде издадено до 6 месеца след обявяване на отличените. Те ще получат безплатно определен брой от издадената книга. Класираният на първо място получава Призът на конкурса.

Журито на конкурса присъди:
Първа награда: Камелия Панайотова, гр. Велико Търново
Втора награда: Весела Халтъкова, гр. Варна
Трета награда: Любомира Петрова, гр. Пазарджик
Специална награда за авторско постижение на НЧ “Родина-1860“: Димитър Петров, гр. Разград
Дипломи за достойно представяне:
Десислава Воан („Бан-Тупан“), САЩ
Росица Бошняшка, гр. София
Награди на вестник „Teen’s paper“:
Антон Генев, гр. Стара Загора
Весела Колева, гр. Чирпан
Димитър Грудев, гр. Варна
Невсе Арнауд, гр. Благоевград
Кристина Апостолова, гр. Стара Загора
Церемонията по награждаването /предвид извънредните обстоятелства/ ще се състои в последната десетдневка на м. октомври, като датата ще бъде обявена допълнително.

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора